Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 3.695,-,-
Napa Valley Opus One
- Spar 20% - Før 3.695,-,-
2.956,-
4.926,67 pr. l.
3.695,-
Spar 739,-
Anbefalinger
James Suckling
99
December 2022
Vinous by Antonio Galloni
97
Antonio Galloni - September 2022
Decanter Magazine
98
Georgina Hindle - Juli 2022
Jancis Robinson
18+
Jancis Robinson - September 2022
Wine Spectator
95
James Molesworth - November 2022
Beskrivelse
Opus One blev skabt af den legendariske Baron Philippe de Rothschild og den banebrydende vinmager i Napa Valley Robert Mondavi, som traf den i 1978 modige beslutning om at indlede et samarbejde om at transformere de stolteste traditioner fra Bordeaux til Napa Valleys muld med en vision om, at skabe en “enestående vin som også kommende generationer ville beundre”.
Efter knubs og kritik i de første år, hvor vinen kom til verden i et hjørne af Mondavis vineri fandt den langsomt sin form, og efter at man i 1991 fik rådighed over egne faciliteter, og siden i 2001 fik ansat den talentfulde Michael Silacci som vinmager, har pilen kun peget opad. Opus One har i en årrække leveret på et imponerende højt niveau, og det har skabt forventninger, som hver eneste år er tårnhøje.
Der er tale om manuel høst med såkaldt dobbelt sortering af druerne (en før og en efter alle stilke er fjernet) inden gæringen uden fremmede gærstammer med 22 dages skindkontakt i rustfrit stål og en efterfølgende modning i 19 måneder på nye franske fade inden den klassiske klaring med friske æggehvider og aftapningen på flaske.
Som altid en imponerende vin til den mere elegante side end så mange andre vine fra Napa Valley, selvom den selvfølgelig er pænt fyldig og mættet af californisk sol. Frisk og aromatisk med dejlige modne kirsebær, brombær og blåbær, der spiller smukt sammen med noterne af vanilje, chokolade og kaffe. Allerede fint afrundet med en silkeagtig mundfølelse, en tilpas bund af syre og finkornede tanniner som bidrager til en lang og smidig finish.
" Abundant spring rains, nearly double the annual average, saturated the soil and provided ample water for the growing season. The first signs of budbreak were observed in the vineyard on March 27th; a full 15 days later than usual. This delay led to later bloom and veraison. However, warmer temperatures toward the end of summer accelerated the fruit’s development and maturity. Picking began on September 10th, a couple of days earlier than average. The harvest lasted four weeks, and activity in the cellar proceeded at a calm and steady pace.” Michael Silacci, vinmager
Se hans præsentation af vinen her: Opus One 2019
Producent
Opus One er et i ikon i den amerikanske vinindustri og frugten af Baron Philippe de Rothschild og Robert Mondavi dengang banebrydende beslutning om at begrave den transatlantiske stridsøkse og indlede et samarbejde om at transformere de stolteste traditioner fra Bordeaux til Napa Valleys muld.
De to legendariske skikkelser på den internationale vinscene mødtes første gang i 1970, men vi skal frem til 1978 før projektet fandt sin endelige form. På et møde i Bordeaux der varede under en time, indgik de en gentleman-agreement som blev nedfældet på en nusset lap papir hvorefter samarbejdet var en realitet.
Året efter sammensatte man en særlig cuvée bestående af frugten fra nogle af Robert Mondavi's bedste parceller som blev modnet og stylet, som var den en 1. Cru vin fra Bordeaux.
Vinen fik en fantastisk modtagelse og i de følgende år fulgte arbejdet med at transformere den lille garagevin om til en selvstændig vingård med egne vinmarker og egne produktionsfaciliteter.
I 1981 købte det bagvedliggende holdingselskab 15 ha. fra Robert Mondavi. Det var den såkaldte Q-Block, der havde leveret broderparten af druerne til den debuterende 1979-årgang, og dermed var Opus One på vej til at få sit eget liv. I 1983 købte man de 21 ha., som udgør The River Parcel ovre på den anden side af Highway 29, og året efter fulgte yderligere 19 ha. - den såkaldte Ballestra Vineyard klods op af The River Parcel.
I alle de første år lånte vinen faciliteter fra Mondavi, men i 1989 blev grundstenene lagt til et nyt vineri og 2 år senere blev vinen for første gang gæret og modnet under eget tag. Det kan derfor anføres at Philippe de Rothschild og Robert Mondavi’s fælles projekt først var fuldført i 1991.
Siden har vinen fasthold og udbygget sin ikoniske status ved at man stædigt har efterstræbt en køligere stil end man ellers oplever i Napa Valley.
Der høstes om natten og relativt tidligt, og selvom der i modsætning til i Bordeaux kunstvandes forsøger man langt hen ad vejen at skabe en tilstand i vinmarken, der illuderer forholdene i Bordeaux.
Opus One producerer i dag lige så meget som de største klassificerede slotte i Bordeaux. Omkring 300.000 flasker bliver det til og da købelysten trods den pebrede pris er voksende er ældre årgange som regel kun til salg i større formater.
Oprindelse
Region
Californien ligger i den sydvestlige del af USA. Der har været produceret vin i Californien i mere end 200 år, og regionens variation (bl.a. 1370 km kystlinje fra nord til syd) gør vinproduktionen både bred og varieret. 90% af alt amerikansk vin produceres i Californien og 60% af alt vin drukket i USA kommer fra Californien. Der dyrkes et væld af sorter, hovedsageligt velkendte internationale som Cabernet Sauvignon, Chardonnay, Pinot Noir, Merlot og Syrah. Zinfandel er også udbredt og særligt dyrket indlands i de mere varme distrikter.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter