Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksMortensaftenJul med LøgismoseJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 861,90
Sherry Tabanco Amontillado
- 6 stk. 861,90
169,-
225,33 pr. l.
6 stk.
861,90
143,65 pr stk.
Spar 152,10
Beskrivelse
Amontillado er den sherry-type, som ledsagede skildpaddesuppen i Karen Blixens ”Babettes Gæstebud”, og tidligere endnu var denne særlige Sherry lokkemaden i Edgar Allan Poe's morderiske novelle ”The Cask of Amontillado”.
Med andre ord en vintype, som engang overhalede Fino og Manzanilla i popularitet og prestige, på trods af at den er blevet opfundet, i et forsøg på at redde hvad reddes kunne, når der gik uorden i de mikrobiologiske processer under produktionen af Fino/Manzanilla. Det skete (og sker) at ”floren” (den særlige slimede hinde af levende gærstammer, der ligger og beskytter Sherryen og giver den sit særlige aromaspil) døde, herefter var Sherryen ikke længere beskyttet på samme måde og iltningen begyndte at tage fart i de berørte fade. Det kunne kældermestrene smage og efterhånden som de opdagede dødsfaldene blev de berørte fade trukket ud af solaraen.
I lang tid blev den kasserede Sherry solgt for en slik, men på et tidspunkt fandt man på at efterfylde fadene og tilsætte yderligere brandy hvorved vinen blev forstærket fra de oprindelige 15 % til 18-19 %. Herfra begyndte en ny årelang, men nu klassisk modningsproces og resultatet af denne kalder vi Amontillado.
I dag er produktionsmetoden naturligvis sat i system og Brandy'en rammer ikke kun de fade hvori floren har mistet gnisten. Her er der f.eks. tale om lige dele Sherry, der er modnet under flor, og Sherry, der er modnet uden flor som efter 4 år blandes og derpå modner videre i yderligere 4 år.
Flot ravgylden farve. Meget intens i næsen med mandler, ristede hasselnødder ingefær og lidt vanilje. Derpå overraskende drikkelig selvom den er meget intens og tør. Der er en lang oxidativ, men flot og harmonisk smag af nødder, og så denne helt særlige "salte" undertone.
Det er ultimativ tapas vin til sortfodsskinken og de faste tørre spanske oste. Men den vil også "slå igennem" sammen med fuglevildt kraftige consommée samt alle retter med svampe. Endelig er dette også et seriøst alternativ til den gamle Armagnac eller Cognac ved måltidets afslutning.
(En Tabanco var oprindeligt et andalusisk værtshus, eller rettere en taverna, hvor de lokale snuppede en drink og nappede lidt tapas, mens de ventede på at værten tappede vin og sherry på medbragte flasker og dunke. Bulk salget er væk, men Jerez gemmer stadig på en række charmerende Tabanco’s f.eks. Tabanco Plateros, Tabanco San Pablo, Tabanco Las Banderillas og Tabanco La Pandilla.)
Producent
Det er ikke kun Vorherres veje der er uransagelige. Sherryens veje er det også. Således repræsenterede Løgismose oprindeligt Sherryhuset Domecq og deres berømte Manzanilla Macarena, Fino la Ina, Amontillado Botaina, Oloroso Río Viejo, Cream Candela og Pedro Ximénez Viña 25.
Lige efter årtusindskiftet begynder det gamle familiefirma at knirke og i 1994 fusionerer de med Allied Lyons og bliver til Allied Domecq, som i 2005 bliver opkøbt af Pernod Ricard. Alexandre Ricard og hans team ser imidlertid ikke det store vækstpotentiale i Sherry og det oprindelige Domecq bliver derfor solgt videre til Luis Caballero, som allerede i 1990 havde profileret sin port folio med Emilio Lustau.
Og således gik det til at vi nu også repræsenterer Emilio Lustau - eller rettere vinene fra Bodega José De La Cuesta samt de 6 berømte topvine fra det hedengangne Domecq, som Lustau's chefønolog Manuel Lozano med stor respekt sørgede for blev en del af familien og i mange år producerede i den stil og kvalitet, som gjorde vinene verdensberømte.
Manuel Lozano blev i forbindelse med "The International Wine & Spirit Competition 2009" i London hædret som årets spanske vinmager samtidig med, at vinene fra Emilio Lustau stak af med flest priser blandt alle spanske vinproducenter.
Efterfølgende har Manuel Lozano indtaget en særlig plads i London, idet han hvert år er blevet kåret som "Best Fortified Winemaker of the Year" lige indtil han pludselig døde i april 2016 bare 61 år gammel. Hans efterfølger blev Sergio Martínez, der havde været Manuel’s højre hånd i 14 år, og forunderligt nok kunne Sergio Martínez i juli 2017 lade sig fejre som "Best Fortified Winemaker of the Year 2016”. Og det gentog sig i 2018, 2019, 2020 og 2021. Eller lige indtil teamet hos Emilio Lustau besluttede, at de ikke behøvede fodre med Juryerne hos International Wine Challenge med helt så mange prøver.
Du finder vores udvalg af de oprindelige Domecq Sherry som nu videreføres af Emilio Lustau her
Oprindelse
Region
Andalusien ligger i det solbeskinnede syd-vest Spanien. Klimaet er både påvirket af havvinde langs kysten og varmere indflydelse fra nord. Regionen dækker over 5 DO'er og er mest kendt for forstærkede vine, især Sherry. I den nordlige del af Andalusien dyrkes hovedsageligt den grønne drue Airen, der anvendes til brandy og som blandingsdrue.Distrikt
Sherry fremstilles i regionen Andalusien i den sydvestlige del af Spanien. Jerez de la Fronterra danner sammen med kystbyerne Sanlucar de Barrameda og El Puerto de Santa Maria den famøse "Sherry-trekant", der nogenlunde dækker distriktet for produktion af denne historiske hedvin. At DO'en ofte skrives på tre sprog - spansk, fransk og engelsk, understreger den lange historie og store popularitet, vinene har nydt gennem århundreder. Hovedruen er Palomino Fino, mens Pedro Ximenez og Moscatel anvendes anvendes i mindre omfang til særlige søde versioner.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter