Fakta
- 6 stk. 2.815,20
Riesling Schoenenbourg Grand Cru V. Tardives BIO
- 6 stk. 2.815,20
552,-
736,- pr. l.
6 stk.
2.815,20
469,20 pr stk.
Spar 496,80
Anbefalinger
Wine Enthusiast
95
Smoke, dried apple and flint on the nose of this wine suggest reduction and concentration. More air reveals an ethereal, herbal lift. The sweet palate offers notes of apricot compote and maple-syrup-edged apples, made more distinct by lemon sharpness. This wine tingles on the mouth with its high-wire act between sweetness and acidic focus. It would possibly be better with washed-rind cheeses than with dessert. Anne Krebiehl MW - Januar 2019
James Suckling
94
Juni 2017
Beskrivelse
Bott-Geyl har 2 små parceller på tilsammen ½ ha. med Riesling vinstokke på den 53 ha. store Grand Cru Schoenenbourg mark, der skråner stejlt fra 380 meter ned til 265 meter lige nord for bymuren ind til den berømte vinby og turistmagnet Riquewihr. Her er jorden dækket af et tyndt lag silikatholdige småsten, men nok så vigtigt er der gipskeuper blandet med mergel nedenunder, og det er en kombination, der holder ekstra godt på fugtigheden og skaber grobund for Pourriture Noble. Schoenenbourg er således blevet kendt for sine ædelt søde vine siden middelalderen, og berømmes af blandt andre den tidlige schweiziske kartograf Merian og filosoffen og livsnyderen Voltaire.
Her lader Jean-Christophe Bott nogle af drueklaserne blive hængende, hvis der er udsigt til at den ædle råddenskab vil få fat, og 2-3 gange hver årti producerer han fra sine efterhånden omkring 60 år gamle vinstokke en Riesling, der kvalificerer sig til betegnelserne Vendange Tardive eller Sélection de Grains Nobles.
Druerne er naturligvis høstet i hånden og derpå transporteret de små 3 kilometer over til kælderen i Beblenheim i 40 kilos plaskasser. Her soigneres klaserne inden de langsomt presses til en most som får lov til at hvile og bundfælde i flere døgn i den efterårskolde kælder inden den dekanteres og fyldes på en mindre rustfri ståltank, hvor gæringen på naturlig vis går i gang uden tilsætning af fremmede gærceller. Gæringen fortsætter ved lav temperatur i 2 til 5 måneder, og, afhængig af temperaturen i kælderen og vinens temperament, falder gærcellerne hen på et tidspunkt, hvor der stadig er sukker tilbage, som ikke er blevet vekslet til alkohol. Vinen får lov til at hvile sur Lie i 12 måneder (eller længere) inden den stabiliseres og tappes på flaske uden klaring eller filtrering, hvorefter Jean-Christophe gemmer den væk, indtil han mener, den er klar til salg.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
”Det var Thomas Rode fra Kong Hans der udtrykkeligt forklarede mig, at det var bydende nødvendigt, for restauranten at kunne servere disse vine for gæsterne. Et vink med en vognstang som var umuligt at overhøre og jeg har været lykkelig for det siden.
Sammen med Karsten fra Falsled Kro og Thilde fra Kong Hans besøgte jeg huset i slutningen af marts 2006. Earl Bott, som sammen med Madame Geyl grundlagde domainet, fortalte familiens historie og guidede os gennem en grandios smagning af de utrolige vine. Earl Bott var meget vidende, men som han selv sagde; en mand af få ord. Vi kunne få meget mere at vide af sønnen Jean-Christophe, han elsker at snakke.
Jean-Christophe var i Canada med sin kone Valérie og jeg havde talt med ham i telefonen mange gange, så jeg vidste at han var en ildsjæl. Det var således også da Jean -Christophe, i 1990 i en alder af 20 år (officielt i 1993) overtager, at huset Bott-Geyl begynder at arbejde sig op blandt den absolutte top af Alsaces vinhuse og i de senere år er det begyndt at gå virkeligt stærkt.
Valerie og han var på fransk visit hos i maj 2006, og her fik jeg under en hyggelig frokost i Tivoli rig lejlighed til at høre hans entusiastiske holdning til kvalitet og vin: at naturen forbliver ren, at man har respekt for hvad en vinstok kan yde, at man høster skånsomt, hvor vigtigt det er at man undgår tilsætninger af forskellige stoffer, og hvor vigtigt det er at følge med i de fremskridt der er i vinbranchen ikke kun i Frankrig men overalt på kloden. Det er lidt utroligt at høre en mand tale begejstret om et arbejde som er så hårdt, i stenet jord, på stejle skråninger i regn og brændende sol.
Selv om Jean-Christophe er ved at være en berømt mand er her tale om en ægte vinbonde med hænder så ru som en vinstok.”
Christian Grønlykke, tidligere direktør i Løgismose Vin
Domaine Bott-Geyl har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2006. Se det aktuelle udvalg fra Domaine Bott-Geyl her
Oprindelse
Region
Alsace ligger i det nordøstlige hjørne af Frankrig. Mod vest flankeres regionen af Vogeser bjergene og mod øst grænsen til Tyskland og Rhin-floden. Vinmarkerne ligger gennemgående på de nedre dele af Vogerserne og spænder over ca 185 km fra nord til syd og ca 40 km fra øst til vest. Bjergene giver læ for nedbør, så trods den nordlige beliggenhed er Alsace er tørt og lunt område med mange solskindstimer. Regionen har af flere omgange været under tysk herredømme, om indflydelsen er tydelig både i flaskeform, druesorter og lokalbenævnelser. Regionen dækker 3 nøgleappellationer: Alsace, Alsace Grand Cru og Cremant d'Alsace og kendes hovedsageligt for hvidvine på Riesling, Gewürztraminer, Pinot Gris og Alsace samt mousserende vine. Der produceres også en smule rødvin på Pinot Noir
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter