Fakta
- 6 stk. 1.422,90
Rosso di Montalcino ØKO
- 6 stk. 1.422,90
279,-
372,- pr. l.
6 stk.
1.422,90
237,15 pr stk.
Spar 251,10
Anbefalinger
Wine Spectator
90
Bruce Sanderson - Juli 2024
James Suckling
90
Generous grapefruit and berries with a subtle twist of white pepper on the nose. Juicy and linear on the palate with a medium body and firm, nicely structured tannins. Pristine spices and fruit in the finish. Well made. Zekun Shuai - April 2024
Robert Parker - The Wine Advocate
90
Monica Larner - December 2023
Beskrivelse
Det er lidt med lånte fjer, når en gammel Parpagliola mønt præget i Siena i 1556 pryder etiketterne på vinene fra Podere Brizio, i det vingården først blev etableret i 1996 og det seneste kapitel først blev påbegyndt i 2013, da den argentinske milliardær og tidligere olieentreprenør Alejandro Bulgheroni købte ejendommen.
Alejandro Bulgheroni har efterhånden erhvervet en hel håndfuld vingårde i Toscana og fra basen på Dievole i Chianti Classico har hans italienske team under ledelse af Alberto Antonini med sikker hånd om ikke skabt mirakler så bevist, at der på alle vingårde var potentialer, som de tidligere ejere ikke formåede at forløse.
Således også på Podere Brizio hvor den konventionelle drift nu er omlagt til bæredygtigt og økologisk landbrug, og hvor der nu udelukkende fokuseres på Sangiovese i en kælder hvor de fremmede gærstammer er blevet sat på porten og hvor de 3 vine, der er tilbage, nu udelukkende modner i store uristede 5.400 liters fade fra Tronçais og Bertrange skovene i franske Allier.
Det meste handler om Podere Brizios Brunello, men der er også knap 1,5 ha. med yngre vinstokke der står i sandet siltholdig jord som dedikeres til denne Rosso di Montalcino. Høsten er manuel med en omhyggelig soignering af drueklaserne inden alle stilke fjernes. En del af druerne knuses på traditionel vis forud for gæringen i rustfrit stål og den unge vin modner 12 måneder i fadene inden den sammenstikkes med 20-30% vine fra Brunello fadene, filtreres og tappes på flaske.
2022 er en af de varme årgange i Montalcino, men det fornemmes ikke i denne Rosso, som på ingen måde savner hverken frugt eller friskhed. Den er til den mørke side med kirsebær og kirch som dominerer, men der er også elementer af iris og appelsin, som løfter aromaen op forbi det simple. Fyldig med masser af syrlig friskhed og en markant bitterhed som kalder på assistance fra masser af proteiner.
Producent
Det er lidt med lånte fjer, når en gammel Parpagliola mønt præget i Siena i 1556 pryder etiketterne på vinene fra Podere Brizio. Vingården er først etableret i 1996 og derpå videresolgt til den argentinske olieentreprenør Alejandro Bulgheroni i 2013.
Nærmere bestemt var det Roberto Bellini, som etablerede en vingård med navnet Pieve Santa Restituta tilbage i 1972. Samme år som den nu legendariske Gianfranco Soldera rykkede ind på Casa Basse, som nærmeste nabo. 20 år senere indledte Roberto Bellini et samarbejde med Angelo Gaja, og det ledte frem til, at Angelo Gaja i 1996 købte ejendommen og de fleste af vinmarkerne.
Det der blev tilbage blev grundlaget for Podere Brizio, som Roberto Bellini etablerede i kælderen under en nærliggende ejendom. Vinene fik pænt med succes og gæstede hyppigt den italienske vinbibel Gambero Rosso, men da Roberto Bellini efterhånden var kommet pænt forbi det sted hvor de fleste lader sig pensionere, var det kærkomment at Alejandro Bulgheronis og hans italienske team under ledelse af Alberto Antonini viste interesse for og til sidst købte ejendommen.
Alle vinstokkene kultiveres nu bæredygtigt, og det økologiske certifikat kom i hus i 2017. I modsætning til tidligere fokuseres der nu udelukkende på Sangiovese, og i kælderen er de fremmede gærstammer blevet sat på porten samtidig med, at der er investeret i et passende batteri af store uristede 5.400. fade fra Tronçais og Bertrange skovene i franske Allier.
Alejandro Bulgheroni - en af de store iværksættere i vinens verden
Den argentinske multimilliardær storentreprenør med tusindvis af olierørledninger på samvittigheden købte i 1997 en smukt beliggende ejendom nær Punta del Este i Uruguay til sin hustru. Egentlig var han der, hvor de fleste begyndte at tænke på sit otium, men da der fulgte knap 400 ha. jomfruelig jord med i handelen, fik han lyst til at vise verden, at Uruguay også kunne levere fremragende vin og olivenolie. Så han kontaktede den italienske konsulterende vinmager Alberto Antonini, som fik frie hænder og ubegrænsede midler. Den bæredygtige og økologiske vingård Bodegas Garzón blev en realitet.
Allerede de første vine var eksemplariske, men alligevel blev de mødt med skepsis og i vesten med manglende forståelse for at de skulle koste lidt mere end vinene fra Chile. Det fik Bulgheroni til at erkende at det dybest set heller ikke var videre bæredygtigt at satse på eksport og transport og i stedet modnede tanken om at han lige skulle nå at producere bæredygtige lokalt forankrede vine på alle kontinenter inden han skulle hvile i fred.
Via Antoninis italienske forbindelser ledte det til køb af Dievole i Chianti Classico i 2012 og på rekordtid fulgte en håndfuld andre ejendomme herunder Podere Brizio, som nu rykker ind hos Løgismose. Det har gjort Toscana til Bulgheronis europæiske base, men der er også blevet plads til et enkelt slot i Bordeaux og adskillige projekter i Argentina, Californien, Australien. Så her i 2025 i en alder af 81 år med 14 vingårde i portofølgen kunne Bulgheroni sagtens sige ”mission completed”, men som Bulgheroni har formuleret det, så er der, ”hvis vor herre vil være med mere på vej”.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Distrikt
Rosso di Montalcino er et vindistrikt i Toscana i det centrale Italien. Distriktet dækker geografisk det samme område som Brunello di Montalcino, dvs markerne på skråninger omkring byen Montalcino nær Siena. Rosso di Montalcino anses bredt for at være lillebror til Brunello di Montalcino, idet lagringskravet er kortere, 1 år heraf 6 måneder på fad i mod 4 år hvoraf 2 skal være på fad for Brunello di Montalcino. Ofte er durematerialet også af en anden beskaffenhed feks fra yngre vinstokke, og vinene er i højere grad lavet til at kunne nydes tidligere og uden mange års flaskelagring. Kun Sangiovese må anvendes.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter