Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 3.315,-
Toscana Orma
- 6 stk. 3.315,-
650,-
866,67 pr. l.
6 stk.
3.315,-
552,50 pr stk.
Spar 585,-
Anbefalinger
James Suckling
95
This is a dense and powerful red with lots of currant and blackberry aromas. Full body and creamy tannins, yet ripe and pretty. Lovely length and beauty. Needs a year or two to come together. Try after 2020.
November 2019
Duamilavini (Bibenda)
Cinque Grappoli (95-100 point)
Bibenda 2020
Gambero Rosso
***
Gambero Rosso 2020
Wine Spectator
93
A dark and standoffish red today, this nonetheless features depth and intensity to the blackberry, black cherry, iron, cigar box and wild herb flavors. Offering a touch of oak spice, this is supported by a dense matrix of tannins, finding equilibrium in the end. Merlot, Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2022 through 2033.
Beskrivelse
Orma rummer alt det som man kan forlange af en top vin fra det fashionable Bolgheri distrikt nede på den toskanske guldkyst. Undtagen navnet. Den kommer som en Toscana Rosso grundet forskellige teknikaliteter og det faktum at druerne forvandles til vin i kældrene hos Tenuta Sette Ponte oppe bag Arezzo.
Der er tale om et poleret men alligevel magtfuldt Bordeaux blend fra Poderi Orma, som er én sammenhængende vinmark på 5,5 ha. klos op ad Tenuta dell’Ornellaia og med Le Macchiole og Tenuta Guado al Tasso som næste naboer, for bare at nævne 2 af de verdensnavne, som man møder, hvis man spadserer en lille tur på den nu berømte Strada Provinciale Bolgherese.
Ejendommen blev købt af den i Arezzo fødte forretningsmogul Antonio Moretti i midten af 1990'erne for næsen af Lodovico Antinori som på daværende tidspunkt havde rodet sig ud i forskellige nabostridigheder. De første vinstokke blev plantet i 1999 og den første årgang var 2005 som ikke imponerende Antonio Galloni (Robert Parkers daværende mand i Toscana) der ved præmieren i 2008 høfligt noterede "but Orma will be a fascinating property to follow over the coming years." Og det fik han i den grad ret i. Efterhånden som vinstokkene fik lidt mere alder og den berømte vinmager Carlo Ferrini fik skruet op for Merlot indholdet på bekostning af Cabernet Franc blev Orma det nye benchmark for producenterne i Bolgheri.
Høsten er manuel med soignering af klaserne allerede i vinmarken så der bliver lidt til fuglene og vildsvinene og således at beskadigede druer ikke forpester de øvrige klaser i plastikkasserne på den 3 timer lange tur i kølebil op forbi Arezzo. Der sker yderligere en sortering foran vingården inden alle stilke fjernes og de 3 involverede druesorter gærer hver for sig i rustfrit stål uden indblanding fra fremmede gærstammer. Vinene får lov til at sætte sig i adskillige uger inden den endelige cuvée sammenstikkes for at modne 14 måneder i nye og en gang brugte franske barrique frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
En herlig vin, som omfavner med stor (sex)appeal lige så snart proppen slipper flaskens hals. Glem alt om dekantering her. Det gælder blot om at komme med op på karrusellen og nyde turen, også selvom man måske bliver lidt rundtosset under vejs. Her er lag på lag af fløjlsagtig mørk og rød bærfrugt, som etablerer en fornemmelse af langt mere Merlot end drueblandingen indikerer. Fyldig og aromatisk med masser af saftige brombær og hindbær, der danser på bølger af peber, vanilje, cedertræ, lakrids og sød pibetobak, som får kant og kompleksitet fra underliggende fin mineralitet og saftig syre. Det er poleret, det er internationalt i stilen og allermest er det (fucking Merlot) imponerende!
Producent
følger
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter