Fakta
- 6 stk. 912,90
Muscadet Sévre et Maine sur Lie ØKO
- 6 stk. 912,90
179,-
238,67 pr. l.
6 stk.
912,90
152,15 pr stk.
Spar 161,10
Beskrivelse
Selvom der ikke er tale om noget Château og selvom den vindmølle der smykker etikkerne i dag er en ruin som næppe nogensinde vil blive restaureret, så køber vi hele pakken. Ikke mindst fordi dette er den første økologiske Muscadet fra det sympatiske og patriotiske mor/datter team Véronique og Aurore Günther-Chéreau.
Vinen er funderet på en del af frugten fra de 17 ha. med 30-80 år gamle vinstokke, som familien har på de blide skråninger op mod mølleruinen, som nu mest af alt er et udsigtspunkt med kig til de efterhånden store braklagte arealer, som hvert år forvandles til parkerings- og campingområde for de omkring 250.000 Hellbangers, som hvert år i juni måned klæder sig i sort og valfarter til Hellfesten i Clisson.
Høsten er maskinel og frugten transporteres de godt 10 km. frem til Château du Coing hvor den forvandles til vin. Alle stilke fjernes inden druerne langsomt presses hvorefter mosten får lov til at sætte i op til 48 timer inden den uden brug af pumper løber ned i de glaserede betontanke i kælderen, hvor den alkoholiske fermentering sættes i gang. Herefter hviler vinen ”Sur Lie” sammen med gærresterne uden omrøringer eller anden form for manipulation i 14 måneder hvorefter den tappes på flaske.
En diskret blomstrende og livlig vin, som bliver løftet frem af masser af sprøde æbler og pærer, der bliver serveret på en bund af saftig læskende citrus og udtalt mineralitet. Et indlysende match til østers, men glem alt om de store ferske danske. Det klassiske match er de små salte østers fra bankerne ved Moëze-Oléron eller fra Bassin d'Arcachon syd for Nantes. Så hvis du sidder i strandkanten med Véronique og Aurore’s Muscadet på en lille taverna hvor østersfiskerne åbner dagens fangst lige så hurtigt, som du kan bøje nakken, er himlen nær!
Producent
Château de la Gravelle er en del af VGC Vignobles GÜNTHER CHEREAU som også inkluderer Grand Fief de la Cormeraie og ikke mindst Château du Coing. Til sammen produceres der 18 forskellige vin fra i alt 75 ha., der siden 2006 har været på vej i en mere bæredygtig retning hvilket betyder, at vinene fra Château de la Gravelle og Grand Fief de la Cormeraie blev økologisk certificerede i 2020, og at Château du Coing nu også er under konvertering.
Château du Coing er rigtignok et slot og endda et stemningsfyldt et af slagsen, men når det kommer til Château de la Gravelle er der ligesom så mange andre steder i Frankrig tale om fortidsminder eller tilsnigelser, og det er sikkert derfor, at man har valgt at medtage en af egnens mange vindmøller på etiketterne. Og det er ganske vist, at den står på toppen af den lille bakke som de 17 ha. med vinstokkene er plantet på. Bare ikke så romantisk som på flaskerne, men som en ruin, der næppe nogensinde vil blive restaureret.
Efter høsten transporteres frugten den godt 10 km. frem til Château du Coing hvor den forvandles til vin. Slottet blev i 1973 købt af Bernard Chéreau og hans hustru Edmonde Carré og de stod for driften i næsten 20 år indtil de i 1989 overdrog/forærede slottet til deres ældste datter Véronique for at komme på forkant med ændringer i den franske arvelovgivning. Véronique, der ellers havde fået sig en doktorgrad i farmaci, valgte at komme hjem for at videreføre sine forældres projekt, og i 2011 blev hendes datter Aurore, efter at havde afsluttet sine biologi- og ønologistudier i Dijon, også en del af fortællingen. Således er det i dag 2. og 3. generation i familien Günther-Chéreau i form af et stærkt mor datter team, der udøver kærlig og entusiastisk girl power på slottet, og via massiv medieeksponering har de formået at etablere sig helt fremme i førerfeltet i en ellers mands -og negociant domineret industri.
Aurore medgiver da også gerne at det er gået dem ganske godt. Med et glimt i øjet og en fin finte til Shel Silverstein's "The Cover of Rolling Stone" siger hun, at det eneste, de egentlige mangler på den front, er at komme på forsiden af "La Revue du vin de France". Men Mor og datters egentlige projekt gælder ikke medierne. Det gælder om at vinde lokalbefolkningens respekt tilbage. Selvom Nantes ligger midt i verdens største hvidvinsdistrikt er der forbavsende få Muscadet-vine på vinkorteden på restauranterne. Det er fortidens synder der spøger. Folk der har haft dårlige oplevelser for 20 og 30 år siden og nu lader fingeren standse ved vine fra andre druer og andre appellationer, når de går ud og spiser.
Men vi tror på vores terroir siger Aurore og fortsætter: "Det er uforanderligt, mode eller ej, og det er det ideelle terroir til vores druer Melon de Bourgogne Gros-Plant, som vi forsvarer med næb og kløer. Vi vil overraske lokalbefolkningen og få dem til at forstå at de lokale vine kan være fantastiske. Jeg var selv træt af Muscadet da jeg var ung (Aurore er en årgang 1980), men min mor og min farfar satsede på det traditionelle og det nyder vi godt af i dag. Vi kommer ikke til bukke under for modefænomener, men projektet er livslangt. Måske vil først den næste generation høste resultatet af hvad jeg gør i dag."
Et mindre varierende udvalg af vinene fra Günther Chereau har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2009, og du finder vores aktuelle sortiment fra Gravelle her og fra Coing her
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Muscadet Sèvre-et-Maine ligger i Pays Nantais i den vestlige del af Loiredalen. Appellationen dækker ca 8200 ha og eneste tilladte druesort er Melon de Bourgogne, hvorfor der kun produceres hvidvin. Markerne er placeret på bløde bakker og jordbunden er generelt veldrænet, hvilket er vigtigt i et område som dette, der får meget regn ind fra Atlanterhavet. Mange af vinene bærer betegnelsen "Sur Lie", hvilket refererer til den forlængede kontakt med gæren efter endt gæring. Vinene er generelt friske, ranke og stålsatte med en let voksagtig tekstur fra gærkontakten.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter