Fakta
- 6 stk. 58.650,-
Ribera del Douro Pingus BIO
- 6 stk. 58.650,-
11.500,-
15.333,33 pr. l.
6 stk.
58.650,-
9.775,- pr stk.
Spar 10.350,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
98-100
Luis Gutiérrez - Juni 2024
Guía Peñín
98
Guía Peñín - Juli 2024
Tim Atkin - Master of Wine
97
Ribera del Duero Special Report - November 2024
Beskrivelse
Selvom Peter Sisseck har passeret de 60 og efterhånden har mange årgange på CV’et, så er han stadig optændt af en sjælden ild, og det fornemmede de heldige, som havde sikret sig plads i Nimb Vinotek i december 2023, hvor Peter Sisseck var i København for at præsentere sin 25. spanske jubilæumsårgang (2019) af Pingus.
Med sig havde han imidlertid også prøver på 2022-årgangen, og det er ikke for meget at sige, at de sprællevende, meget frugtige og charmerende vine fra fadene skærpede forventningerne til det endelige resultat.
Peter gjorde ikke meget ud af at trætte os med årganges profil, men nøjedes med at slå fast, at det ikke bare havde været varmt, men MEGET varmt, og at det ikke bare havde været tørt, men MEGET tørt. Og igen var Peters medicin mod den globale opvarmning (ud over økologi og biodynamik) færre beskæringer, større udbytter og ikke mindst en tidligere høst.
Således var Peter og hans betroede team af høstarbejderne i gang allerede den 7. september på ”San Cristóbal” og ”Barrosso”, som leverer frugten til Pingus, og et par dage senere, på et tidspunkt hvor hovedparten af de øvrige Bodegaer i Ribera del Duero end ikke var begyndt at samle deres tropper, kom de sidste druer i hus.
De to vinmarker er tilplantet i 1929 tilplantet som en del af den første generation af post-phylloxera vinstokke podet på den oprindelige Riparia grundstamme, og da de har vist sig at være meget vitale er det kun få som er gået til og har måttet erstattes i årenes løb, nærmer gennemsnitsalderen sig de 90 år.
Peter leger lige som mange andre af tidens vinmagere med vinifikation af hele drueklaser, og i 2022 var det omkring 1/5 af klaserne, der havde så smukt modnede stilke, at de kunne kom med op i de 2.000 liters franske fade, hvor Pingus kommer til verden. Det har i nogle år været slut med nye fade og i stedet anvendes franske 228 liters fade, som er blevet brugt til Flor de Pingus eller PSI én enkelt gang, og i modsætning til de foregående år syntes Peter Sisseck at vinen udviklede sig så smukt, at den skulle forblive i fadene i hele 21 måneder lange modningsperiode frem mod det endelige sammenstik og aftapningen på flaske uden klaring eller filtrering i juli 2024.
I Løgismose elsker vi Peter Sisseck for alt, hvad han står for. Hans konstante stræben efter det bedre, hans selvkritik, hans intelligente tilgang til vinfremstillingen og ikke mindst hans evne til at forvandle druer til noget helt særligt uanset hvor i verden, han rører ved dem. Vi er således på forhånd begejstrede, og føler ingen trang til at placere denne 27. udgave af Pingus (vinen blev ikke produceret i 2002) ind i kavalkaden af majestætiske vine. Det har bare været vidunderligt at være med på rejsen lige fra dengang vinen blev dobbeltmodnet på små nye franske fade og frem til nu.
Pingus er og forbliver et ikon, som man burde unde sig at spare op til for bare en sjælden gang i mellem at opleve, hvorledes vinen er blevet mere transparent, mere vital, ja ligefrem legesyg.
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter