Fakta
- 6 stk. 2.697,90
Marlborough Te Koko Sauvignon Blanc
- 6 stk. 2.697,90
529,-
705,33 pr. l.
6 stk.
2.697,90
449,65 pr stk.
Spar 476,10
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
95+
Excellent wine. The only reason you could possibly not like this wine is if you don't like Sauvignon Blanc, and even then, I'd insist that you try it. Erik Larkin - November 2023
Wine Spectator
92
MaryAnn Worobiec - Oktober 2024
Vinous by Antonio Galloni
93
Rebecca Gibb - April 2024
James Suckling
93
November 2023
Beskrivelse
Det var pionerarbejde, da australieren David Hohnen tilbage i 1980'erne gik i banken for at låne penge til jomfruelig jord i Marlborough for sammen med en britisk vinmager at producere en Sauvignon Blanc, der efter planen og ikke uden humor, skulle sælges som "The Farewell Spit".
Navnet blev ændret, og resten er som man siger historie. Cloudy Bay Sauvignon Blanc fik tidligt succes og er i dag den ubestridte internationale ambassadør for vinproducenterne i New Zealand i al almindelighed og for Marlborough i særdeleshed. Ikke mindst fordi David Hohnen i 2003 valgte at sælge livsværket til mægtige LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton, som langsomt skruede op for produktionen og sørgede for, at Cloudy Bay blev et af de bedst eksponerede winebrands på planeten.
Kvantitet og kvalitet går sjældent hånd i hånd, og mange kritikere har de senere år hæftet sig ved at Cloudy Bays mest berømte vin var vingårdens mindst interessante, og at denne fadgærede Te Koko topcuvée også var blevet indhentet, ja endda overhalet af andre vine med en mere appetitlig prissætning.
Det fik Tim Heath, der har været senior vinmager siden 2005 og Daniel Sorrell, der kom til som operationel vinmager i 2014 til at sætte foden ned. I 2016 blev produktionen halveret, fordi det blev besluttet ikke længere at supplere med købt frugt, og i 2017, 2018 og igen i 2022 valgte de 2 herrer så slet ikke at producere vinen, fordi de ikke mente, at frugten kvalificerede sig til at modtage den tiltænkte fadlagring.
Så i 2020 og her igen i 2021 kommer frugten udelukkende fra 6 af Cloudy Bays egne parceller i Rapaura, Renwick og Brancott med ældre vinstokke, hvor der bliver sparet på kunstvandingen. Druerne er håndhøstede og plukket mellem den 19. og 26. marts, og efter en soignering af klaserne er de presset til en most, som får lov til at sætte sig i et døgns tid inden den fyldes på franske fade og forvandles til vin uden tilsætning af fremmede gærstammer. De nye og de små bariques epoke er forbi og erstattet af 1/3 små fade (i 2021 blot 8% nye) og 2/3 større og brugte fade. Den endelige cuvée er sammenstukket efter 11 måneder og derpå er vinen modnet videre i yderligere 12 måneder i stål, beton og store næsten neutrale fade frem mod en filtrering og aftapningen på flaske.
De forskellige justeringer klæder vinen, og flere influenter taler da også om en slags genfødsel. For eksempel noterede en begejstret Jancis Robinson om 2020-årgangen: ”Meget mere delikatesse til stede end i de fleste hvide Pessac Léognans, og det skal holdet bag krediteres for”, og Robert Parkers seneste mand på de New Zealandske vine noterer om denne 2021: ”Fremragende vin. Den eneste grund til, at du muligvis ikke kan lide denne vin, er, hvis du ikke kan lide Sauvignon Blanc, og selv da vil jeg insistere på, at du prøver den.”
Te Koko er stadig rund og fyldig, men der blevet skruet noget op for friskheden, og det betyder, at noterne af passionsfrugt, solbær, iris og frisk revet ingefær har fået mere plads, og da der samtidig blæser en appellerende havbrise under hele forestillingen, forsvinder noterne fadene. Næsten.
Producent
Navnet kommer fra den legendariske kaptajn James Cook som på en rejse til New Zealand tilbage i 1770 observerede hvorledes udvaskningerne fra floderne efter kraftig regn forplumrede vandet i bugten og derfor døbte området Cloudy Bay.
Cloudy Bay Vineyards blev etableret i 1985 af David Hohnen, der allerede havde bevist sin tæft på Cape Mentelle ved Margaret River i det vestlige Australien. Dengang var der kun få, der kunne fornemme mulighederne i Marlborough, men David Hohnen var overbevist om, at potentialet var der, og at han med det rette hold omkring sig og med frugten fra de bedste parceller kunne producere mageløse vine.
Cloudy Bay Vineyards blev med andre ord etableret på noget der lignede bar mark og formåede på nogle få år at blive et ikonisk forbillede for en hel generation af nye håbefulde vinmagere. New Zealand blev pludselig kendt for andet end kiwi, og når det drejer som om sprøde hvidvine skabt på druen Sauvignon Blanc blev Marlborough det interessante alternativ til de klassiske Sauvignon distrikter langs Loire-floden.
Det er ganske enestående at en enkelt vingård på den måde bliver lokomotiv for en hel region, men ved indgangen til det nye millennium var Cloudy Bay Vineyards forvandlet fra en lystigt eksperimenterende vingård til et af de bedst kendte brands i vinens verden og de 2 vinmagere Kevin Judd og Tim Heath blev hyldet som stjerner af en enig internationale presse.
En af årsagerne til den store succes var at David Hohnen allerede i 1990 valgte at sælge både Cloudy Bay Vineyards og Cape Mentelle til rigmanden Joseph Henriot som dengang ejede Champagne Veuve Clicquot og velvilligt investerede adskillige millioner € i de 2 vingårde så de kunne ekspandere i kvalitet.
I 2003 fulgte så Louis Vuitton Möet Hennessey opkøb af Veuve Clicquot og dermed også af Cloudy Bay Vineyards hvilket i de efterfølgende år forårsagede en del uro, som først fik David Hohnen og siden hele det oprindelige hold til at søge nye udfordringer.
Cloudy Bay Vineyards ledes i dag af Yang Shen (der kommer fra en stilling i koncernens kinesiske satsning på mousserende vin ”Chandon China”) og sammen med de nu 3 vinmagere Victor Joyeux, Daniell Sorrell og Nicolai St. Georges, der kom til i 2020, skal han forsøge at fastholde Cloudy Bay Vineyards ledende position.
Løgismose har tilbudt vine fra Cloudy Bay i mere end 20 år. Du kan se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Marlborough ligger på nordspidsen af sydøen i New Zealand og er ubetinget landets vigtigste vinregion. Regionen består af to paralelle dale, Wairau og Awatere. I alt dækker de knap 24.000 ha. vinmarker. Vækstsæsonen er lun, men med kølig indflydelse fra havet.
Sauvignon Blanc er den ultimativt mest plantede sort, og Marlborough Sauvignon Blanc er blevet en reference for druesorten. Ca. 60% af vinmarkerne er tilplantet med Sauvignon Blanc, Pinot Noir er næstmest dyrket med knap 20% og Chardonnay med 6%
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter