Fakta
- 6 stk. 1.771,20
Marlborough Pinot Noir
- 6 stk. 1.771,20
369,-
492,- pr. l.
6 stk.
1.771,20
295,20 pr stk.
Spar 442,80
Anbefalinger
James Suckling
92
April 2024
Vinous by Antonio Galloni
89
Rebecca Gibb - Maj 2024
Beskrivelse
Cloudy Bay lancerede deres første Pinot Noir tilbage i 1989, og siden er arbejdet med at perfektionere det New Zealandske udtryk fra Bourgognes blå moderdrue blevet en besættelse for de forskellige teams af vinmagere, der har arbejdet på Cloudy Bay. Der er indrettet en særlig gærings- og modningskælder til de røde vine, og i årenes løb er man nået forbi 10 forskellige kloner af Pinot Noir, der høstes fra omkring 40 forskellige parceller i den sydlige del af Wairau Valley (inklusive Cloudy Bays berømmede Delta, Mustang og Barracks vineyards), efterhånden som druerne rammer den optimale grad af modenhed.
Druerne er håndhøstede fra den 17. marts og frem til den 1. april, og Jim White, der er teknisk direktør fortæller om et yderst vanskeligt år: ” The 2022 growing season presented more of a challenge than the previous three. It reinforced and reminded us of the importance of our vineyard teams and the work they do to ensure the quality of our fruit. The season began well, with water reserves replenished by extensive rain during winter. Spring was gentle, and our protection systems easily mitigated what little frost there was. Pinot Noir flowered well despite some unsettled weather that seemed determined to rain on our parade. We undertook extensive crop thinning to create optimal balance in the vines and mitigate against high disease pressure. This thinning, combined with long hours of canopy management as the season progressed, was vital to ensuring healthy fruit. Harvest took place under excellent conditions, and we were able to pick the grapes at perfect maturity.”
Efter en soignering af klaserne er stilkene fjernet hvorefter druerne passerede Cloudy Bays nye optiske sorteringsanlæg inden de udelukkende ved hjælp af tyngdekraften faldt ned i de rustfri gæringstanke under modtagelsescenteret. Her er de blevet let knust og i løbet af små 3 uger forvandlet til en vin, der har fået tid til at komme forbi den malolaktiske forgæring inden den er blevet fyldt på franske fade (30% nye) hvor den er modnet i 11 måneder inden den endelige cuvée er sammenstukket og tappet på flaske.
En velduftende vin med dejlige associationer til tranebær, kirsebær og hindbær som omfavnes af chokolade og cedertræ fra fadlagringen. Ikke videre kraftig, men saftig og frem for alt frisk. Et af efterhånden mange beviser på, at Bourgogne for længst har mistet sit patent på hvorledes Pinot Noir skal og kan smage.
Prøv den til fuglevildt, eller sammen med en enkel servering med saftigt oksekød og små friske grøntsager.
Producent
Navnet kommer fra den legendariske kaptajn James Cook som på en rejse til New Zealand tilbage i 1770 observerede hvorledes udvaskningerne fra floderne efter kraftig regn forplumrede vandet i bugten og derfor døbte området Cloudy Bay.
Cloudy Bay Vineyards blev etableret i 1985 af David Hohnen, der allerede havde bevist sin tæft på Cape Mentelle ved Margaret River i det vestlige Australien. Dengang var der kun få, der kunne fornemme mulighederne i Marlborough, men David Hohnen var overbevist om, at potentialet var der, og at han med det rette hold omkring sig og med frugten fra de bedste parceller kunne producere mageløse vine.
Cloudy Bay Vineyards blev med andre ord etableret på noget der lignede bar mark og formåede på nogle få år at blive et ikonisk forbillede for en hel generation af nye håbefulde vinmagere. New Zealand blev pludselig kendt for andet end kiwi, og når det drejer som om sprøde hvidvine skabt på druen Sauvignon Blanc blev Marlborough det interessante alternativ til de klassiske Sauvignon distrikter langs Loire-floden.
Det er ganske enestående at en enkelt vingård på den måde bliver lokomotiv for en hel region, men ved indgangen til det nye millennium var Cloudy Bay Vineyards forvandlet fra en lystigt eksperimenterende vingård til et af de bedst kendte brands i vinens verden og de 2 vinmagere Kevin Judd og Tim Heath blev hyldet som stjerner af en enig internationale presse.
En af årsagerne til den store succes var at David Hohnen allerede i 1990 valgte at sælge både Cloudy Bay Vineyards og Cape Mentelle til rigmanden Joseph Henriot som dengang ejede Champagne Veuve Clicquot og velvilligt investerede adskillige millioner € i de 2 vingårde så de kunne ekspandere i kvalitet.
I 2003 fulgte så Louis Vuitton Möet Hennessey opkøb af Veuve Clicquot og dermed også af Cloudy Bay Vineyards hvilket i de efterfølgende år forårsagede en del uro, som først fik David Hohnen og siden hele det oprindelige hold til at søge nye udfordringer.
Cloudy Bay Vineyards ledes i dag af Yang Shen (der kommer fra en stilling i koncernens kinesiske satsning på mousserende vin ”Chandon China”) og sammen med de nu 3 vinmagere Victor Joyeux, Daniell Sorrell og Nicolai St. Georges, der kom til i 2020, skal han forsøge at fastholde Cloudy Bay Vineyards ledende position.
Løgismose har tilbudt vine fra Cloudy Bay i mere end 20 år. Du kan se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Marlborough ligger på nordspidsen af sydøen i New Zealand og er ubetinget landets vigtigste vinregion. Regionen består af to paralelle dale, Wairau og Awatere. I alt dækker de knap 24.000 ha. vinmarker. Vækstsæsonen er lun, men med kølig indflydelse fra havet.
Sauvignon Blanc er den ultimativt mest plantede sort, og Marlborough Sauvignon Blanc er blevet en reference for druesorten. Ca. 60% af vinmarkerne er tilplantet med Sauvignon Blanc, Pinot Noir er næstmest dyrket med knap 20% og Chardonnay med 6%
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter