Fakta
- 6 stk. 1.922,70
Saumur Blanc Chenin du Puy ØKO
- 6 stk. 1.922,70
377,-
502,67 pr. l.
6 stk.
1.922,70
320,45 pr stk.
Spar 339,30
Beskrivelse
Det er den nu 31-årige Rémy Mabileau, der har taget over efter hans far Frédérics alt for tidlige og tragiske død i sin lille flyvemaskine over lufthavnen i Saumur i 2020.
Rémy er forankret i den samme naturlige tilgang til arbejdet i vinmarken og forvandlingen af frugten til vin i kælderen som Frédéric var, og selvom han kun nåede at arbejde skulder ved skulder med sin far i 4 år, har det helt åbenlyst været nok til, at Domænet synes i sikre hænder. Det fornemmes både når man smager de sprællevende nyheder, som han allerede tilføjer portofølgen, og i de etablerede vine, som han enten loyalt viderefører, eller som her i Domaine Mabileau hvide flagskib ”Chenin du Puy”, kærligt opdaterer.
Der er tale om frugt fra godt 1 ha. som Frédéric Mabileau erhvervede i 2007, da han kiggende mod Anjou og Saumur fordi han også gerne ville lege med den i Saint-Nicolas-de-Bourgueil forbudte drue Chenin Blanc. Nærmere bestemt 2 små parceller tilplantet i 1976 i hvide tufsten, blåt skiffer og terrakottarødt ler syd for klosterbyen Doué-La-Fontaine på skråningerne op mod (den lave højderyg 80-110 m.o.h.) Puy-Notre-Dame, hvor der takket været klosteret i hvert fald har været kultiveret vinstokke i 800 år.
Høsten er manuel og høstarbejderne er ude blandt vinstokkene 2 gange med op til 3 ugers mellemrum for først at få friskhed og markant syre og siden fylde og tyngde med hjem på den 40 lange tur til vingården på den anden side af Loire floden.
Her soigneres og presses de hele klaser straks de ankommer, og efter mosten har fået lov til at samle sig og bundfælde i et par døgn, forvandles den til vin uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol i brugte 500 liters fade fra det berømte østrigske bødkeri Franz Stockinger. Herefter fuld malolaktisk forgæring i fadene og modning i 20-22 måneder, hvor vinene fra de 2 høsttidspunkter sammenstikkes undervejs og til sidst fyldes på en særlig buttet flaske uden klaring eller filtrering og med kun meget behersket forsikring med svovl mod flaskevarians.
En ren, intens og superseriøs Chenin Blanc som indledningsvis fornemmes syrlig, flintet, markant mineralsk og på det nærmeste reduktiv. Herefter bliver den med lidt tid i glasset langsomt mildere og langsomt indfinder der sig associationer til hvide ferskner, pirrende citrusskaller, peber og en honningagtigt sødme mens krydderierne fra fadede holder behørigt i baggrunden.
En storartet udpræget mad vin som ikke behøver og bestemt heller ikke lefler for nogen. Den kræver behørigt modspil fra det salte køkken og den vil stortrives sammen med fiskeserveringer, hvor de klassiske saucer ellers ville true med at stjæle hele rampelyset.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og relativt behersket anvendelse af svovl, nærmer vi os naturvinsfamilien, og derfor taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Når man smager vinene fra Frédéric Mabileau forstår man til fulde den markante udmelding fra vinguruerne Jancis Robinson og Hugh Johnson, der i Den store vinbog skriver, at vinene fra Bourgueil og Saint-Nicolas-de-Bourgueil er ”helt absurd undervurderede i forhold til deres kvalitet.”
Sammen med sin kone Nathalie har Frédéric stået bag en af de mest vellykkede omlægninger fra konventionelt landbrug til bæredygtig økologisk produktion langs hele Loire-floden, og nu er de nærmest i mål med biodynamik og så ultralave mængder af svovl, at stribevis af erklærede naturvinsproducenten bliver efterladt på perronen. Og hele projektet er blevet drevet frem af det perlende gode humør, som Frédéric og Nathalie Mabileau og deres to sønner Charly og Rémy har valgt at omfavne verden med. De er bare helt nede på jorden og de skilter ikke med, at de også er superseriøse og hele tiden i arbejdstøjet.
Eller var. For nu er 4 blevet til 3. Lige før høsten i 2020 hvor alt tegnede lyst for familien Mabileau, blev de med et lammende hammerslag ramt af tragedien. Frédéric Mabileau styrtede med sin lille flyvemaskine på flyvepladsen i Saumur og døde af sine kvæstelser inden hjælpen nåede frem, og således nåede Frédéric kun at blive 53 år.
Frédéric var stjernen blandt de mange Mabileau’er i Saint-Nicolas-de-Bourgueil, og Guillaume Lapaque, den tidligere direktør for "Syndicat des vins de Bourgueil", fortæller, at han var underrettet om, at det toneangivende vinmagasin "Revue du vin de France" overvejede at give Frédéric den 3. stjerne og dermed løfte vingården op i Frankrigs absolutte elite. Denne anerkendelse er nu udsat på ubestemt tid.
Høsten i 2020 blev klaret med hjælp fra familie og de andre vinproducenter Saint-Nicolas-de-Bourgueil og i kælderen er det nu Rémy Mabileau, som skal forsøge at løfte arven efter sin far. Vi håber det lykkes således at vi også fremover kan tilbyde dejlige u-forcerede Cabernet Franc vine fra dette Domaine og nyde fornemmelsen af, at der ikke har været noget hastværk med at få vinene gjort klar, og at det bestemt heller ikke haster med at få dem nydt. Det er bare autentisk Cabernet Franc fra Loire på den allerbedste måde.
“Having visited Frédéric during harvest I have seen his dedicated approach to the picking and sorting, and I have witnessed his meticulous attention to detail first-hand. With that in mind, it is not surprising to me that he makes a range of wines of such obvious appeal. Les Rouillères is frequently delicious, bright and breezy, yet also pure and worthy of our drinking time. For more serious occasions, Eclipse offers a more potent vinous experience. Whichever cuvée you choose, however, the wines all offer top quality for their respective appellations, with pleasure aplenty in the glass”. Chris Kissack "The Winedoctor" - Marts 2017
"L'éclat de l'authentique Cabernet Franc de Loire" La Revue du vin de France #647 – Februar 2021
Oprindelse
Region
Loire er opkaldt efter floden Loire i det nordlige Frankrig, som med sine ca 1000 km er landets længste. Vinområderne ligger som perler på en snor fra Muscadet i den vestligste del ved udløbet i Atlanterhavet til Sancerre og Pouilly Fumé dybt inde i det centrale Frankrig. Loire dalen kaldes også Frankrigs have, og anses af mange for at være et decideret frugtparadis. Sauvignon Blanc trives godt i den indre del, hvor der fremstilles tørre hvidvine, men den centrale del er mere præget af Chenin Blanc. Variationen i vintyper er større for denne drue, og der fremstilles både stille og mousserende vine i varierende sødmegrader, samt ædelsøde vine. Rødvine laves hovedsageligt af Cabernet Franc men også Pinot Noir samt en håndfuld lokale sorter.Distrikt
Saumur er en AOC i den centrale del af Loire dalen i det nordlige Frankrig. Appellationen grænser op til Touraine mod vest og der kan produceres både rød, hvid og rosévine fra ca 1800 ha vinmarker. Appellationen er primært kendt for sine lette og parfumerede rødvine på Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon og Pineau d’Aunis ikke ulig hvad man kan finde i Chinon og Bourgeuil mod vest. De mousserende vine på Chenin Blanc og Chardonnay under navnet Saumur Mousseux har ligeledes nydt stor popularitet, og der er udgravet omfattende kældre i den bløde tuf (porøs sand- og kalkholdig jordbundstype, der kendetegner området.
Hvid- og rosévin udgør en ganske lille del af produktionen. For hvidvine bruges udelukkende Chenin Blanc, og de bedre versioner kan rumme en vis grad af mineralitet kombineret med rank syre. Cabernet de Saumur er en halvtør rosévin med minimum 10 gram restsukker.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter