Fakta
- 1 stk. 199,-
Rosso di Valtellina Nettare
- 1 stk. 199,-
269,-
358,67 pr. l.
1 stk.
199,-
Spar 70,-
Anbefalinger
James Suckling
91
Juni 2025
Beskrivelse
Når det kommer til Nebbiolo-druen, tænker de fleste nok på Piemonte, Barolo og Barberesco, men i de senere år har de ofte frugtige Nebbiolo vinene fra den mere rummelige og mindre fadkrævende Langhe Denominazione di Origine Controllata vundet masser af nye venner. Og det er på toppen af dette, at Nebbiolo vinene fra Valtellina i det nordligste Lombardiet helt oppe under grænsen til Schweiz på vej ind på den internationale vinscene. En skarpt skåret dal, som blev formet i den sidste istid og siden på nordsiden på en mere end 50 km. lang strækning blev præget af møjsommeligt anlagte stejle terrasserede vinmarker. Et sceneri som i 2018 blev optaget på UNESCO's verdensarvsliste.
Her kultiverer den autodidakte Cristina Scarpellini sammen med sit lille team en mosaik af små og meget små ekstremt arbejdskrævende parceller (op til 1.500 arbejdstimer pr. år pr. ha.), som bl.a. leveret frugten til denne bjergfriske Valtellina Nettare, som regelmæssigt modtager begejstrede anmeldelser i de italienske guider L’Espresso, Bibenda, Guida Vitae, Gambero Rosso og Slow Wine.
Høsten er manuel med en soigneringen af klaserne allerede oppe på terrasserne inden de i special designede rygmonterede spande bæres ned af de stejle granittrin med til den ventende firehjulstrækker som kører frugten de op til 20 km. frem til vineriet ved Adda-floden i udkanten af Tirano. Her foretages endnu en soignering af klaserne inden alle stilke fjernes og druerne knuses forud for en traditionel gæring uden fremmede gærstammer, som i løbet af 15 dage forvandler druerne til vin. Herefter modning i emaljerede betontanke i 7 måneder frem mod sammenstik af den endelige cuvée, aftapningen og yderligere 7 måneders afrunding i flaskerne inden frigivelsen.
Trods op mod 1.900 solskinstimer om året (flere end på Pantelleria) fornægter de mange højdemeter og de voldsomme temperaturudsving mellem dag og nat sig ikke, og derfor er dette ikke et alternativ, men derimod et spændende supplement til Nebbiolo-vinene fra Piemonte. En vin for de efterhånden mange, som prioriterer løssluppen finesse og elegance frem for kraft og potens. Masser af frugt med kirsebær og hindbær i en triumferende hovedrolle. Velafbalanceret med en underliggende rislende ren friskhed, som man nemt bliver en lille smule forelsket i.
"Det siges, at basisvinen er den, der virkelig indrammer vingårdens signatur, og derfor er vi så stolte af vores Rosso di Valtellina Nettare. Den er begavet med en bjerg-Nebbiolos dybe enkelhed, der demonstrerer alsidighed, let drikkelighed og druens umiskendelige karakter." Cristina Scarpellini
Producent
Data & fakta:
- Ejerforhold: Cristina Scarpellini
- Vinmager: Attilio Pagli & Cristina Scarpellini
- Etableret: I 2008 efter Cristina Scarpellini året forinden havde forpagtet 1 ha., hvorfra hun fik frugten forvandlet til vin på en af de vingårde, hun samarbejdede med i sin egenskab af erhvervs jurist for konsortiet i Valtellina
- Druesorter: Udelukkende Nebbiolo eller Chiavennasca som de kalder den i Valtellina
- Tilplantet areal: 7,5 hektar
- Vinmarker: Et patchwork af små og meget små syd-sydøstvendte parceller i 400 til 700 meter på de historiske terrasser "rittochino" startende i Tirano og videre til Valgella i Teglio-kommunen, til Inferno i Tresivio-kommune og frem til Sassella i Sondrio-kommunen
- Årlig produktion: Sjælden over 40.000 flasker fordelt 6 rødvine
- Plantebeskyttelse: Ingen herbicider og overordnet med en økologisk og bæredygtig approach forstået som integreret skadedyrsbekæmpelse kun med indgreb, når vinstokkene har brug for det frem for systematisk forebyggelse
- Praksis: Der arbejdes efter et såkaldt ”Carta Etica”, der beskriver hvorledes man efterstræber bæredygtighed og harmoni i alle processer fra vinstok til vinen i flasken
- Manuel høst: Ja
- Medlemskaber: Ingen
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismosefamilien siden sommeren 2025
Du ser de aktuelle vine her Tenuta Scerscé
Oprindelse
Region
Lombardiet ligger i den nordlige del af Italien mellem Alperne og Po-dalen. Vinmæssigt er Lombardiet mindre kendt end naboerne Piemonte og Veneto, og årsagen til det skal især findes i det store lokale marked for regionens vine. Det begrænser naturligt udbredelsen og eksporten. Dertil skal lægges, at volumen er meget mindre end de to førnævnte regioners. Blandt de mest prestigefyldte vine findes de mousserende vine fra Franciacorta, Nebbiolovinene fra Valtellina samt de spraglede og varierede vine fra Oltrepò Pavese. Der udover dyrkes et væld af sorter, både italienske og internationale som Barbera, Cabernet Sauvignon, Corvina, Pinot Noir, Bonarda, Cortese, Garganega, Chardonnay, Trebbiano og Riesling.
Distrikt
Valtellina er en lille dal I den nordlige del af Lombardiet på grænsen til Schweiz. Omårdte specialiserere sig i Chiavennasca, som er det lokale synonym for Nebbiolo, og der findes flere appellationer blandt andet DOC Valtellina Rosso, Valtellina Superiore DOCG og Szorfato della Valtellina. Sidstnævnte er i Amarone stil og laves på tørrede druer. Mange af vinene lagrer 2-3 år på fade, og udbytterne er generelt små pga de komplicerede dyrkningsforhold med mange vinmarker beliggende på stejle skråninger. Nebbiolo vinene fra Valtellina adskiller sig fra de piemontetiske udgaver ved at have blødere tanniner og deres udtryk er sædvanligvis mindre strengt og mere feminint i retning af Pinot Noir.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter