Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 24.225,-
Riesling Kabinett Scharzhofberger Alte Reben Auction
- 6 stk. 24.225,-
4.750,-
6.333,33 pr. l.
6 stk.
24.225,-
4.037,50 pr stk.
Spar 4.275,-
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
97
It is almost impossible to put the wine glass back onto the table, but it should be clear that the 2019 is made to be cellared for many, many years, no matter how sexy it is today. Stephan Reinhardt - August 2020
Mosel Fine Wines
95+
This grandiose expression of Scharzhofberger Kabinett could easily exceed our already high expectations as it sheds its early reduction and develops its brighter side. What a wine! Jean Fisch & David Rayer - Marts 2021
James Suckling
96
James Suckling - August 2020
Beskrivelse
Egon Müllers Kabinett fra Scharzhofberger er allerede legendarisk, men læg så dertil, at dette er vinen skabt på frugten fra de ældste vinstokke og i tilgift den cuvée, som Egon Müller og hans debuttrende kældermester Heiner Bollig har tappet til den berømte Bernkasteler Ring auktion i Trier.
Dette er altså den såkaldte Versteigerung Kabinett, så det kan næppe blive mere eksklusivt, og da auktionen fandt sted den 18. september 2020 var rygterne om at kultproducentens vine i 2019-årgangen var episke åbenbart løbet i forvejen, for med et hammerslag på 241€ før salærer, afgifter og moms blev dette den foreløbig mest kostbare Kabinett i Bernkasteler Ring auktionernes historie.
Men det er også vin fra Tysklands måske mest berømte plet på vinkortet. Intet andet sted langs Mosel, Saar eller Ruver er indholdet af rød og grå skiffer i jordbunden så markant (op til 70%), og da de 23 syd, sydsydvest vendte ha. rejser sig fra 216 til 300 med en stigningsprocent på op til 60% fanges vinden som i et storsejl med mindre fugt og større temperatursvingninger til følge.
Et ekstremt terroir som endnu engang har leveret exceptionel frugt til Egon Müller som med sin superseriøse og konservative tilgang til vinfremstillingen endnu engang har begavet os med den dirrende friske syre, som er Egon Müllers særlige gave til alverdens vinelskere. Det er en Kabinett skabt på frugt uden spor af ædelt råd fra plukkernes 2-3 første ture op og ned gennem vinrækkerne inden regnen kom den 6. oktober. Presning af hele drueklaser og lang langsom gæring uden temperaturkontrol ned til under 50g. restsukker.
En smuk ganske let gylden vin, som dufter vidunderligt af hvide blomster, kamille, modne mirabeller, grapefrugt, lime og appelsinskal. Den er stadig slank i munden, uendeligt aromatisk og i besiddelses af en enestående cremet elegance funderet på et subtilt kontrapunktisk samspil mellem sødme og markante noter af prikkende moden citrus og dyb salt mineralitet, der dæmper, men ikke kvæler oplevelsen af sødme. En Kabinett med en sensualitet som det næsten kun er Egon Müller forundt at levere.
Selvom Egon Müllers Kabinett er imponerende fin og forfriskende som ung, er vinen kendt for at udvikle en enorm kompleksitet med alderen. 10 år er ingen alder her, og efter 15, 20 ja 25 år vil vinen forsat besidde en fortryllende friskhed. Herfra kan man så vælge at ældes med stil sammen med vinen!
Egon Müller er "Riesling-kongen over dem alle" noterer Feinschmeckeren Rasmus Palsgård i oktober 2020 efter at have været blandt de heldige, der i september blev inviteret i audiens for at smage den netop frigivne 2019-årgang. Og han fortsætter: "I forbindelse med besøget smagte vi 2019-årgangen, som i er en rigtig god årgang i Mosel med én enkelt undtagelse – frost i løbet af foråret betød, at blomstringen blev ødelagt, hvorfor eksempelvis Weingut Egon Müller kan har kunnet producere 40 procent af den mængde, de producere i 2018. Det er synd, for det er en årgang i flot balance med masser af syre, ekspressiv og elegant frugt, som især kommer flot til udtryk i vinene med restsødme. Samtlige udgaver af Egon Müllers 2019’ere smager fantastisk, og der er ingen tvivl om, at de om 5-10-15-20 år for alvor vil vise storhed. Endnu en gang kan jeg kun på det varmeste anbefale, at du giver tysk Riesling med restsødme en chance – du vil ikke fortryde det."
Vor tids to måske største Mosel eksperter Jean Fisch og David Rayer overgiver sig da også fuldstændig i juni 2020 efter at de har smagt 2019 kollektionen: Egon Müller has many good reasons to be proud of his 2019 collection. Simply put, every wine is of auction quality. The finesse and elegance achieved is staggering. The regular Kabinett is easily one of the best ever at this Estate (and one of the finest ever in the Mosel), the Spätlese are stunningly refined and the Auslese are models of subdued and subtle exotic finesse. The 2018 TBA is a modern-day legend in the making, one of the finest TBA we have ever tasted. We realize that Egon Müller wines are not cheap, far from it, and possibly beyond the reach or spending wishes of many readers. However, if you contemplate to acquire a few bottles (and have the according means), 2019 is one of these extraordinary vintages to indulge in doing so: You will not regret it. What an amazing collection!
Producent
Der er vinproducenter, hvis vine er så spektakulær, at de kan tage pusten fra selv de største og allermest forkælede vinkendere. Vinene fra Egon Müller befinder sig i denne ypperste liga, og hans ædelt søde Riesling vine er da også nogle af de mest efterspurgte i verden. Sjældne, dyre, og først og fremmest utroligt gode.
Husets vine bortauktioneret regelmæssigt for fantastiske summer, der efterfølgende definerer det prisskilt, som de få heldige vinhandlere og importører, sætter på vinene. Det er dyrt, og alligevel er det en af de sikreste investeringer i vinens verden fordi udviklingspotentialet er utroligt og mængderne er små.
Det er 8,5 ha. på det berømte Scharzhofberg, der ligger et par 100 meter fra Saar-floden og 12 km. fra det sted hvor floden løber ud i Mosel, der er juvelen hos Weingut Egon Müller. Vingården blev etableret tilbage i 1797, da Jean-Jacques Koch frikøbte stedet af den franske republik. Hans datter blev senere gift med Felix Müller, og siden har ejendommen båret familienavnet Müller - de sidste 4 generationer endda Egon Müller, fordi den ældste søn for nemheds skyld har fået sin fars navn. Siden 1991 har det således været Egon Müller den IV, der har holdt legenden vitalt i live.
Det er Stefan Fobian, der er ansvarlig for vinfremstilling, og i kælderen leder man forgæves efter moderne teknologi. Alt er meget traditionelt og funderet på mange overvejelser om de forskellige høsttidspunkter, omhyggelig udvælgelse af de druer som stadig er sunde og så den største omhu når frugten skal veksles til vin. Her er ingen fremmede gærkulturer og det er efteråret der sørger for den rette temperatur i kælderen hvor det stadig er store gamle fade som regerer. Fade, der oftere repareres end erstattes, fordi smagen af eg ikke er velkommen hos Egon Müller.
I en tid hvor pendulet ellers svinger mod en mere Trocken stil i de tyske vine, holder Egon Müller uden at ryste på hånden fast i den restsüßße, som har ledt frem til verdensberømmelsen. Udviklingspotentialet i vinene er legendarisk, og selv Kabinett-vinen kan, når den er 20 år eller mere, skænkes med en elektrificerende dybde, som ikke kan beskrives med almindelige adjektiver.
Oprindelse
Region
Mosel er en af Tysklands nordligste vinregioner. Den centrerer sig om floderne Mosel, Saar og Ruwer og er landets tredje største vinregion ift volumen af vin produceret. Det kølige kontinentale klima gør det svært at modne druer, og de bedste marker er placeret på skråninger ned mod floderne. Jordbunden er her endvidere rig på skiffer, som oplagrer varme om dagen og afgiver det om dagen. Hoveddruen er ubetinget Riesling, men der er også store beplantninger af Müller-Thürgau. Producenterne i Mosel har i mange år været flittige til at anvende prädikatssystemet i den tyske vinlov, og stort set alle vinene har historisk været balanceret af restsødme. I dag ses i stigende grad tørre vine, hvilket sædvanligvis er angivet med ordet "trocken" på etiketten.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter