Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 861,90
Marlborough Sauvignon Blanc
- 6 stk. 861,90
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
Beskrivelse
Denne Orchard Lane Sauvignon Blanc fra Marlborough er en af de seneste tilføjelser til vores efterhånden fyldige portefølje af vine skabt på druen som både herhjemme, internationalt og i særdeleshed i New Zealand rider på en tilsyneladende ustoppelig bølge af succes.
Orchard Lane er et lille søsterbrand til Sugar Loaf Wines, der er et familieforetagende, der ligger i hjertet af Marlborough i et område, som for ikke så mange år siden var én stor æbleplantage. Men nu er de fleste æbletræer fældet, og hos Sugar Loaf er der etableret en vingård med kapacitet til også at hjælpe nogle af egnens andre vinbønder, som endnu ikke råder over egne faciliteter.
Sugar Loaf Wines blev grundlagt i 2004 af den dengang 23-årige Kate Acland, som brød med 5 generationers fokus på får, kvæg, æbler og honning ved at studere ønologi ved Lincoln University. Efter praktik i Frankrig, Tyskland og Californien vendte hun hjem til Marlborough, og i 2007 blev det, der i starten var fugle på taget, meget konkret, da hun fik mulighed for at købe en tilhørende nedlagt æblecider fabrik, med tilhørende ha. med vinstokke.
Efter ombygninger og investeringer kunne hun producere sin første vin i 2008. Siden er det gået slag i slag, og selvom honning fra familiens 3.500 ha. med skov og strandeng stadig er big business (med blandt andet en "sparkling honey mead" (gæret honning og kildevand)), fylder vinen fra de efterhånden 26 ha. med vinstokke mere og mere.
Der er tale om frugt fra forskellige parceller i Wairau- og Awateredalene - heriblandt nogle af de ældste vinstokke med Sauvignon Blanc på "Home Block" og "Pappillon Block", som blev stukket i jorden i slutningen af 1970’erne, da Marlborough påbegyndte forvandlingen til et vinområde.
Druerne er høstet i begyndelse af april ovenpå en vækstsæson, der, som Kate Acland formulerer det, “could have gone so wrong, but came out so well”, fordi cyklonen Gabrielle stort set havde tabt pusten, da den nåede ned til Marlborough og fordi den varslede nattefrost i dagene op til høststart de fleste steder nøjedes med at kysse frysepunktet. Marcus Pickens, der er General Manager i Wine Marlborough, kalder da også 2023 for en ”fremragende årgang” og ”den absolut den bedste måde at fejre Marlboroughs 50 år i den moderne vinindustri”.
Druerne er efter en soignering straks presset til en most, som efter den fik lov til at sætte sig natten over er forvandlet til vin blok for blok i termoregulerende ståltanke. Herefter er den endelige cuvée sammenstukket, og efter 4 måneder med gærresterne og en filtrering er vinen fyldt på flaske i august 2023.
En fin NZ Sauvignon Blanc med den helt rigtige imødekommende sprøde tropiske frugtsmag. Ikke så pågående som så mange andre, men dejlig ren og læskende med fine afdæmpede noter af passionsfrugt, mango og iris samt de helt rigtige strejf af citrus, som sikrer, at man ikke skal lede efter den livgivende friskhed.
Producent
Orchard Lane er et lille søsterbrand fra Sugar Loaf Wines, der er et familieforetagende. der ligger i hjertet af Marlborough i et område, som for ikke så mange år siden var én stor æbleplantage, men nu er de fleste æbletræer fældet og hos Sugar Loaf er der blevet etableret en vingård med kapacitet nok til også at hjælpe de af egnens vinbønder, som endnu ikke råder over egne faciliteter.
Sugar Loaf Wines blev grundlagt i 2004 af den dengang 23-årige Kate Acland, som brød med 5 generationers fokus på får, kvæg, æbler og honning ved at studere vindyrkning og ønologi ved Lincoln University. Efter praktik i Frankrig, Tyskland og Californien vendte hun hjem til Marlborough, og i 2007 blev det, der i starten var fugle på taget, meget konkret da Kate fik mulighed for at købe nogle parceller med vinstokke med en tilhørende nedlagt æblecider fabrik.
Efter ombygninger og investeringer blev de første vine produceret i 2008, og siden er det gået slag i slag. Meget handler stadig kvægdrift og honning fra familiens 3.500 ha. med skov og strandenge er stadig big business (med blandt andet en "sparkling honey mead" (gæret honning og kildevand)), men vinen fra de efterhånden 26 ha. med vinstokke fylder mere og mere.
Der er tale om det Kate selv kalder et "lidenskabeligt lille team på 6, der vokser til 10 hen over høsten", og "vi elsker hvad vi gør, og vi laver gode vine uden ballade". Med balladen refererer Kate til den udbredte anvendelse fremmede gærstammer og hele kataloget af muligheder for kemiske indgreb og andre justeringer på druernes vej fras most til vin. Som Kate formulerer det. "Vi er stolte over at producere Sauvignon Blanc, Riesling, Chardonnay, Pinot Noir Rose og Pinot Noir på en 100% bæredygtig måde."
Orchard Lane og Sugar Loaf Wines er da også certificeret i henhold til Sustainable Winegrowing NZ™, der blev etableret helt tilbage i 1995 og i dag er anerkendt, som et de førende bæredygtighedsprogrammer worldvide.
Oprindelse
Region
Marlborough ligger på nordspidsen af sydøen i New Zealand og er ubetinget landets vigtigste vinregion. Regionen består af to paralelle dale, Wairau og Awatere. I alt dækker de knap 24.000 ha. vinmarker. Vækstsæsonen er lun, men med kølig indflydelse fra havet.
Sauvignon Blanc er den ultimativt mest plantede sort, og Marlborough Sauvignon Blanc er blevet en reference for druesorten. Ca. 60% af vinmarkerne er tilplantet med Sauvignon Blanc, Pinot Noir er næstmest dyrket med knap 20% og Chardonnay med 6%
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter