Fakta
- 6 stk. 2.085,90
Ribera del Duero PSI Peter Sisseck
- 6 stk. 2.085,90
409,-
545,33 pr. l.
6 stk.
2.085,90
347,65 pr stk.
Spar 368,10
Anbefalinger
Guía Peñín
95
Juli 2025
Robert Parker - The Wine Advocate
93-94
Luis Gutiérrez - Maj 2025
Vinous by Antonio Galloni
92-94
Joaquín Hidalgo - Juni 2025
Beskrivelse
En ting er at producere 5.000 flasker på højt og ensartet niveau, noget andet er, at producere flere end 300.000 flasker, som hvert år får anmelderne til at klappe i takt, og nogle gange napper Flor de Pingus i bagdelen, når der skal deles point ud.
For os i Løgismose har det været et privilegium at følge PSI i alle de 16 foregående årgange og oplevet vinene, både når de var helt friske, og når de fik år på bagen, og på hele rejsen har det været inspirerende at fornemme Peters på én gang seriøse, entusiastiske og legesyge tilgang til projektet. Der har været både Ups and Downs blandt de mange flasker, og nogle år har overskriften måske været "Work in Progress", men det smukke er, at PSI gradvis har fået åbnet sit såkaldte "drikke vindue", så den fremstår lidt mere løssluppen ved frigivelsen end tidligere, hvor det ofte var en god ide lige at glemme/gemme flaskerne i 6 eller 12 måneder.
Vinen er ligesom i 2022 produceret på 92% Tempranillo og så 8% Grenache for at tilføje et ekstra lag af sødmefuld frugt, og det er 8. gang, PSI bliver produceret under eget tag, og 3. årgang fra den unge Maria Luisa Carretero, som er tilbage hos Peter nu som Directora Técnica.
Eller ”Lula”, som Peter kaldte hende allerede dengang, hun var i praktik hos ham. Hun har haft det fulde ansvar for druernes forvandling til vin, og ikke mindst ansvaret for at planlægge høsten fra de omkring 500 involverede vinbønder og deres 700 parceller med ældre, gamle og meget gamle vinstokke. En opgave som kræver en logistisk masterplan med indbygget fleksibilitet, når man, som for eksempel i 2023 på grund af heftige regnsskyl, først måtte beslutte at udskyde høsten i en uges tid og siden beslutte at få de sidste druer i hus, selvom regnen var vendt voldsomt tilbage.
Vinen er gæret i beton og rustfrit stål og overalt har man holdt temperaturen omkring de 25 grader for at begunstige friskheden. 70% er forblevet i de neutrale tanke, mens de sidste 30% er modnet 14 måneder på en blanding af brugte og nye franske fade inden den endelige cuvée er sammenstukket, filtreret og tappet på flaske i slutningen af maj 2025.
”PSI 2023 vinder på finessen og bliver en fantastisk vin. De mange gamle vinstokke på vores parceller er skabt til et så komplekst år som 2023. Selv med lidt lavere alkohol viser vinen reel modenhed, der fornemmes endnu mere intens end Flor de Pingus, men der er også ægte elegance til stede. De 8% Grenache hjælper også på oplevelsen i munden. Tanninerne viser en smule kalkstensgreb, men det vil lagringen i de store egetræstanke (foudre) hjælpe til med at dæmpe. At vi kunne skabe så god en PSI i 2023, er et godt tegn på, at vi har organisationen og folkene på plads til at håndtere de problemer, som naturen riller os med. En sand triumf!” Peter Sisseck - Sommeren 2024
Producent
Dette er som bekendt det mest berømte danske fingeraftryk i vinens verden, og få andre spanske vine - om nogen - har opnået så stor international anerkendelse som Pingus. Således er Pingus en af de meget få vine, der i nyere tid er blevet føjet til rækken af verdens mest eftertragtede vine og i dag rangerer den på linje med f.eks. Coche-Dury's Corton Charlemagne, Guigal's "LaLaLa" vine og Giacomo Conterno's Barolo Monfortino for blot at nævne 3 af de største.
Pingus er blevet kendt og agtet overalt, hvor stor vin er på dagsordenen, og ligesom de andre helt store navne rummer Pingus en kvalitet og ultimativ intensitet, der gør den til Peter Sissecks unikke signatur vin.
Peter kom til Spanien i 1993 for at lede et nyt projekt finansieret af danske investorer. Han fik en stor pose penge til at udvikle Hacienda Monasterio i Ribera del Duero til et mønster vinbrug, men sideløbende med det puslede han i sin sparsomme fritid med sit eget lille projekt funderet på købte Tempranillo druer fra et par små parceller med gamle vinstokke ikke langt fra de vinmarker der støber det stof legenden Vega Sicilia er skabt af.
Projektet fik navnet "Pingus" som var Peters kælenavn i barndommen, og da han dukkede op med et par prøveflasker af den førstefødte 1995'er hos Corney & Barrow i London i marts 1996 blev en legende født. Til stede kom også en hvis Robert Parker, som senere udtalte, at dette var den største unge rødvin fra Spanien han nogensinde havde smagt, hvorefter han kvitterede med de nu historiske 96-100 point i augustnummeret af Wine Advocate, et fuldt år inden vinen overhovedet kom i handelen.
Forhåndsinteressen antog hysteriske dimensioner og da endelig de blot 3.900 flasker kom i handelen 6 dobledes priserne inden 1996 årgangen så dagens lys. Dette gav Peter en uventet chance for at realisere drømmen om at få fod under eget bord, og kort efter gav han delvis slip på tøjlerne hos Hacienda Monasterio, for at forfølge drømmen om at presse Tempranillo til dens ypperste grænse i Ribera del Duero.
Peters faste beslutning om at springe ud i vinens verden stammer fra hans barndoms besøg i Bordeaux hos onklen Peter Vinding-Diers. Her lod han sig fascinere af de elementer der indgår i jobbet på en vingård, og selvom Pingus i den grad besidder spansk temperament var og er inspirationen til vinen hentet i Bordeaux nærmere bestemt i det arbejde og de tanker som ligger bag vine som Le Pin og Valandraud.
Oprindelse
Region
Castilla Y León ligger nordvest for Madrid og er den største af Spaniens 17 regioner. Klimaet er kontinentalt med store udsving i temperaturen mellem dag og nat. Regionen dækker over 9 DO'er her iblandt nogle af Spaniens højst estimerede. Den langt overvejende del af produktionen er rødvin og Tempranillo regerer i Ribera del Duero og Toro, mens Mencia har sin højborg i Bierzo. Mest kendt for hvidvin er Rueda, hvor der dyrkes både Verdejo, Viura og Sauvignon Blanc.Distrikt
Ribera del Duero ligger i regionen Castilla Y Leon i det nordlige Spanien og anses for at være en af landets bedste vindistrikter. Vinmarkerne spreder sig på hver side af Duero floden på et plateau mellem 500 og 900 moh. Klimaet er ekstremt kontinentalt med varme og tørre somre og råkolde vintre. Stort set hele produktionen udgøres af rødvin med hovedvægt på Tempranillo ledsaget af små mængder Albillo og Garnacha samt Cabernet Sauvignon, Merlot og Malbec. Garnacha bruges også til at lave små mængder rosévin.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter