Fakta
- 6 stk. 1.428,-
Toscana Foglia Tonda NATUR
- 6 stk. 1.428,-
280,-
373,33 pr. l.
6 stk.
1.428,-
238,- pr stk.
Spar 252,-
Beskrivelse
Manden bag denne vin er filminstruktøren Reudi Gerber, som i 1993 tabte sit hjerte til et særligt landsted i Maremma, som efterhånden er blevet forvandlet til en vidunderlig agriturismo og et økologisk landbrug, som hylder Rudolf Steiners principper og nu producerer en stribe fremragende produkter, som alle er biodynamiske certificeret hos Demeter.
Der er tale om en spændende Rosso skabt på den indtil for få år siden næsten forsvundne drue Foglia Tonda, der er opkaldt efter de nærmest cirkelformede blade på vinstokkene. Druen er især takket være den respekterede vinskribent Gianni Fabrizio og Donatella Cinelli Colombini fra vingårdene Fattoria del Colle i Orcia og Casato Prime Donne i Montalcino på vej tilbage på den Toscanaske vinscene. Men de meste er endnu i sin vorden selvom Donatella i sommeren 2020 kunne fortælle at der nu var 20 entusiaster rundt omkring i Toscana som tilsammen kultiverede i omegnen af 40 ha., og at dette var en vækst på 38 ha. siden 2010. Men som Gianni Fabrizio skriver i en af sine artikler så kan det meget vel være "at der er et nybrud på vej. For 40 år siden var der ingen som kendte til druerne Sagrantino fra Umbrien og Timorasso fra Piemonte, men indimellem skal der bare en enkelt producent, en enkelt ildsjæl til, som deler ud af sin begejstring. Så kan udviklingen hurtigt tage fart."
Dokumenter fra 1887 fortæller at Foglia Tonda har været kultiveret på Castello il Brolio i Gaiole in Chianti, men kigger man i Italiens nationale drueregister skal vi helt frem til 1970 før druen officielt bliver registreret. Foglia Tonda er meget gavmild og hvis ikke druesætningen begrænses modnes druerne ikke ordentligt i det toskanske klima og den detalje fik i vid udstrækning bønderne til at vælge andre druesorter som modnede bedre og var mindre arbejdskrævende. Donatella og de andre ildsjæle har opdaget at hvis de bare begrænser udbyttet bliver de begavet med druer der kan forvandles til vine med gavmilde mængder af farve, alkohol og livgivende syre, og da Foglia Tonda samtidig har vist sig at være en meget robust drue er den nærmest ideel i en økologisk og biodynamisk vingård.
Mens mange af de andre producenter blander Foglia Tonda med Sangiovese går Reudi Gerber og hans vinmagerske Laura Rossi planken ud og begaver os med den rene vare. Høsten er manuel med en soignering af klaserne inden de rammer gæringstanken, hvor mosten forvandles til vin uden fremmede gærstammer, nærmest uden omrøringer, uden kemiske tilsætningsstoffer, chaptalisering, tilsætning af enzymer, forsuring eller nogen som helst input fra den imponerende liste over mulige manipulationer i kælderen. Efter gæringen modner vinen 12 måneder i amfora og gamle barriques, hvor den samtidigt klarer naturligt således at den til sidst kan tappes på flaske uden filtrering og tilsætning af svovl.
En mørk ganske intens vin med masser af modne kirsebær, brombær og blommer samt strejf af violer, peber, lakrids og kanel såvel til næsen som i munden. Fyldig og charmeret af blide tanniner, men også som bliver løftet ud i verden på et fornemt syrespil.
Hos Løgismose taler vi ligesom mange andre om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent tydelige naturvinskarakteristika
Producent
Det kan siges helt kort: Sequerciani handler om naturvine fra en paradisisk bakketop i det sydlige Toscana. Vores mangeårige “italienske sporhund” Per Bach har fulgt den schweiziske filmproducent og vinmager Ruedi Gerbers forunderlige projekt på sidelinjen lige siden den spæde start og frem til i dag, hvor flere italienske medier ligefrem taler om "Il Meraviglioso Mondo di Ruedi" - "Ruedi ‘s vidunderlige verden”, og i vores Vinmagasin skrev han blandt andet:
“I slutningen af 90'erne var jeg så heldig at møde Alessandro Mugnaioli fra Enoteca Italiana. Dengang inviterede han anmeldere og vinimportører fra hele verden til Italien for at helbrede dem for deres frankofile tunnelsyn, og et år stod der "Tuscany's hidden treasures" på invitationen. Det var her, jeg første gang blev præsenteret for Ruedi Gerber og historien om skuespilleren og filminstruktøren, der var kommet lidt for langt ud overhalingsbanen, og derfor forsøgte at finde ind til en anden ro langt ude på landet. Den historie var selvfølgelig ikke ny, og de vine vi fik lov til at smage, var bestemt heller ikke unikke. Det der fascinerede, var den tydelige passion og visionerne om alt det, der skulle til at ske lige om lidt. Det var et møde med en nyforelsket mand, der frem for at lade sig isolere var i fuld færd med at flytte sin skaberkraft ned fra lærredet for at forvandle 8 forsømte ha. og et gammelt stenhus på en bakketop uden vand og elektricitet til et bæredygtigt toskansk landbrug. Ruedi Gerber var under forvandling fra skuespiller og filmmand til landmand!”
I dag er Sequerciani blevet et samlingspunkt og en arbejdsplads for mange på egnen. Huset er blevet til en ganske enestående Fattoria, eller Bed and Breakfast om man vil, med saltvandspool og jacuzzi, og senest er restauranten Il Barrino di Tatti og hotellet La Fattoria kommet til nede i middelalderbyen Tatti. De 8 ha. er langsomt vokset over 100 hvor hvede og oliven fylder godt, men med de sidste tilplantninger er det efterhånden også blevet til 16 ha. med vinstokke, som bestyres af de to navnesøstre Laura Zuddas og Laura Rossi. Overalt forfølges det biodynamiske regime med naturlig gødning i form af hornsilica og horngødning. Anvendelsen af kobber og svovl holdes under de minimumsgrænser, som den biodynamiske certificering fastsætter. Høsten er manuel, og der gæres uden fremmede gærstammer, uden temperaturkontrol, uden anvendelse af svovl, og til sidst tappes der på flaske uden klaring eller filtrering.
Alle vine er biodynamisk certificerede af Demeter
Ruidi Gerber siger det ligeud: "il vino naturale è diventato la nostra passione" og hans ven, den schweiziske grafiker Hannes Binder, ramte det spot on, da han blev bedt om at tegne etiketterne. Han placerede Sequerciani på toppen af en lille planet, som lige netop har mistet jordforbindelsen.
"The wine is born alone. If you let it be. And only then, will it tell its true story. From the clay-filled soil, the sunny days of Tuscan summer, and the cool nights by the sea. We do not want to meddle; we want to simply listen to the story that the wine is telling us. We work with the utmost care, without adding or filtering anything. We let things happen. It is a pure appreciation that engages the senses with what comes from nothing but the sun, the earth, and the grapes." - Ruedi Gerber
En del af Løgismose familien siden november 2020
Se vores aktuelle vine fra Sequerciani
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter