Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 859,50
Riesling Les Éléments - BIO
- 6 stk. 859,50
191,-
254,67 pr. l.
6 stk.
859,50
143,25 pr stk.
Spar 286,50
Beskrivelse
Charmerende Riesling af den tørstslukkende slags fra Les Éléments serien, der med sin fine balance mellem fylde og friskhed byder på det letteste og mest elegante udtryk fra Domaine Bott-Geyl.
Vinene er bevidst lidt mere diskrete, end dem Bott-Geyl producerer fra de senere høstede druer, og de er skabt for at matche det gode måltid uden at stjæle hele opmærksomheden. Alligevel hedder de med rette ”Les Éléments”, fordi Jean-Christophe Bott på forbilledlig vis formår at indskrive såvel årgangenes, druernes og de forskellige parcellers DNA i sine basisvine.
Druerne høstes i hånden fra Bott-Geyls parceller nedenfor Beblenheim få hundrede meter fra vingården, så det ikke er svært at få dem frem til kælderen få timer efter de er plukket. Her sorteres der for defekter inden de hele klaser presses, hvorefter mosten får lov til at bundfælde sig og samle aromaer i adskillige dage inden gæringen langsomt starter på naturlig vis uden tilsætning af fremmede gærstammer.
Hvor andre spiller mere sikkert, tager Jean-Cristophe chancer ligesom forbilledet og mentoren Zind-Humbrecht, og gæringen får lov til at fortsætte uden temperaturkontrol i op til 6 måneder afhængig af sukkerindholdet i mosten, temperaturen i kælderen og som Jean-Cristophe gerne formulerer det: ”Den nye årgangs temperament”. Herefter hviler vinen sur Lie i store gamle fade i 6 måneder eller mere inden den tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
Dette er altså ikke blot en vin fra økologiske dyrkede druer, men også en vin uden tilsat sukker og/eller syre, uden tilsatte enzymer, ja uden noget som helst bortset fra svovl i forbindelse med aftapningen, hvilket får vinen til at rykke over i nærheden af naturvinsfamilien.
En dejlig Riesling, der skænkes med en mild duft af kandiserede citroner, hvide ferskner og røde æbler for derpå at fremstå helt tør med den klassiske Riesling-syre i munden, der spiller fint sammen med tonerne af ananas, lime, kaprifolium og ingefær. Textbook ville en sommelier sikkert kalde dette udtryk.
Server gerne direkte fra køleskabet så friskheden ikke kommer ud af kurs, og oplev hvor anvendelig god Alsace Riesling er i det salte køkken. Den går lige godt til alt fra traditionelle serveringer med fisk og skaldyr, hen over karryretter, forbi stegt flæsk og frem mod smukke stjerneskud. Eller hvis vi skal hjem til Alsace sammen med Tarte Flambeé, Baeckaoffe og Choucroute.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og bortset fra det tilsatte svovl nærmer sig naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose (ligesom mange andre) om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinen smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette fra Funkiness * til Funkiness ****
Her er vi på det indledende trin Funkiness *: Så forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Biodynamisk i henhold til Ecocert og Biodyvin.
Producent
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Valerie og han var på fransk visit hos i maj 2006, og her fik jeg under en hyggelig frokost i Tivoli rig lejlighed til at høre hans entusiastiske holdning til kvalitet og vin: at naturen forbliver ren, at man har respekt for hvad en vinstok kan yde, at man høster skånsomt, hvor vigtigt det er at man undgår tilsætninger af forskellige stoffer, og hvor vigtigt det er at følge med i de fremskridt der er i vinbranchen ikke kun i Frankrig men overalt på kloden. Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
Christian Grønlykke, tidligere direktør i Løgismose Vin
Domaine Bott-Geyl har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2006. Se det aktuelle udvalg fra Domaine Bott-Geyl her
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter