Fakta
- 6 stk. 4.839,90
Pommard Les Jarollières 1. Cru BIO
- 6 stk. 4.839,90
949,-
1.265,33 pr. l.
6 stk.
4.839,90
806,65 pr stk.
Spar 854,10
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
89-92
A deft application of wood sets off agreeably spicy and earthy aromas of black raspberry liqueur and discreet smoky wisps. The supple, fleshy and rounded medium-bodied flavors possess better mid-palate density if not the same refinement on the firm and lingering finish that also displays a touch of sweetness. Allen Meadows - April 2022
Beskrivelse
Vinene fra Pommard beskrives mange steder som de kraftigste og mest tanninholdige syd for Beaune, men overordnet er der tale om en broget affære, hvor det rustikke ofte få has på den subtile finesse. Ikke desto mindre er der 155 ha. fordelt på 24 vinmarker, som har status af 1. Cru, og når man åbner denne vine fra Les Jarollières bliver man mindet om, at det er farligt at generalisere. Patrick Landanger fik tidligt fat i den lange ende og leverede i en årrække en af kommunes mest pålidelige og bedst balancerede vine. Og nu fortsætter Benoit Landanger i faderens fodspor.
Les Jarollières er den sydligste af 1. Cru’erne i Pommard og ligger vis a vis 1 Cru Les Fremieres, som fortsætter ind i Volnay. Her har Pousse d’Or efterhånden fået samlet 1,44 ha. tilplantet i 1990, omkring 1970 og så juvelen på 0,43 ha. som er tilplantet helt tilbage i 1925. De små parceller ligger midt i en masse konventionelt landbrug, men er blevet passet og plejet efter økologiske og biodynamiske principper i mere end 15 år. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken. Regelmæssigt pløjning med heste forspand når kalenderen tillader det for at lufte og berige jorden, og endelig er månekalenderen også fremme når høst tidspunktet skal fastlægges.
Druerne håndplukkes og fremme ved vingården sker der en sortering inden alle druer befries for stilkene og køles ned for udblødning i 3-4 dage inden gæringen sættes i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. I de tre uger gæringen varer arbejdes der med "punch Downs" morgen og aften hvorefter vinen modner i 15 måneder på fade (30% nye) uden omstikninger undervejs. Herefter blandes vinen fra de forskellige fade i rustfrit stål og tappes på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Da Bourgogne eksperten Allen Meadows var forbi for at smage vinene fra 2020 sammenfattede Benoît Landanger årgangen således: "Like in 2019, we were again blessed with excellent raw materials as the fruit was ripe, clean and remarkably well-balanced between sugar, acid and tannin levels. We picked from the 25th of August and brought in low-ish yields of 25 to 30 hl/ha that were still better than the 20 to 25 hl/ha that we realized in 2019. Potential alcohols were reasonable as they ranged from 13.2 to 13.5%, which is slightly lower than what we obtained last year. The vinifications were easy and overall, I'm very happy with the quality as well as the aging potential. In fact, 2020 is vintage that I would gladly take anytime with the sole proviso of having a bit more volume!"
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde på hele Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourmand, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogne.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue, han havde tjent på at frasælge familiens ortopædiske forretning for at fokusere på kirurgiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's plan at investere i Languedoc-Roussillon, men da Gérard Potel døde i 1997, og hele domænet kom til salg slog han til, hvorefter Patrick Landanger måtte erkende, at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Han allierede sig med Hubert Rossignol og i begyndelsen af de nye millennium blev de et af de stærkeste og mest progressive teams i hele Bourgogne. Der kom væsentlige tilføjelser til porteføljen først i Corton og Puligny-Montrachet, senere fulgte større opkøb i Chambolle-Musigny og senest har man også haft musklerne til at købe markante parceller på Les Echezeaux og Charmes Chambertin. Samlet betyder, at Domaine Pousse d'Or i dag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med Premier og Grand Cru status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
I alt omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 7 Grand Crus, 3 Monopoler og 11 Premier Crus, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste generationer", at det ikke betyder noget, at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejendomsfordeling i Bourgogne.
Patrick Landanger oplevede den glæde, at hans søn Benoit delte sin fars passion for bæredygtigt produceret Bourgogne, og allerede inden Patrick på vandretur i Schweiz med hustruen Maria første gang faldt omkuld var Benoit meget aktiv på domænet i Volnay samtidig med, at han var ved at blive kørt i stilling som bestyrelsesformand i Le Groupe Landanger.
Patrick Landanger faldt for sidste gang 2023, og i dag er Benoit Landanger den 11. ejer af Domaine Pousse d'Or, siden det blev etableret kort efter den franske revolution i 1789.
“My wish remains to continue to make the highest quality of wine possible and have the purest nectar of all the plants in the vineyards. To achieve it, we are working with biodynamism and with each vintage we are thinking of what we can do better. We are always looking for incremental gains, no matter the time and cost – this is really our philosophy.” Benoit Landanger til The Buyer i februar 2022
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Pommard er en kommuneappellation på Cote de Beaune beliggende mellem Beaune og Volnay. Appellationen dækker ca 320 ha vinmarker, hvoraf 116 ha er klassificeret som Premier Cru. De 27 Premier Cru marker ligger i et nærmest udbrudt bælte på begge sider af byen Pommard. Pommard har ingen Grand Cru marker og kun rødvin kan produceres indenfor appellationen med Pinot Noir som den sædvanlige hovedrolleindehaver. Trods Cote de Beaune på mange måder er mere kendt for hvidvin er særligt Pommard og nabokommunen Volnay de bedste eksponenter for potentialet for produktion af rødvin på den sydlige del af Cote d'Or. Pommard vinene er kendt for at være ranke, kraftfulde og maskuline, mens vinene fra Volnay er nærmest det modsatte i form af elegante og feminine vine. Det kan virke overraskende set i lyset af, at de ligger side om side, og både jordbundsforhold og tradition er medvirkende til at skabe denne forskellighed.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter