Fakta
- 6 stk. 2.187,90
Monthelie Rouge "Les Trois Climats"
- 6 stk. 2.187,90
429,-
572,- pr. l.
6 stk.
2.187,90
364,65 pr stk.
Spar 386,10
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
89-91
The three vineyards are Jouères, Longennes and Sous Celliers. Old vines up to 100 years. They kept the old pinot vines and pulled others out for white. Riper plots with finesse from Jouères. Just assembled when racked yesterday. A good third of whole bunch vinification. Mid crimson, with a more flamboyant nose, roses and strawberry notes. Nicely balanced, a little bit of a firmer blood orange aspect behind, more complex but with potential. Jasper Morris - Oktober 2023
Beskrivelse
Dette er den 3. årgang fra søskendeparret Margaux og Paul Dujardin, som efter et lykkeligt generationsskifte nu er i fuld færd med at trække vinene fra Domaine Dujardin af sted i en mere delikat og mindre insisterende retning. En on going forvandling, som holdet bag det anerkendte vinmagasin Bourgogne Aujourd'hui også har fulgt, og det ledte frem til, at magasinets chefredaktør Christophe Tupinier i november 2024 kunne offentliggøre at valget som hele Côtes de Beaunes ”Bourguignons de l’année” var faldet på Margaux og Paul Dujardin.
Vi tror derfor på, at adressen i den nordlige udkant af Monthélie er en af tidens mest interessante på hele strækningen fra Beaune og ned til Santenay, og med godt 5 ha. med egne vinmarker og yderlige 3 lejede ha. byder Domaine Dujardin sig til med 16 forskellige vine.
En af dem er denne, som blot adskiller sig fra den generiske Monthélie med 3 underfundige sorte prikker omgivet af anførselstegn på etikkerne. Et lidt pudsigt morsesignal om at vinen er sammenstukket af frugt fra 3 forskellige lieux-dits. Nærmere bestemt Sous le Cellier og Les Longères, der ligger vis a vis vingården og så Les Jouères omme den anden side af landsbyen på kanten af Auxey-Duresses.
Der er tale om frugt fra de ældste (op til 60-70 år gamle) vinstokke på de 3 lieux-dits, som de senere år har været kultiveret økologisk uden brug af ukrudtsmidler. Høsten er manuel og druerne transporteres over til vingården i store plastkasser. Her sker der en soignering af drueklaserne samtidig med at de smukkeste lægges til side mens stilkene fjernes fra resten hvorefter druer og hele drueklaser mødes i gæringstanken i et forhold, der i 2022 omtrent var 1/3 hele klaser og 2/3 afstilkede druer.
Druerne forvandles til vin uden chaptalisering, fremmede gærstammer og svovl og efterfølgende modner vinen 12 måneder i brugte fade inden den endelige cuvée sammenstikkes og modner videre i en neutral tank frem mod aftapningen på flaske, der sker uden filtrering, når månekalenderen fortæller, at tiden er inde.
En dejlig aromatisk næsten flamboyant Monthélie med noter af modne kirsebær, hindbær, jordbær og duftroser, som omfavnes af krydderierne fra fadene. Dejlig dyb og med masser af substans uden vinen på nogen måde fornemmes voldsom.
2022-årgangen:
“It was the 1er crus of Bouzeron and Rully that mainly got hit by hail – up on the plateau – so we escaped. Versus our neighbours, we are usually one of the last pickers, but the valley of Monthelie can be cool, even in hot years. I still don’t have a lot of juice in 22 as there wasn’t much water, but I still think of it as a very good year.” Paul Dujardin – Juli 2023
Producent
Domaine Dujardin ligger i den nordlige udkant af Monthélie, og selvom der kun er 3 km. ned til Meursault, så er der tale om en søvnig lille by, som kun en tyvendedel af de turister, der valser frem og tilbage på D974 finder frem til. Men de fleste af dem der kommer bjergtages af de små smalle gyder og den landlige idyl, og Monthélie er et af de hyppigst fotograferede spots i hele Côtes-de-Beaune.
Domænet er så at sige sprunget ud af Ulrich Dujardins passion for vin. Ulrich var oprindeligt lærer og underviste handikappede og udviklingshæmmede unge i Dijon, men i 1986 rykkede han til Monthélie for sideløbende at forfølge sin drøm. Først arbejdede han for og siden blev han kompagnon med Xavier Bouzerand på det, der blev til Domaine Bouzerand-Dujardin, og det blev til et samarbejde som fortsatte i 18 år, indtil Ulrich og Xavier i 2004 valgte at dele i porten og skilles.
På hele rejsen fastholdt Ulrich sin forbindelsen til institutionerne i Dijon, og en af de særegne ting ved Domaine Dujardin er, at nogle af de unge mennesker, der har haft det svært, hvert år er blevet inviteret med til høsten fra det, der efterhånden er blevet til knap 9 ha.
Alt kultiveres efter bæredygtig principper med begrænset af pesticider og herbicider, således som reglerne bag "Haute Valeur Environnementale" foreskriver, men indtil videre er der ingen planer om økologi, det bagvedliggende bureaukrati og den ensidige ”forurening” med kobber, som regimet forskriver.
Domaine Dujardin har senest været igennem et lykkeligt generationsskifte, hvor Ulrich stille og roligt har givet slip, og siden 2019 har det været børnene Margaux og Paul, som har regerer i kælderen. Med dem blæser nye vinde, og lige nu er de i fuld færd med at trække vinenes profil af sted i en mere delikat og mindre insisterende retning, så frugten får mere råderum, selvom fadet stadig bestemt fornemmes.
Og det er blevet til et ryk, som er så markant, at det anerkendte vinmagasin Bourgogne Aujourd'hui’s chefredaktør Christophe Tupinier fandt udtrykket ”tout en finesse” frem, da han i november 2024 inkluderede Margaux og Paul Dujardin i magasinets eksklusive flok af ”Les Bourguignons de l’année”.
Domaine Dujardin kom til Løgismose i januar 2025 og du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Monthelie ligger mellem Volnay og Meursault centralt på Cote de Beaune i Bourgogne. Ca 85% af produktionen er rødvin på Pinot Noir, men der produceres også hvidvin på Chardonnay inden appellationen. Ca 120 ha er beplantet og ingen vinmarker har Grand Cru status. Knap 36 ha er kvalificeret til Premier Cru status og udgøres af 15 navngivne marker hovedsageligt beliggende på grænsen til Volnay.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter