Fakta
- 6 stk. 2.493,90
Ribeira Sacra Secreto Tinto
- 6 stk. 2.493,90
489,-
652,- pr. l.
6 stk.
2.493,90
415,65 pr stk.
Spar 440,10
Anbefalinger
Tim Atkin - Master of Wine
94
Beth Willard - November 2024
Din Vinguide v. Thomas Rydberg
94
Thomas Rydberg - August 2025
Jancis Robinson
17
Ferran Centelles - Maj 2024
Beskrivelse
Saleta Fernández og hendes kæreste Jorge Suárez markerer at de er kommet hjem til den fædrene gård og har indledt et samarbejde med den berømte portugisiske vinmager Luís Seabra, med nye minimalistiske labels og runde skuldre på flaskerne.
Omkring 85% Mencía suppleret af omkring 15% Garnacha Tintorera, Mouratón, Grao Negro, Merenzao og Brancellao, der står som må buske i en munter blanding på den dramatiske Penacabada-skråning højt oppe over Rio Cabe. Blandingsforholdet er anslået idet vinstokkene oprindeligt er sat i granit for 75-90 år siden er blevet revitaliseret af Saletas far Javier Fernández González, som var en af de første, der fik succes med at genoptage den såkaldte "Viticultura Heroica".
Naturligvis manuel høst fulgt af transport på bagsmækken af familiens firehjulstrækker over til vingården ved siden af Iglesia de Santo Estevo i landsbyen Espasantes. Her soigneres drueklaserne hvorefter hovedparten (omkring 80%) ryger direkte op i et åbne gæringskar mens stilkene fjernes fra resten inden de ryger same vej. Her følger først fodtramp og dernæst daglige omrøringer i de 4 uger det tager at forvandle druerne til vin uden fremmede gærstammer og uden anden temperaturkontrol end den efteråret og de kølige nætter bringer. Herefter følger 9 måneders modning i brugte 300 og 400 liters franske fade frem mod sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske uden klaring, filtrering og med kun behersket ”svovlforsikring”.
En meget udtryksfuld næsten mystisk Ribeira Sacra, som Jancis Robinsons spanske smagsløg i skikkelse af Ferran Centelles kaldte for ”atlantisk delikatesse på glas”, da han smagte vinen første gang i maj 2024. Sorte kirsebær, solbær og viol på et leje af nåleskov, friske urter og subtile noter af fra modningen. Velstruktureret med velintegrerede tanniner og en markant mineralitet som skaber længde og indrammer oplevelsen af fascinerende friskhed.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4. Her oplever vi:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika
Producent
"En duft, en smag, et øjeblik ... alt, der kan vække vores sanser på en unik og speciel måde, er det, der kan forvandle almindelige hverdagssituationer til uforglemmelige øjeblikke. Med Adega Saíñas ønsker vi at give dig smagsoplevelser, der vækker dine sanser og får dig til at opleve øjeblikket som unikt." Saleta Fernández
Adega Saíñas blev etableret af Javier Fernández González, som tilbage i 1992 tappede sin første vin på flaske skabt på frugten fra familiens vinstokke, som han var begyndt at revitalisere på et tidspunkt, hvor vindistriktet Ribeira Sacra endnu kun var i støbeskeen. Og i de efterfølgende år og efter titusindvis af arbejdstimer blev 0,5 ha. til 5,5 ha.
Javier Fernández González blev en af pionererne, som fandt sig kaldet til at genoptage/videreføre den såkaldte "Viticultura Heroica", som først romerne og siden munkene havde praktiseret. Og "heroisk kultivering af vinstokkene" på terrasserne i Ribeira Sacra skal tages helt bogstaveligt. Der er ufremkommeligt og skråningerne ned mod floderne Sil og Miño er de fleste steder skræmmende stejle og dramatiske. Tænk på Douro og Mosel og læg så alt det, du har fantasi, til.
Javier blev tidligt slidt og syg, og 2020, få måneder efter han havde modtaget hovedprisen ved den årlige Ribeira Sacra vinfestival, ville han ikke mere. I en alder af bare 58 år, blev han bisat fra gamle Iglesia de Santo Estevo, der ligger lige ved siden af vingården.
Da Javiers datter Saleta Fernández og hendes livsledsager Jorge Suárez fornemmede, hvilken vej det gik, besluttede de, at de ville videreføre faderens livsværk, selvom de begge "kun” var industriingeniører og "kun" almindeligt passionerede omkring vin. De entrerede med den berømte portugisiske vinmager Luís Seabra og det har vist sig at være en lykkelig alliance. Allerede vinene fra deres første høst i 2021 har vakt international opmærksomhed blandt andet hos Ferran Centelles og Beth Willard der er henholdsvis Jancis Robinsons og Tim Atkins ekspert ud i spanske vine.
"Vi er vendt tilbage til vores hjemland og har genoptaget et familieprojekt, og det er blevet til en historie fuld af lys, fuld af udfordringer og også fuld af kærlighed. Kærlighed til vin, kærlighed til landet og også kærlighed til ting, der er veludført. Adega Saíñas er et nyt lys i Ribeira Sacra. En anderledes… vin." Saleta Fernández
Data & fakta:
- Ejerforhold: Saleta Fernández og Jorge Suárez
- Vinmager: Luís Seabra
- Etableret: I 1992 da Javier Fernández González - flere år før DO Ribeira Sacra blev en realitet - besluttede at forlade murerfaget for at restaurerede og kommercialisere familiens gamle terrasserede ekstremt beliggende vinmarker omkring landsbyen Espasantes
- Druesorter: Overvejende Mencía, derefter Garnacha Tintorera fulgt af de sjældne lokale blå sorter Brancellao, Merenzao, Mouratón, Gran Negro samt den grønne Godello.
- Tilplantet areal: 5,5 hektar
- Vinmarker: 12 små parceller omkring den gamle Iglesia de Santo Estevo de Espasantes og på de ekstreme skråninger ned mod den lille Rio Cabe.
- Årlig produktion: 15-20.000 flasker fordelt på 1 hvid, 1 orange og 4 røde vine.
- Plantebeskyttelse: Siden 2021 har der været fokus på økologi uden kemiske herbicider og pesticider på skråningerne. I stedet dækafgrøder så som kløver og korn for at reducere mængderne af ukrudt og værne om biodiversiteten.
- Praksis: Gæring i rustfrit stål eller i gamle fade uden fremmede gærstammer, uden temperaturkontrol, uden tilsætning af sukker, syre eller andre former for styling. Aftapning uden klaring eller filtrering og med behersket svovltilsætning.
- Manuel høst: Ja
- Medlemskaber: Ingen
- Certifikater: Endnu ingen
- Relation: En del af Løgismosefamilien siden august 2025
Oprindelse
Region
Galicia ligger i Spaniens nordvestlige hjørne nord for Portugal. Klimaet er kraftigt influeret af Atlanterhavet og nedbørsmængden er stor, selvom regionen også nyder godt af mange solskinstimer. Galicia dækker over 5 DO'er og hovedparten udgøres af tør hvidvin på særligt Loureiro, Godello, Torrontes og Treixadura samt ikke mindst Albarinho. Der laves både blends og enkeltsortsvine. Indlands produceres en smule rødvin typisk i en lettere stil af Mencia druen.Distrikt
Ribeira Sacra er en DO i det nordvestlige hjørne af Spanien i regionen Galicien. Vinmarkerne er lokaliseret på stejle skrænter ned mod floderne Minho og Sil. Minho dalen er mere regnfuld og præget af Atlanterhavs indflydelse, mens Sil er mere kontinentalt præget. Jordbunden indeholder en del skiffer, og de fleste vinmarker er anlagt på smalle terrasser. Hoveddruerne er Mencia for rødvin og Godello og Albarino for hvid. Mange vine er variatal vine og vinmarksarealet beløber sig til omkring 1250 ha. Områdets vine opfattes af kendere som en af Spaniens bedst bevarede vinhemmeligheder.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter