Fakta
- 6 stk. 2.034,90
Pinot Grigio Gris Friuli Isonzo
- 6 stk. 2.034,90
399,-
532,- pr. l.
6 stk.
2.034,90
339,15 pr stk.
Spar 359,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
93
Eric Guido - October 2025
Robert Parker - The Wine Advocate
93
Monica Larner - August 2024
Beskrivelse
Provinsen Friuli er et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her producerer Lis Neris (alias "de sorte damer" nogle vine, som i hele det nye millennium regelmæssigt er strøget til tops såvel i de italienske vinguider som hos de internationale meningsdannere. Det er Alvaro Pecorari, der står bag, og nede i San Lorenzo Isontino på grænsen til Slovenien kalder de ham kærligt for ”vinmagikeren”, og det smukke er, at han, hustruen Lorena og datteren Federica bevarer en befriende beskeden attitude trods al deres succes.
De producerer en meget overbevisende serie af basisvine, som de har valgt at kalde deres Tradizionali, og på toppen af dem kommer så Il Selezioni, som i dag består af 4 enkeltmarks vine, som ganske enkelt er det smukkeste hvide firkløver fra nogen enkelt vingård i den italienske vinindustri. Store ord javist, men vinene har de sidste 30 år skiftedes til at deltage i den såkaldte 3-glas finale i den italienske vinbibel Gambero Rosso, og da de andre italienske vinguider heller ikke har holdt sig tilbage, er det evident, at vinene skal tælles med blandt Italiens fornemste ambassadører for deres respektive druer.
En af de 4 vine er denne Pinot Grigio, som jo kun kunne komme til at hedde Gris. Den kommer fra en lille perfekt eksponeret parcel med omkring 30 år gamle vinstokke på Insonzo-flodens højre bred, hvor årtusinders aflejringer af småsten, de såkaldte ”claps”, absorberer solens stråler om dagen og holder på varmen om natten, og hvor vinden, den såkaldte ”bora”, skaber de helt rigtige temperatursvingninger mellem dag og nat i de vigtige uger op til høsten.
Høsten er manuel med en soignering af klaserne både i vinmarken og inden de ryger direkte ned i den pneumatiske presse. Herfra får den frit løbende most lov til at sætte sig i op til 48 timer inden den uden brug af pumper fyldes på 500 liters franske fade, hvor først den alkoholiske gæring uden fremmede gærstammer, siden den malolaktiske gæring og til sidst den egentlige modning sur Lie finder sted. Den endelige cuvée sammenstikkes efter 11 måneder, hvorefter vinen tappes på flaske og gemmes væk i andre 11 måneder, inden den frigives til salg.
Ligesom sine 3 søskende er det en vin, som på forunderlig vis imponerer hvert eneste år uanset hvilke udfordringer årgangene disker op med, og det er vel lige her Alvaro Pecorari viser sin tæft for det omhyggelige markarbejde, det mange gange nærmest magiske valg af høsttidspunkt og sidst men ikke mindst det lydhøre u manipulerende arbejde i kælderen. Gris er således en fyldig og saftig vin, som smyger sig om smagsløgene og samtidigt byder sig til med pikante krydderier fra fadene en underliggende strøm af friskhed, som rigtig mange andre Pinot Grigio vine godt kan savne.
Producent
Provinsen Friuli i det nordøstlige Italien er kendt som et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her producerer "de sorte damer" - som er det Lis Neris betyder på den lokale dialekt - hvert eneste år nogle vine som stryger til tops såvel i de italienske guider som hos de internationale meningsdannere.
Således sammenstillede det italienske vin, mad og livstilsmagasin "Civiltà del Bere" i foråret 2014 bedømmelserne fra Italiens 6 førende vinguider. Her viste det sig, at kun 7 vingårde strøg helt til tops med mindst en af deres vine i alle guider. Lis Neris fordelte helt suverænt sine topplaceringer på 7 forskellige vine fra sortimentet, og blev dermed Italiens bedst bedømte vingård foran Vie di Romans ligeledes fra Friuli, Ca del Bosco fra Lombardia, Pojer e Sandri fra Trentino, Tenuta San Guido og Ornellaia fra Toscana og Primitivo mesteren Gianfranco Fino fra Puglia.
Det er Alvaro Pecorari, der er manden bag Lis Neris forvandling, og trods den betydelige succes bevarer han sammen med sin kone Lorena og datteren Federica en befriende beskeden attitude og lader vinene tale for sig selv.
Lis Neris holder til i landsbyen San Lorenzo som ligger nogle få hundrede meter fra grænsen til Slovenien. Her ejer familien efterhånden 48 hektar på den bedste og højest beliggende del af det kalkrige Alluvional plateau på højre bredden af Izonso floden. Dertil kommer 7 hektar udenfor Corona 4 km. fra kælderen, yderlige 15 hektar på flodbrinken nedenfor Romans 8 km. fra kælderen og senest 4 ha. inde i Slovenien.
I alt mere end 70 ha., som betyder, at Lis Neris ikke blot er en af de bedste, men også en af de større spillere, når det kommer til kvalitetsvine i Friuli.
Overalt arbejdes der med respekt for naturen og de kommende generationer. Alvaro Pecorari er af den overbevisning at maskinerne kun er en slags 1. hjælp i vinmarkerne. Bagefter følger det manuelle arbejde hvor ikke bare hver druesort, men hver enkelt vinstok kræver omsorg fra kyndige hænder før de kan levere den frugt som er forudsætningen for fremragende vine. Lid Neris er for længst gået over til økologiske behandlinger mod skadedyr, brugen af kemiske ukrudtsdæmpere er også fortid, og når først druerne er høstet er alle processer fra most til flaske underlagt en protokol om bæredygtighed som bland andet handler om solpaneler og markante reduktioner CO2 trykket.
Lis Neris har været en del af Løgismose familien siden august 2008.
Se vores aktuelle sortiment fra Lis Neris
Oprindelse
Region
Friuli Venezia Giulia (ofte blot omtalt som Friuli) ligger i det nordøstlige hjørne af Italien grænsende op til Østrig og Slovenien. Den sydlige del har Middelhavsklima, mens den nordlige er mere kontinentalt og præget af indflydelse fra bjerge. Regionen er unik i italiensk forstand, idet de fleste druer er internationale, og kun få, som feks Picolit, er lokale. Hovedvægten ligger på hvidvin af feks Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Riesling og Chardonnay samt regionens signatur drue, Friulano. Mod nord og øst er markerne orienteret i højderne, og resultatet er friske, kølige vine med en vis elegance trods den sydlige beliggenhed.Distrikt
Friuli Isonzo er en lille DOC i regionen Friulis sydøstlige del. Vinmarker ligger på det flade land omkring floden Isonzo. De to bredder har forskellig jordbund. Venstre bred er præget af ler og rødt grus, mens højre bred har mere kalk og hvidt grus. Klimaet er påvirket af Adriaterhavet med mere regn end mange andre distrikter i regionen. Særligt internationale sorter har bragt opmærksomhed omkring Friuli Isonzo, primært Sauvignon Blanc og Chardonnay samt rødvine på Merlot. Af klassiske sorter kan nævnes Malvasia Istriana og Friulano og hele 17 sorter kan laves som varietal vine i distriktet. Der laves også adskillige blandinger i både rød, rosé og hvid.
Næringsdeklaration
.