Fakta
Økologisk rygeost 40+
Forhandles hos
med forbehold for udsolgte varer
Løgismose Netto
Forhandles i Netto i udvalgte uger
Beskrivelse
Der høres første gang om rygeost i Danmark i begyndelsen af det 18. århundrede, og det på Fyn. En rum tid er gået siden da, men med Løgismose rygeost på Fyn er det lykkedes at holde hævd i de gamle traditioner, som givetvis ikke findes mage til andre steder i Danmark.
Vallen fra den syrnede mælk drænes stadig i klæder 4-6 timer, mens røgning foregår i en rygeovn, hvor ostene holdes over røgen i 20-30 sekunder på et rygebræt. Havrehalmen fra Løgismose Gods bliver bjærget ved en særlig skånsom metode, så stråene ikke knækker, vigtigt for ildens senere virke. Når røgen har opnået den bedste udvikling, vælger rygemesteren at holde osten over. Det lyder nemt, men røgen skal have en særlig intensitet, så ostene kan få den gyldne farve. Der er nemlig tale om varm rygning, hvilket vil sige en opvarmning mellem 80-130°C inden for et kort tidsrum. Denne metode har direkte indvirkning på smagen og derfor ikke den konserverende effekt, som kendes fra den længerevarende kold rygning. Resultatet er en ægte røget smag – mild, dyb og frisk.
Kokketip: Lad rygeosten være det nuancerede alternativ til creme fraiche og flødeost.
Prøv f.eks. en spsk rygeost i en klassisk mormordressing til spæde kålblade, som pålæg på surdejsbrød med honning og friske urter, som cremet element i en kartoffel-porre-suppe, rørt med fløde som bund til en tomatsalat eller bagte rodfrugter eller rørt op med mascarpone på en kartoffelpizza.
Ingredienser
SØDMÆLK *
salt
MÆLKESYREKULTUR *
vegetabilsk osteløbe