Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 2.295,-
Toscana Caiarossa
- 6 stk. 2.295,-
450,-
600,- pr. l.
6 stk.
2.295,-
382,50 pr stk.
Spar 405,-
Anbefalinger
Jancis Robinson
16,5
Tom Parker MW - September 2020
James Suckling
93
James Suckling - Juli 2020
Decanter Magazine
93
Jane Anson - August 2020
Falstaff Magazin
93
Othmar Kiem, Simon Staffler - August 2020
Beskrivelse
Under devisen "The earth does not belong to mankind, it is mankind which belongs to the earth" har den hollandske rigmand og iværksætter Eric Albada Jelgersma, der også ejer de to ikke helt ukendte slotte i Bordeaux Château du Tertre og Château Giscours, lige siden han i 1998 erhvervede Caiarossa været optaget af, at bæredygtighed og kvalitet skulle gå hånd i hånd.
De første år var ikke uden udfordringer, og det er nok ikke forkert at hævde, at bæredygtigheden havde førsteprioriteten i de første års samarbejde med Demeter om at efterleve Rudolf Steiners principper og efterstræbe først den økologiske og siden den biodynamiske certificering. Men i 2003 henholdsvis 2005 kom man i mål med dokumentationen, og siden er det nærmest som om, vinene er sprunget ud med en ny og ubesværet delikatesse, som kun kan fascinere. Især hvis man interesserer sig for det særlige aftryk, som det toskanske terroir sætter i druerne fra Bordeaux.
Sådan er det også i 2017 på trods af, at der er tale om en af de varmeste årgange i Maremma nogensinde hvor regnen fuldstændig udeblev i hele juli og august, og vinstokkene derfor var overladt til den fugt, som rødderne kunne finde. Der er tale om en høst som strækker sig over mere end en måned på grund af de forskellige druesorter. Druerne sorteres efterhånden, som de ankommer til kælderen såvel før som efter at stilkene er fjernet, og derefter dratter de ved hjælp af tyngde kraften med i betontanke og store egefade på etagen nedenunder hvor gæringen uden fremmede gærstammer finder sted og efter et par måneder når den malolaktiske gæring også er veloverstået fortsætter vinene endnu en etage ned hvor de lander i en blanding af små og større såvel nye som brugte franske fade. Her varierer tiden i fadene af druesorten. De første er allerede tilbage i betontankene efter 12 måneder, og efter 18 måneder er fadlagringen afsluttet for alle vinene, hvorefter den endelige cuvée sammenstikkes, og efter yderligere måneders modning tappes på flaske uden klaring eller filtrering.
En flot vin som især profileres af Cabernet Frank, der i 2017 også har fået lov til at dominere. Masser af mørk såvel frisk som tørret frugt med kirsebær, solbær og figen i front, som bliver serveret på en bund af fadsødme, peber, salvie og kanel. Rig, koncentreret og meget moden, men ikke direkte rosineret i sit udtryk. Tværtimod med friskhed og nogle tanniner, som stadig napper i en lille smule.
(smagt 1120)
Producent
Caiarossa, der ligger i Riparbella lidt tilbagetrukket fra den toskanske kyst syd for Pisa, ejes af den hollandske rigmand og iværksætter Eric Albada Jelgersma, der også står bag de to ikke helt ukendte slotte i Bordeaux Château du Tertre og Château Giscours.
Han erhvervede ejendommen tilbage i 1998 og har siden sammen med sit team været optaget af at bæredygtighed og kvalitet skulle gå hånd i hånd under devisen "The earth does not belong to mankind, it is mankind which belongs to the earth". Den første tid var ikke uden udfordringer, og det er nok ikke forkert at sige, at bæredygtigheden havde førsteprioriteten i de første års samarbejde med Demeter om at efterleve Rudolf Steiners principper og efterstræbe først den økologiske og siden den biodynamiske certificering. Men i 2003 henholdsvis 2005 kom man i mål med dokumentationen og siden er det nærmest som om vinene er sprunget ud med en ny og ubesværet delikatesse, som kun kan fascinere.
Måske fordi Eric Albada Jelgersma er en af de "fremmede" eller det faktum at vinene hovedsageligt distribueres fra Bordeaux har de internationale anmeldere været først fremme med roserne, men i de senere år har et enigt anmelderkorps klappet i takt efterhånden som de har smagt vinene, og der er over en bred front enighed om at denne vingård i Maremma er et pejlemærke hvis man interesserer sig for det særlige aftryk, som det toskanske terroir sætter i druerne fra Bordeaux.
Data & fakta:
- Druesorter: De 7 blå sorter Sangiovese, Merlot, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon, Petit Verdot, Alicante og Syrah sammen med de 3 grønne sorter Viognier, Chardonnay og Petit Manseng.
- Praksis: Biodynamisk landbrug og økologisk produktion. Gæring uden fremmede gærstammer og behersket svovlanvendelse.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: 32 ha.
- Årlig produktion: Omkring 120.000 flasker fordelt 4 rødvine samt 1 tør og 1 sød hvidvin. Derudover Grappa
- Certifikater: Økologisk og Biodynamisk
- Relation: Hjemtages fra en af de negocianter i Bordeaux som distribuerer vinen
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter