Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- Spar 20% - Før 399,-,-
- 6 stk. 1.794,-
Ribera del Duero PSI Peter Sisseck
- Spar 20% - Før 399,-,-
- 6 stk. 1.794,-
319,20
532,- pr. l.
6 stk.
1.794,-
299,- pr stk.
Spar 121,20
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
93-95
The 2022 PSI is clean, expressive and open, much more approachable than the more reductive 2021
Luis Gutiérrez
Beskrivelse
Selvom Peter Sisseck har passeret de 60 og efterhånden har mange årgange på CV’et, så er han stadig optændt af en sjælden ild, og det fornemmede de heldige, som havde sikret sig plads i Nimb Vinotek i december 2023. Peter var i København for at præsentere sin 25. spanske jubilæumsårgang (2019), men med sig havde han også prøver på 2022-årgangen. Og det er ikke for meget at sige at de sprællevende, meget frugtige og charmerende vine fra fadene skærpede forventningerne til de flaskede vine, som nu er ved at blive frigivet til salg. Peter gjorde ikke meget ud af at trætte os med årganges profil, men nøjedes med at slå fast, at det ikke bare havde været varmt, men MEGET varmt, og at det ikke bare havde været tørt, men MEGET tørt. Og igen var Peters medicin mod den globale opvarmning (ud over økologi og biodynamik) færre beskæringer, større udbytter og ikke mindst en tidligere høst. Således var Peter og hans imponerende team af høstarbejderne færdige allerede den 19. september på et tidspunkt, hvor hovedparten af de øvrige Bodegaer i Ribera del Duero end ikke begyndt at samle tropperne.
Anden årgang fra den unge Maria Luisa Carretero, som er tilbage hos Peter nu som Directora Técnica. Eller ”Lula” som Peter kaldte hende allerede dengang, hun var i praktik hos ham. Frugt fra mere end 600 parceller med gamle vinstokke. 500 involverede vinbønder. I alt 150 ha. omkring 21 forskellige landsbyer. Vinen er gæret i beton og rustfrit stål og overalt har man holdt temperaturen omkring de 25 grader for at værne om friskheden. 70% er forblevet i de neutrale tanke, mens de sidste 30% er modnet 14 måneder på en blanding af brugte og nye franske fade.
Peter Sisseck om vinene fra 2022-årgangen
”Vinene er lækre, vidunderligt præcise og med tonsvis af friskhed. Der er slet ikke tale om den tunge og klodsede stil, man ville forvente af sådan en varm og tør årgang. Jeg er meget stolt af og glad for det, vi har produceret i år, og vinene giver mig en masse tro på fremtiden.”
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter