Fakta
- 1 stk. 199,-
Montlouis Cuvée Les Pêchers sec tendre
- 1 stk. 199,-
269,-
358,67 pr. l.
1 stk.
199,-
Spar 70,-
Beskrivelse
Ludovic Chanson fik i 2008 mulighed for at købe broderparten af det daværende Domaine Alex Mathur, som Eric Gougeat måtte forlade, da banken ikke længere ville finansiere hans manglende evner til at sælge sine ellers fine vine. Det blev det sidste kapitel i historien om Domaine Alex Mathur, men også de første kapitler i historien om den tidligere biokemiker, som nu skal tælles med blandt bedste vinproducenter i Montlouis-sur-Loire. Ludovic tilhører i dag den gruppe af overvejende yngre ildsjæle, som med beundringsværdig entusiasme er i fuld færd med at trække vinene fra Montlouis ud af glemslen og frem i lyset. Op på siden af de mere kendte vine fra Vouvray ovre på den anden side af Loire-floden.
Ludovic blev de første år heller ikke ligefrem overrendt af tørstige importører, men det ændrede sig i efteråret 2018, da det britiske Decanter Magazine offentliggjorde deres (og den) hidtil største smagning af tørre Chenin Blanc fra Loire. Godt researchet af de to Loire eksperter Chris Kissack og Jim Budd endte der med at være 169 vine på smagebordet, og en af dem, 2015-årgangen af Ludovic Cuvée Les Cabotines, strøg helt til tops. Sådan kan lykken vende efter en håndfuld sider i et vinmagasin, og Ludovic har i en årrække nemt kunnet sælge alt det, han producerer. Når vejrguderne driller med frost og svampesygdomme er der ligefrem smalhals.
Her er der tale om en lidt senere høst fra op til 80 år gamle vinstokke fra de små parceller på det flade plateau mellem Loire og Cher-floderne, som leverer frugten til Les Cabotines. Druerne plukkes ad flere omgange over en periode på op til 3 uger og Ludovic anslår at man endte med at op mod 20% af druerne var begavet med en smule botrytis. Efter en soignering praktiseres der helklasepres, hvorefter mosten får lov til at sætte sig (bundfælde) inden den fyldes på brugte 228 og 400 liters fade, hvor den langsomt uden fremmede gærstammer og svovl forvandles til en vin, som forbliver med en lille diskret restsødme, som kærligt omfavner smagsløgene. Det franskmændene nede langs Loire-floden kalder ”sec tendre”. Vinen modner i 12 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes i en neutral tank og efter yderligere nogle uger fyldes på flasker uden klaring, uden filtrering og med kun yderst moderat svovltilsætning.
I 2022 er restsukkeret landet på 20 g., og vinen er endnu engang blevet en mesterlig ambassadør for typen. Simpelthen så indsmigrende og elskelig, at det bliver svært at forstå, hvorfor ikke mange flere producenter og vinelskere henholdsvis efterstræber og efterspørger dette udtryk. Blomstrende som en forårseng, med honning, modne mirabeller og citrusessens, som i starten næsten afskærmer de underliggende lag af kridt og fast mineralske. Rig, men ikke yppig, bare smuk, velafbalanceret og dvælende.
En vin som man bare kan sidde og fundere over, og en vin som overskudsagtigt demonstrerer, hvor smukt en smule sødme fungerer næsten hele vejen rundt i det salte køkken.
Da Ludovic Chanson kom til domænet i 2007 blev vinstokkene allerede kultiveret efter økologiske principper, og siden har det handlet om stadig lavere intervention i kælderen uden, at vinene - som Ludovic har formuleret det - begyndte at blive ”skrækkelige”. Vi nærmer os derfor naturvinsfamilien, og derfor taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvorvidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4. Her oplever vi:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika
Producent
Data & fakta:
- Grundlagt: I 2008 efter et kort joint venture med Eric Gougeat, som fik uorden i økonomien og derfor blev tvunget til at forlade sit domæne, som han havde opkaldte efter sine 3 børn Alex, Mathilde og Arthur. (Domaine Alex Mathur)
- Vinmager: Ludovic Chanson
- Areal: 6,5 hektar
- Vinmarker: Alle lidt øst for Montlouis på det flade Husseau plateau, der forsinker Cher-flodens møde med Loire
- Druesorter: Chenin Blanc, (80%), Sauvignon Blanc (10%) og Chardonnay (10%)
- Årlig produktion: I de gavmilde år flere end 25.000 flasker, fordelt på 8 forskellige vine. Andre år færre vine og langt færre flasker.
- Praksis: Økologisk med lav intervention både i vinmarken og i vineriet. Det vil sige udelukkende lokale gærstammer, ingen chaptalisering, ingen enzymer, ingen benonit og kun beskedne mængder svovl.
- Manuel høst: Ja, med 3-4 ture i vinmarken for at plukke ved optimal modenhed.
- Certifikater: Økologisk iht. FR-BIO-01
- Relation: En del af Løgismose familien siden juni 2025
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter