Fakta
- 6 stk. 2.014,50
Ribera del Duero La Hormiga de Antídoto
- 6 stk. 2.014,50
395,-
526,67 pr. l.
6 stk.
2.014,50
335,75 pr stk.
Spar 355,50
Anbefalinger
Guía Peñín
93
Guía Peñín Vinos de España 2025
Tim Atkin - Master of Wine
93
Ribera del Duero Special Report - November 2024
James Suckling
93
Fine spices with a good amount of black cherries and touches of mineral, violets and dark chocolate. Lots of tannins here but fresh and well-grained. Tight and long. Zekun Shuai - Oktober 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
92
Luis Gutiérrez - Juni 2024
Beskrivelse
Antídoto er det spanske udtryk for "modgift" og det er netop det vinene fra den franske vinmager Bertrand Sourdais er tænkt som. En "modgift" mod alle de "kønsløse" vine, der blev ved at skyde frem, skabt på frugten fra "manipulerede" Tempranillo-kloner, plantet på mægtige arealer i de lavere liggende områder i Ribera de Duero.
Bertrand Sourdais fejrede i begyndelsen af det nye millennium store triumfer, da han på Dominio de Atauta fik lov til at skabe vine på frugten fra revitaliserede gamle vinstokke, men da nye ejere ville ned ad en vej, der i højere grad handlede om mainstream, kom det til en skilsmisse.
Bertrand Sourdais allierede sig med vennen David Hernando, og sammen begyndte de at købe og leje højt beliggende parceller med gamle vinstokke oppe mellem Aranda de Duero og Soria i den øvre del af Duero-dalen. Dealen var at David, der havde pengene, tog investeringerne, som så skulle kapitaliseres gennem de vine som Bertrand producerede.
De lejede sig ind i vinkældre først i Quemadam siden i La Vid, og i 2016 tog de springet og investerede i topmoderne udstyr og indrettede deres egen kælder i nogle forladte bygninger i San Esteban de Gormaz.
Frugten til vinen, som svarer til en Reserva på andre vingårde, kommer fra de 2 parceller Quintanilla de Tres Barrios og la Hoyo helt oppe i 950 meters højde på sletten nær den lille flække Matanza. Bertrand faldt over vinmarkerne i 2011, og denne 2022’er er derfor den 9. udgave af vinen - den 7. fra den nye kælder.
De 2 venner gav vinen navnet La Hormiga, som refererer til de mange myrer, som skaber ventillatin til vinstokkenes rødder og til de særligt flittige vinbønder, som hjalp til med at revitalisere vinmarkerne som oprindeligt blev tilplantet med Tinto Fino (Tempranillo) i 1922, men som var blevet opgivet, nogle år før Bertrand kom forbi.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne både i vinmarken og ved ankomsten til kælderen. Der er gæret delvis med hele drueklaser, og for at raffinere vinen og undgå bitre tanniner er den gærende most pumpet bort fra stilke, kerner og drueskin lige så snart Bertrand vurderede, at der var farve nok til stede til, at forbrugerne ikke vil blive "skræmt", hvorefter vinen gærede færdig, som om den var hvid. Den er modnet 10 måneder på små franske fade (20% nye) frem mod aftapningen på flaske uden forudgående klaring eller filtrering.
Resultatet er blevet en på én gang kraftig, vital og elegant vin med masser af moden frugt og subtile krydderier fra fadlagring, der er knap så fremtrædende som i tidligere årgange. Noterne af modne brombær, hindbær og solbærblade er forunderligt nærværende, og selvom der er vanilje, mørk chokolade og ristede kaffebønner til stede er helheden allerede dejlig harmonisk ikke mindst takket være en salt og læskende mineralitet, som fjerner enhver fornemmelse af marmelade.
Producent
Bodegas Antídoto y Dominio de Es er navnet på den franske vinmager Bertrand Sourdais første egen vingård, som han kunne slå dørene op til i sensommeren 2016 efter et forunderligt jointventure med den spanske agronom David Hernando.
Bertrand blev oprindeligt hentet til Ribera del Duero fra Château Mouton-Rothschild af den spanske vinhandler og investor Miguel Sanchez, der tilbage i 1999 var i fuld færd med at opkøbe og revitaliserede oldgamle vinstokke i den øverste og østligste del af regionen. Et område som endnu ikke var blevet omfavnet af den moderne vinindustri, men da de sammen skabte vinen Domino de Atauta ændrede området status nærmest fra den ene dag til den anden.
Det skete i foråret 2004 da en af Frankrigs mest kendte kritikere Michel Bettane satte sig for sammen med Spanien legendariske vinjournalist, Jose Peñín, at smage de tredive bedste vine fra Frankrig og Spanien blindt plus et enkelt wildcard som gik til netop Dominio de Atauta angiveligt fordi denne vin udtrykte et jointventure mellem Frankrig og Spanien. Og da "Dominio de Atauta" løb med alle roserne foran notabiliteter som Vega Sicilia 1994 og Chateau Latour 2000, blev der skrevet historie.
Desværre blev Miguel Sanchez fanget af den spanske recession og sent i 2009 måtte han opgive at føre Dominio de Atauta videre, og da Bertrand Sourdais ikke kunne blive enige med de nye ejere om det fremadrettede ambitionsniveau valgte han at rejse hjem til forældrenes vingård i Chinon.
Bertrand Sourdais kunne imidlertid ikke slippe fascinationen af de gamle vinstokke i Soria provinsen og lige så snart finansieringen kom på plads drog han tilbage hvor han skabte vinen ”Antídoto” på noget af den frugt, der tidligere endte hos Dominio de Atauta og druer fra nogel parceller, som David Hernando købte ind til projektet.
Vinen modnede i lånte fade i et hjørne af vinkælderen hos nogle af vennerne i Ribera del Duero, og da den straks blev en succes, åbnede den mulighed først for at Bertrand og David kunne investere i og/eller leje flere små spændende parceller med gamle Tempranillo kloner hvoraf flere stadig stod/står på deres oprindelige europæiske rødder, fordi vinlusen aldrig nåede helt op i den øvre Dourodal, og slet ikke ned i den fattige og sandrige klippegrund, og siden altså etableringen af Bodegas Antídoto.
Den første vin har fået følgeskab af en særlig cuvée fra de ældste vinstokke samt en rosé og dertil kommer en overbygning, der har fået navnet Dominio de Es, hvor Bertrand Sourdais kan dyrke sin passion for det ultimative i en stribe mikoproduktioner funderet på frugten fra helt særlige parceller med oldgamle vinstokke. Bertrand Sourdais er således ikke længere bare en vinbonde blandt mange andre. Han er blevet den lokale helt ”El Vigneron de las Tierras de Soria”.
Bertrand Sourdais og det vi nu må kalde Bodegas Antídoto har været en del af Løgismose familien siden januar 2012. Se de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter