Fakta
- 6 stk. 1.065,90
Somló Cuvée Somló on my Mind Volcanic Wine ØKO
- 6 stk. 1.065,90
209,-
278,67 pr. l.
6 stk.
1.065,90
177,65 pr stk.
Spar 188,10
Beskrivelse
Spændende ny økologisk hvidvin fra Kis Tamás, som opererer i Ungarns mindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins og blot omfatter de den rige basaltjord på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende pandekage flade landskab.
Kis Tamás er en af de bare omkring 30 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger, og han kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”. Et navn som lå lige for, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med sin daværende kærene (og nuværende hustru) Dorottya Bussay.
Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine (Népszabadság Top-100 Bor 2012), og siden er det gået slag i slag. Blandt anden har han fundet sammen med den østrigske vinmager Roland Vellich og leverer nu en af vinene til "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.
Den vin Kis Tamás bidrog med (og stadig hvert andet eller tredje årbidrager med), er meget nært beslægtet med denne ”Cuvée Somló on my Mind”, som her før første gang tappes i sin egen ret. Der er tale om en cuvée funderet på lige dele Furmint og Olaszrizling samt 10% Hárslevelű plukket fra 7 til 25 år gamle vinstokke, der står på 6 forskellige små parceller, der til sammen eksponeres mod alle 4 verdenshjørner.
Druerne transporteres ned til vineriet i en gammel pickup, hvor der foretages en soignering af klaserne inden de går direkte op i den pneumatiske presse. Herefter bundfældning natten over og derpå gæring hver druesort for sig uden temperaturkontrol, fremmede gærstammer og what so ever i brugte 500 liters franske ungarske fade fulgt af 8 måneders modning med fuld malolaktisk forgæring inden de 3 druesorter mødes i den endelige cuvée, som efter yderligere 1 måned uden klaring filtreres og fyldes på flaske.
Furmint og Hárslevelű er de samme 2 druer som stribevis af talentfulde vinmagere i disse år veksler til fremragende tørre hvidvine i Tokaji-distriktet 400 km. længere mod nordøst, og da jordbunden omkring Tokaj også er overvejende vulkansk har ”Somló on my Mind”, mange lykkelige lighedspunkter med disse vine.
En smukt orkestreret smagsoplevelse med iris, lindeblade, citronmelisse, kvæde og appelsin. I det første sip cremet og tilsyneladende blid, men så vokser fornemmelsen af fantastisk friskhed samtidig med at en flintret mineralitet begynder at slå gnister og nive lidt i kinderne. Fascinerende og fængslende!
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers, har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika
Producent
Kis Tamás og vinene fra hans lille vingård Somlói Vándor på skråningerne op mod en udslukt vulkan nordvest for Balatonsøen, der hovedsageligt bliver skabt på den fuldstændig ukendte drue Juhfark, som tillægges både magiske og helsebringende egenskaber, tilhører de største og mest tankevækkende specialiteter i Løgismoses sortiment.
Der er tale om Ungarns mindste eller næstmindste vindistrikt Somlói, der ligger nord for Balatonsøen i den vestlige del af den ungarske Transdanubia provins, og tale om frugt fra vinstokke, der står på de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab. Druen er hovedsagelig den mytiske Juhfark, som på trods af, at den tilskrives både helbredende og overnaturlige egenskaber, har været truet af udryddelse, og det antages, at det samlede tilplantede areal globalt ikke over stiger 100 ha.
Men da der er en voksende flok af vinentusiaster, som interesserer sig for vulkanske vine, er Juhfark i færd med at blive kult, og lige nu er der 22 producenter, som tapper vin fra vulkanens skråninger. En af dem er Kis Tamás, der kalder sin lille vingård for Somlói Vándor Pince, hvilket betyder noget i retning af ”Vandringsmanden fra Somlói”, fordi han de første år pendlede mellem hjemmet i Budapest, jobbet som assisterende vinmager hos St. Andrea i Egri Bikaver og så den lille vingård med Juhfark, som han havde købt for en slik sammen med kæresten Dorottya Bussay.
Kis Tamás producerede sit først fad på frugt fra 2010-årgangen, og allerede i 2011 blev det enkelte fad til flere. Den første kommercielle vin strøg direkte ind på en fornem 7. plads på listen over Ungarns 100 bedste vine (Népszabadság Top-100 Bor 2012), og siden er det gået slag i slag. I 2014 blev Kis Tamás inviteret ind i Junibor Young Winemakers Association. I 2017 fulgte de først internationale guldmedaljer samtidig med, at Kis Tamás fik lov til at levere en vin til den østrigske vinmager Roland Vellichs projekt "Moric Hidden Treasures", der går ud på at genskabe den pannoniske vinkultur og genopdage Ungarns skjulte skatte.
Kis Tamás har efterhånden fået fingrende i 12 forskellige små parceller, hvoraf flere fulgte med, da han fik mulighed for at overtage en lille kælder højt oppe på syd-skråningen uden indlagt vand og med egen strømforsyning, hvor vinene produceredes i første år indtil dette blev for romantisk hvorefter han installerede sig i en lidt mere moderne kælder nede i landsbyen.
Data & fakta:
- Ejerforhold: Kis Tamás og Dorottya Bussay
- Vinmager: Kis Tamás
- Etableret: I 2010 da Kis Tamás forelskede sig i den mytiske drue Juhfark og den særegne stemning på den udslukte Somlói vulkans skråninger.
- Druesorter: Hovedsagelig den sjældne Juhfark, men også Furmint, Hárslevelü og Olaszrizling samt rækker med de ligeledes sjældne Kabar, Kövérszőlő
- Tilplantet areal: 6,5 hektar
- Vinmarker: 14 små parceller både lavt og højt oppe på øst, syd og vestsiden af de stejle skråninger op mod Somló-vulkanens krater, der rejser sig 180 meter over det omkringliggende landskab
- Årlig produktion: Op mod 20.000 flasker fordelt på 1 sødmefyldt og 6 tørre hvidvine
- Plantebeskyttelse: Ingen kemikalier. I stedet brændenældeekstrakt, appelsinolie og andre organiske, ikke-absorberbare stoffer. Dækningsvegetation mellem vinstokkene for at fremme og bevare biodiversiteten
- Praksis: Gæring i rustfrit stål eller direkte i gamle fade uden fremmede gærstammer og uden temperaturkontrol. Ingen tilsætning af sukker, syre eller andre former for styling. Aftapning uden klaring eller filtrering, men med tilsætning af "tilstrækkeligt" svovl til, at forbrugerne kan forvente en ensartet oplevelse
- Manuel høst: Ja
- Medlemskaber: Biokontroll Hungária Nonprofit Kft
- Certifikater: Alle vine økologisk siden 2020
- Relation: En del af Løgismosefamilien siden efteråret 2020
- Se vores aktuelle vine fra Somlói Vándor
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter