Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.142,-
Marlborough Chardonnay
- 6 stk. 2.142,-
420,-
560,- pr. l.
6 stk.
2.142,-
357,- pr stk.
Spar 378,-
Anbefalinger
James Suckling
92
A medium-bodied white with sliced poached apples, pears and just a hint of cream and pie crust. It’s crisp with some phenolic tension and a focused finish.
- April 2024
Beskrivelse
Cloudy Bays Chardonnay er før som nu resultatet af et lykkelige ægteskab mellem frugten fra adskillige parceller i de 4 forskellige subzoner Brancott, Fairhall, Ben Morven og Central Wairau Valley i Marlborough. Frugten fra de forskellige zoner er helklasepresset og fadgæret hver for sig uden tilsætning af fremmede gærstammer og efterfølgende modnet "sur Lie" i fadene (15% nye) med delvis malolaktisk forgæring frem til februar 2022, hvor den endelige cuvée er sammenstukket i rustfrit stål og siden filtreret og tappet på flaske i løbet af vinteren.
Duft af hvide blomster, hvide ferskner, moden citrus og citronmelisse. Først overvejende frisk, men langsomt kommer den krydrede sødme, de ristede hasselnødder og vaniljen listende. Det er fint sat op, og i munden er vinen fyldig og aromatisk med en livlig citrus i finalen som fermt hjælper til med at holde den røgede indflydelse fra de franske fade i skak. En dejlig aromatisk ikke alt for eksotisk udtryk, som holder Chardonnay fanen højt og leverer elegance på et niveau, som få andre uden for Europa matcher.
En fornem aperitif, men også en vin som fortjener at blive vartet op af delikate serveringer med friske fisk og skaldyr. Prøv den for eksempel sammen med en pivfrisk tatar på Læsøhummer med en let kartoffelpuré, vesterhavsost, sprøde kartofler og en nøddevinaigrette på brunet smør, sådan som Thomas Guldhammer serverede den på Strandhotellet i Blokhus i sommeren 2018.
Producent
Navnet kommer fra den legendariske kaptajn James Cook som på en rejse til New Zealand tilbage i 1770 observerede hvorledes udvaskningerne fra floderne efter kraftig regn forplumrede vandet i bugten og derfor døbte området Cloudy Bay.
Cloudy Bay Vineyards blev etableret i 1985 af David Hohnen, der allerede havde bevist sin tæft på Cape Mentelle ved Margaret River i det vestlige Australien. Dengang var der kun få, der kunne fornemme mulighederne i Marlborough, men David Hohnen var overbevist om, at potentialet var der, og at han med det rette hold omkring sig og med frugten fra de bedste parceller kunne producere mageløse vine.
Cloudy Bay Vineyards blev med andre ord etableret på noget der lignede bar mark og formåede på nogle få år at blive et ikonisk forbillede for en hel generation af nye håbefulde vinmagere. New Zealand blev pludselig kendt for andet end kiwi, og når det drejer som om sprøde hvidvine skabt på druen Sauvignon Blanc blev Marlborough det interessante alternativ til de klassiske Sauvignon distrikter langs Loire-floden.
Det er ganske enestående at en enkelt vingård på den måde bliver lokomotiv for en hel region, men ved indgangen til det nye millennium var Cloudy Bay Vineyards forvandlet fra en lystigt eksperimenterende vingård til et af de bedst kendte brands i vinens verden og de 2 vinmagere Kevin Judd og Tim Heath blev hyldet som stjerner af en enig internationale presse.
En af årsagerne til den store succes var at David Hohnen allerede i 1990 valgte at sælge både Cloudy Bay Vineyards og Cape Mentelle til rigmanden Joseph Henriot som dengang ejede Champagne Veuve Clicquot og velvilligt investerede adskillige millioner € i de 2 vingårde så de kunne ekspandere i kvalitet.
I 2003 fulgte så Louis Vuitton Möet Hennessey opkøb af Veuve Clicquot og dermed også af Cloudy Bay Vineyards hvilket i de efterfølgende år forårsagede en del uro, som først fik David Hohnen og siden hele det oprindelige hold til at søge nye udfordringer.
Cloudy Bay Vineyards ledes i dag af Yang Shen (der kommer fra en stilling i koncernens kinesiske satsning på mousserende vin ”Chandon China”) og sammen med de nu 3 vinmagere Victor Joyeux, Daniell Sorrell og Nicolai St. Georges, der kom til i 2020, skal han forsøge at fastholde Cloudy Bay Vineyards ledende position.
Løgismose har tilbudt vine fra Cloudy Bay i mere end 20 år. Du kan se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Marlborough ligger på nordspidsen af sydøen i New Zealand og er ubetinget landets vigtigste vinregion. Regionen består af to paralelle dale, Wairau og Awatere. I alt dækker de knap 24.000 ha. vinmarker. Vækstsæsonen er lun, men med kølig indflydelse fra havet.
Sauvignon Blanc er den ultimativt mest plantede sort, og Marlborough Sauvignon Blanc er blevet en reference for druesorten. Ca. 60% af vinmarkerne er tilplantet med Sauvignon Blanc, Pinot Noir er næstmest dyrket med knap 20% og Chardonnay med 6%
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter