Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.677,90
Maranges Les Clos Roussots 1. Cru
- 6 stk. 1.677,90
329,-
438,67 pr. l.
6 stk.
1.677,90
279,65 pr stk.
Spar 296,10
Anbefalinger
Bourgogne Aujourd'hui
17
Robe intense. Arômes de cerises, de myrtilles, de mûres... Bouche concentrée, charnue, fraîche, longue et élégante. Spécial Millésime 2022 - Juni 2023
Beskrivelse
Denne Maranges fra 1. Cru marken Les Clos Roussots er den upolerede juvel fra Domaine du Beauregard. Vinmarken ligger på grænsen mellem Côte-d’ Or og Saône-et-Loire klos op ad den langt mere kendte 1. Cru Clos Rousseau i Santenay, og da jordbundsforholdene, hvis vi maler med den brede pensel, er identiske, kan vinene minde meget om hinanden. Clos Roussots er derfor et insidertip til de mange, som skeler til prisen, og dem bliver der uvægerligt flere af, efterhånden som priserne i Bourgogne fortsætter deres himmelflugt.
Det er Jérome Dépernon, der sammen med søsteren Stéphanie nu helt har taget over efter forældrene, og de begynder stille og roligt at sætte deres præg på domænets drift. Der er ikke tale om nogen paladsrevolution, og på papiret er driften stadig konventionel, men udgifterne til de traditionelle forebyggelses- og bekæmpelsesmidler falder, og godt hjulpet af, et flertal af vækstsæsoner dejlig fri for ”klima forskrækkelser” udelukker Jérome ikke, at han også vil følge tidens trend og overgå til økologisk produktion eller mere end det. Faktisk er han allerede så optaget af Rudolf Steiners antroposofiske livsanskuelse, at opbindingen af vinstokkene, fjernelsen af overflødige knopper om foråret samt beskæring og trimning hen over sommeren alt sammen sker, når månen er aftagende.
Jérome Dépernon valgte efter en soignering af drueklaserne at fjerne alle stilke hvorefter druerne blev let knust forud for gæringen i cement og rustfrit stål. Antallet af omrøringer blev holdt på et minimum for at værne om Pinot Noirs fine parfume, og for at reducere tanninekstraktionen, blev der kun anvendt en mindre del pres vin inden fadene (25% nye) blev fyldt. Vinen er modnet med månedlige efterfyldninger af fadene frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske i efteråret 2023.
En vital Bourgogne med fin frugtsyre, som har godt af en tur i karaflen inden den skal nydes, således den for alvor kan vise sin mørke frugt. Der er noter af kirsebær, blåbær og ribs, som sammen med en snert af søde krydderier fra fadene etablerer et indbydende saftigt udtryk.
En vin som kommer bedst til sin ret sammen med mad. Prøv den for eksempel til en Canette med solbær, sådan som brødrene Jean og Pierre Troisgros tilberedte den i deres velmagtsdage nede på Hotel des Platanes i Roanne.
Producent
Domaine du Beauregard er det sympatiske par Francoise og Michel Dépernons livsværk. De holder sammen med deres datter Stéphanie og sønnen Jérôme til i udkanten af den lille flække Saint Sernin du Plain et par kilometer sydvest for Santenay, der normalt er slutdestinationen for den omfattende vinturisme i Côtes du Beaune og Côtes de Nuits.
Her har familien lavet vin til lokalsamfundet og nogle få restauranter i 5 generationer, og familiens bolig, kælderen og vineriet befinder sig inden for en radius af få hundrede meter hvor alt balancerede på grænsen mellem det smukt pittoreske og det deciderede faldefærdige.
Michel Dépernon, søn af Bernard Dépernon og barnebarn af Germain Dépernon, overtog domænet i 1976, og i de første mange år videreførte han familietraditionerne, mens der blev spinket og sparet. Det ledte frem til at han og Francoise i 1992 fik råd til at investere i mere prestigefyldte parceller, heriblandt Maranges, Maranges Premier Cru Les Clos Roussots og Bourgogne Hautes Côtes de Beaune, hvilket skabte fundamentet for, at de kunne begynde at tappe og sælge deres vine på flasker, og senere at de gav deres lille familievirksomhed det appellerende navn Domaine du Beauregard.
I dag er Jérôme tilbage efter studier på Lycée Viticole de Beaune og praktik på vingårde i Bordeaux og Bourgogne, og det samme er Stéphanie efter studier i vinhandel, vinturisme og kommunikation i Dijon og efter jobs i Australien, og det har ledt til et lykkeligt generationsskifte, hvor det er lykkedes at bevare autenticiteten i vinene og ydmygheden i værtskabet. Når man banker på porten bliver man således mødt af en varme og hjertelighed, som det ellers efterhånden er svært at finde længere nordpå i Bourgogne, hvor den massive vinturisme og store efterspørgsel har resulteret i lukkede døre og forvænte sjæle.
Jérôme og Stéphanie har sat skub i en udvikling væk fra det konventionelle landbrug og når de fortæller om deres projekt fornemmer man tidligt sympatien for ikke bare bæredygtigheden og den økologiske drift, men også for filosofien bag biodynamikken. Således fortæller de med en mund at det først er vinstokkene og siden vinen, som dikterer rytmen i produktionen, og de lægger ikke skjul på at deres arbejde er påvirket af månekalenderens frugt- og blomsterdage, og det har blandt andet betydet, at vinene udelukkende omstikkes fra fad til fad og senere klargøres til aftapning, når månen er i aftagende.
Domaine du Beauregard er medlem af den lille upåagtede "Union des Producteurs et Négociants de l'AOC Côtes du Couchois", der prøver at placere dette lille område, der fik sin egen AOC i 2000 på verdenskortet. Foreningen har i dag bare 14 medlemmer, og med sine 16 ha. tilplantet med vinstokke er Beauregard foreningens største producent.
Det var Christian Grønlykke som tilbage i 2012 i sin søgen efter alternativer til de stadig mere kostbare vine fra de gyldne skråninger fandt frem til Domaine du Beauregard, og selvom vinene dengang var noget mere rustikke end de er i dag, valgte vi med et fast blik på prispunktet, at invitere Francoise og Michel Dépernon ind i Løgismose familien. Du finder de vine, vi aktuelt kan tilbyde her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Maranges er den sydligste kommuneappellation på Cote de Beaune opkaldt efter tre byer i kommunen, Cheilly-les-Maranges, Dezize-les-Maranges og Sampingy-les-Maranges. Kommunen ligger vest for Santenay og hører teknisk set til Saone et Loire, men fordi både jordbund og vinstil har langt mest tilfælles med Cote d'Or, opfattes det som en del af samme. Vinmarksarealet er ca 170 ha hvoraf det meste er viet til Pinot Noir og en betragtelig mindre del til Chardonnay. Kommunen dækker ingen Grand Cru marker, men 7 Premier Cru marker overvejende med en jordbund bestående af kalksten og ler.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter