Fakta
- 6 stk. 1.371,90
Sauvignon Blanc Tradizionali Friuli Isonzo
- 6 stk. 1.371,90
269,-
358,67 pr. l.
6 stk.
1.371,90
228,65 pr stk.
Spar 242,10
Beskrivelse
Friuli er et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her har "de sorte damer" alias Lis Neris siden 1981 produceret nogle vine, som år efter år stryger helt til tops såvel i de førende italienske guider som hos de internationale meningsdannere. Manden bag hedder Alvaro Pecorari, og i dag bliver han ikke bare bliver kaldt en vinmager, men også en vinmagiker, og det vidunderlige er, at han trods sin betydelige succes sammen med sin hustru Lorena og datteren Federica har formået at bevare en befriende beskeden attitude.
Her er det familiens superaromatiske Sauvignon Blanc, som er et smukt eksempel på hvor højt baren er sat hos Alvaro Pecorari, og hvad han kan udrette med omhyggelig modning "sur lie" med hyppige batonnage undervejs.
Alle druerne høstes på San Lorenzos plateauet, som er blevet kendt for særligt at begunstige Sauvignon Blanc. Der høstes i to omgange. Tidligt for at indkapsle friskheden og de mere florale elementer, og et par uger senere for at tilføre moden frugt og mild fylde, når de to vine i det tidlige forår forenes. Høsten er manuel med en soignering af klaserne inden de ryger direkte i den pneumatiske presse. Herefter får den frit løbende most lov til at samle sig i op til 48 timer inden gæringen med opformerede gærstammer i rustfrit stål. Der er tale om 8 måneders modning sur Lie hvor den malolaktiske gæring får lov til at tilføre en dejlig tekstur inden vinen til sidst filtreres ganske let op tappes på flaske.
Resultatet taler for sig selv. Ganske enkelt en af Italiens mest komplette Sauvignon Blanc vine og samtidigt en vin, der stråler smukt blandt alverdens bud på druen fordi de obligatoriske noter af hyldeblomst og grønne pebrede urter bakkes op af et ekstra lag af dybde og elegance.
Herlig som aperitif, og også en vin som meget gerne nydes sammen med fisk og skaldyr. Og så kan den også noget særligt sammen med bløde cremede gerne pikante, men ikke alt for salte oste. Den lokale Asíno ost er for eksempel et vidunderligt match.
Producent
Provinsen Friuli i det nordøstlige Italien er kendt som et af de fineste hvidvinsområder i Italien, og her producerer "de sorte damer" - som er det Lis Neris betyder på den lokale dialekt - hvert eneste år nogle vine som stryger til tops såvel i de italienske guider som hos de internationale meningsdannere.
Således sammenstillede det italienske vin, mad og livstilsmagasin "Civiltà del Bere" i foråret 2014 bedømmelserne fra Italiens 6 førende vinguider. Her viste det sig, at kun 7 vingårde strøg helt til tops med mindst en af deres vine i alle guider. Lis Neris fordelte helt suverænt sine topplaceringer på 7 forskellige vine fra sortimentet, og blev dermed Italiens bedst bedømte vingård foran Vie di Romans ligeledes fra Friuli, Ca del Bosco fra Lombardia, Pojer e Sandri fra Trentino, Tenuta San Guido og Ornellaia fra Toscana og Primitivo mesteren Gianfranco Fino fra Puglia.
Det er Alvaro Pecorari, der er manden bag Lis Neris forvandling, og trods den betydelige succes bevarer han sammen med sin kone Lorena og datteren Federica en befriende beskeden attitude og lader vinene tale for sig selv.
Lis Neris holder til i landsbyen San Lorenzo som ligger nogle få hundrede meter fra grænsen til Slovenien. Her ejer familien efterhånden 48 hektar på den bedste og højest beliggende del af det kalkrige Alluvional plateau på højre bredden af Izonso floden. Dertil kommer 7 hektar udenfor Corona 4 km. fra kælderen, yderlige 15 hektar på flodbrinken nedenfor Romans 8 km. fra kælderen og senest 4 ha. inde i Slovenien.
I alt mere end 70 ha., som betyder, at Lis Neris ikke blot er en af de bedste, men også en af de større spillere, når det kommer til kvalitetsvine i Friuli.
Overalt arbejdes der med respekt for naturen og de kommende generationer. Alvaro Pecorari er af den overbevisning at maskinerne kun er en slags 1. hjælp i vinmarkerne. Bagefter følger det manuelle arbejde hvor ikke bare hver druesort, men hver enkelt vinstok kræver omsorg fra kyndige hænder før de kan levere den frugt som er forudsætningen for fremragende vine. Lid Neris er for længst gået over til økologiske behandlinger mod skadedyr, brugen af kemiske ukrudtsdæmpere er også fortid, og når først druerne er høstet er alle processer fra most til flaske underlagt en protokol om bæredygtighed som bland andet handler om solpaneler og markante reduktioner CO2 trykket.
Lis Neris har været en del af Løgismose familien siden august 2008.
Se vores aktuelle sortiment fra Lis Neris
Oprindelse
Region
Friuli Venezia Giulia (ofte blot omtalt som Friuli) ligger i det nordøstlige hjørne af Italien grænsende op til Østrig og Slovenien. Den sydlige del har Middelhavsklima, mens den nordlige er mere kontinentalt og præget af indflydelse fra bjerge. Regionen er unik i italiensk forstand, idet de fleste druer er internationale, og kun få, som feks Picolit, er lokale. Hovedvægten ligger på hvidvin af feks Chardonnay, Pinot Grigio, Pinot Bianco, Riesling og Chardonnay samt regionens signatur drue, Friulano. Mod nord og øst er markerne orienteret i højderne, og resultatet er friske, kølige vine med en vis elegance trods den sydlige beliggenhed.Distrikt
Friuli Isonzo er en lille DOC i regionen Friulis sydøstlige del. Vinmarker ligger på det flade land omkring floden Isonzo. De to bredder har forskellig jordbund. Venstre bred er præget af ler og rødt grus, mens højre bred har mere kalk og hvidt grus. Klimaet er påvirket af Adriaterhavet med mere regn end mange andre distrikter i regionen. Særligt internationale sorter har bragt opmærksomhed omkring Friuli Isonzo, primært Sauvignon Blanc og Chardonnay samt rødvine på Merlot. Af klassiske sorter kan nævnes Malvasia Istriana og Friulano og hele 17 sorter kan laves som varietal vine i distriktet. Der laves også adskillige blandinger i både rød, rosé og hvid.
Næringsdeklaration
.