Fakta
- 6 stk. 1.473,90
Ribeira Sacra Lalama Tinto
- 6 stk. 1.473,90
289,-
385,33 pr. l.
6 stk.
1.473,90
245,65 pr stk.
Spar 260,10
Anbefalinger
Guía Vinos Gourmets
95
Guía Vinos Gourmets - September 2024
Guía Peñín
95
Guía Peñín - Juni 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
93
Luis Gutiérrez - Juli 2023
Vinous by Antonio Galloni
92
Joaquin Hidago - Februar 2025
Jancis Robinson
16
Ferran Centelles - Maj 2024
Beskrivelse
Dette er signaturvinen fra en af Spaniens nye kultproducenter Dominio do Bibei, som i begyndelsen af det nye millennium var af de største overraskelser i den spanske vinindustri. Det er den entusiastiske Javier Dominguez, som står bag, og siden 1995 har han på sympatisk vis formøblet en betragtelig del af overskuddet fra familiens tekstilvirksomheder på opkøb af ekstremt beliggende vinmarker oppe omkring Quiroga-Bibei i den allersværest tilgængelige del af Ribeira Sacra.
I starten handlede det mest om de hvide vine, men snart kom de røde også med. Der er efterhånden investeret i 145 ha., men foreløbig er det mindre end 40 af dem, som er i produktion. Arbejdet med at restaurere de gamle terrasser er enormt, og flere steder er man udfordret af smalle muldyrstier, som betyder, at høstarbejderne skal bære druerne mange 100 meter op eller ned, før de når frem til de ventende 4 hjulstrækkere.
Alt arbejde er nødvendigvis manuelt, og selvom der er tale om en ny og moderne vingård, har man en vision om at skabe vine, som gerne må få de ældste folk på egnen til at mindes de bedste øjeblikke fra deres yngre dage. Det betyder, at tilgangen til arbejdet på terrasserne er økologisk, og at fremmede gærstammer, klaring og filtrering i kælderen er ikke eksisterende. Den eneste frihed, man tager sig, er at tilsætte en lille smule svovl, så forbrugerne skånes for flaske variationer.
2021 er femte årgang fra vinmageren Paula Fernández Trabanco, som Javier Dominguez headhuntede fra Dominio de Tares, efter at den hidtidige vinmager Iria Otero Mazoy valgte at prioritere sine børn. 85% Mencía og for resten et Field-blend af Brancellao, Mouratón, Sousón og Garnacha, der antages at være helt op til 110 år gamle samt en lille smule af Grenache varianten Alicante Bouschet. Der er tale om gæring i stål og åbne lodretstående egefade fulgt af 15 måneders modning i 300 og 500 liters franske fade (10% nye) samt i store østrigske foudre frem mod aftapningen på flaske i august 2023.
Et smukt eksempel på det nye galicisk atlantisk udtryk, som handler om lidt mindre farve og meget mere smag. Masser af modne røde bær i et udtryk, der nærmer sig det parfumerede. Friskt og elegant med en vidunderlig saftighed, en fascinerende sexet parfume og dertil en nærmest nøgen mineralitet, som trykker på de samme knapper som fin Pinot Noir fra de gyldne skråninger i Bourgogne.
"This is a future wine, real wine quality not dancing to an established drum. Really good!" - Jancis Robinson om 2016-årgangen i juni 2020
Producent
Dominio do Bibei er en af de største overraskelser i den spanske vinindustri i det nye millennium. Det er den entusiastiske Javier Dominguez, som står bag, og siden 1995 har han formøblet en del af overskuddet fra familiens tekstilvirksomheder på systematiske opkøb af ekstremt beliggende vinmarker oppe omkring Quiroga-Bibei i den aller sværest tilgængelige del af Ribeira Sacra. I 2000 stod et nyt vineri klar, og i 2002 fulgte de første vine, som bar det berømte vinmagerpar fra Priorat, Sara Perez og René Barbier Jr., signatur. De var blevet fløjet ind fra øst for at definere stilen og for at sikre at projektet fik en smuk start.
I starten handlede det mest om de hvide vine, men snart kom de røde vine også med. Der er efterhånden investeret i 145 ha., men foreløbig er det mindre end 40 af dem, som er i produktion. Arbejdet med at restaurere de gamle terrasser er enormt, og flere steder er man udfordret af smalle muldyrstier, som betyder, at høstarbejderne skal bære druerne mange 100 meter op eller ned, før de når frem til de ventende 4 hjulstrækkere.
Alt arbejde er nødvendigvis manuelt, og selvom der er tale om en ny og moderne vingård, har man en vision om at skabe vine, som gerne må få de ældste folk på egnen til at mindes de bedste øjeblikke fra deres yngre dage. Det betyder, at tilgangen til arbejdet på terrasserne er økologisk, og at rustfrit stål, fremmede gærstammer, klaring og filtrering i kælderen er ikke eksisterende. Den eneste frihed, man tager sig, er at tilsætte en lille smule svovl, så forbrugerne skånes for alt for mange flaske variationer.
Vinene blev i de første år skabt af den meget dygtige Iria Otero Mazoy, men efter høsten i 2015 meddelte hun at hun ønskede at prioritere sine børn, og i stedet for er det nu Paula Fernández Trabanco, som Javier Dominguez headhuntede fra Dominio de Tares, der med et måske endnu mere fint følt gehør forvandler druerne til vin.
"This is a future wine, real wine quality not dancing to an established drum. Really good!"
Jancis Robinson - Juni 2020
Oprindelse
Region
Galicia ligger i Spaniens nordvestlige hjørne nord for Portugal. Klimaet er kraftigt influeret af Atlanterhavet og nedbørsmængden er stor, selvom regionen også nyder godt af mange solskinstimer. Galicia dækker over 5 DO'er og hovedparten udgøres af tør hvidvin på særligt Loureiro, Godello, Torrontes og Treixadura samt ikke mindst Albarinho. Der laves både blends og enkeltsortsvine. Indlands produceres en smule rødvin typisk i en lettere stil af Mencia druen.Distrikt
Ribeira Sacra er en DO i det nordvestlige hjørne af Spanien i regionen Galicien. Vinmarkerne er lokaliseret på stejle skrænter ned mod floderne Minho og Sil. Minho dalen er mere regnfuld og præget af Atlanterhavs indflydelse, mens Sil er mere kontinentalt præget. Jordbunden indeholder en del skiffer, og de fleste vinmarker er anlagt på smalle terrasser. Hoveddruerne er Mencia for rødvin og Godello og Albarino for hvid. Mange vine er variatal vine og vinmarksarealet beløber sig til omkring 1250 ha. Områdets vine opfattes af kendere som en af Spaniens bedst bevarede vinhemmeligheder.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter