Fakta
- 6 stk. 2.703,-
Ribeira Sacra Lacima Tinto
- 6 stk. 2.703,-
530,-
706,67 pr. l.
6 stk.
2.703,-
450,50 pr stk.
Spar 477,-
Anbefalinger
Guía Vinos Gourmets
95
Guía Vinos Gourmets - September 2024
Guía Peñín
95
Guía Peñín - Juli 2023
Vinous by Antonio Galloni
93
Joaquin Hidago - Februar 2025
Jancis Robinson
18
Ferran Centelles - Maj 2024
Beskrivelse
Dette er den 5. årgang fra Paula Fernández Trabanco efter hun i foråret afløste den ellers meget dygtige Iria Otero Mazoy, som ønskede at prioritere sine børn. Sammen med Iria forsvandt de nye franske fade, hvilket har betydet, at man nu er kommet endnu nærmere Javier Dominguez’s vision om, at Dominio de Bibei ikke blot skulle producere fremragende lydefri vine, men også vine som ramte et udtryk, som kunne få de ældste folk på egnen til at mindes de bedste øjeblikke fra deres yngre dage.
Der er tale om frugt fra adskillige små parceller i 400-700 meters højde på de berømte, svært tilgængelige og ekstremt arbejdskrævende skråninger Valderodrigo, Requián, Mendoia, Sobrado, San Vicenzo og A Ribeira. Her står vinstokkene, der både er unge, ældre og ekstremt gamle (over 100 år) i en skønsom blanding af kvarts, sand, kalksten, skifer, ler og granit. Overvejende Mencia, de andre lokale druer Brancellao, Mouraton, Souson samt den lidt mere kendte Grenache beslægtede Alicante Bouschet, der er håndhøstet (andet er ikke muligt) i perioden fra den 8. september og frem til den 2. oktober.
Drueklaserne er soigneret både under plukningen og fremme på vingården hvorefter alle stilke er fjernet og en del af druerne er knust inden spontangæringen uden fremmede gærstammer i 500 liters fade og 2.000 liters foudre. Herefter modning i 30 måneder først i 2 til 4 gange brugte fade og derefter i foudre frem mod aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering og med kun behersket svovlforsikring.
Resultatet er overdådigt og forførende og cementerer, at Dominio de Bibei sammen med Adegas Algueira, Ronsel do Sil og måske Adegas Saíñas og Abadía da Cova fortsætter med at profilere denne vestlige spanske afkrog. Trods fadlagringen stadig overvejende frugtagtig, med kirsebær, blommer og hyben i front og først der bag et lokkende potpourri oregano, appelsinskal, citronmelisse og lavendel. Aromatisk, dyb, saftig, blid og samtidig forunderligt frisk på den burgundiske måde. Lacima, der betyder ”toppen” eller ”højdepunktet” er et velvalgt navn til vinen.
Producent
Dominio do Bibei er en af de største overraskelser i den spanske vinindustri i det nye millennium. Det er den entusiastiske Javier Dominguez, som står bag, og siden 1995 har han formøblet en del af overskuddet fra familiens tekstilvirksomheder på systematiske opkøb af ekstremt beliggende vinmarker oppe omkring Quiroga-Bibei i den aller sværest tilgængelige del af Ribeira Sacra. I 2000 stod et nyt vineri klar, og i 2002 fulgte de første vine, som bar det berømte vinmagerpar fra Priorat, Sara Perez og René Barbier Jr., signatur. De var blevet fløjet ind fra øst for at definere stilen og for at sikre at projektet fik en smuk start.
I starten handlede det mest om de hvide vine, men snart kom de røde vine også med. Der er efterhånden investeret i 145 ha., men foreløbig er det mindre end 40 af dem, som er i produktion. Arbejdet med at restaurere de gamle terrasser er enormt, og flere steder er man udfordret af smalle muldyrstier, som betyder, at høstarbejderne skal bære druerne mange 100 meter op eller ned, før de når frem til de ventende 4 hjulstrækkere.
Alt arbejde er nødvendigvis manuelt, og selvom der er tale om en ny og moderne vingård, har man en vision om at skabe vine, som gerne må få de ældste folk på egnen til at mindes de bedste øjeblikke fra deres yngre dage. Det betyder, at tilgangen til arbejdet på terrasserne er økologisk, og at rustfrit stål, fremmede gærstammer, klaring og filtrering i kælderen er ikke eksisterende. Den eneste frihed, man tager sig, er at tilsætte en lille smule svovl, så forbrugerne skånes for alt for mange flaske variationer.
Vinene blev i de første år skabt af den meget dygtige Iria Otero Mazoy, men efter høsten i 2015 meddelte hun at hun ønskede at prioritere sine børn, og i stedet for er det nu Paula Fernández Trabanco, som Javier Dominguez headhuntede fra Dominio de Tares, der med et måske endnu mere fint følt gehør forvandler druerne til vin.
"This is a future wine, real wine quality not dancing to an established drum. Really good!"
Jancis Robinson - Juni 2020
Oprindelse
Region
Galicia ligger i Spaniens nordvestlige hjørne nord for Portugal. Klimaet er kraftigt influeret af Atlanterhavet og nedbørsmængden er stor, selvom regionen også nyder godt af mange solskinstimer. Galicia dækker over 5 DO'er og hovedparten udgøres af tør hvidvin på særligt Loureiro, Godello, Torrontes og Treixadura samt ikke mindst Albarinho. Der laves både blends og enkeltsortsvine. Indlands produceres en smule rødvin typisk i en lettere stil af Mencia druen.Distrikt
Ribeira Sacra er en DO i det nordvestlige hjørne af Spanien i regionen Galicien. Vinmarkerne er lokaliseret på stejle skrænter ned mod floderne Minho og Sil. Minho dalen er mere regnfuld og præget af Atlanterhavs indflydelse, mens Sil er mere kontinentalt præget. Jordbunden indeholder en del skiffer, og de fleste vinmarker er anlagt på smalle terrasser. Hoveddruerne er Mencia for rødvin og Godello og Albarino for hvid. Mange vine er variatal vine og vinmarksarealet beløber sig til omkring 1250 ha. Områdets vine opfattes af kendere som en af Spaniens bedst bevarede vinhemmeligheder.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter