Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 17.314,50
Toscana Rosso Solaia
- 6 stk. 17.314,50
3.395,-
4.526,67 pr. l.
6 stk.
17.314,50
2.885,75 pr stk.
Spar 3.055,50
Anbefalinger
Falstaff Magazin
99
Othmar Kiem & Simon Staffler - Februar 2023
James Suckling
98
Juli 2022
Vinous by Antonio Galloni
97
Antonio Galloni - Februar 2022
Robert Parker - The Wine Advocate
97
Monica Larner - Juni 2022
Wine Enthusiast
97
Danielle Callegari - Juli 2023
Decanter Magazine
97
Georgina Hindle - Juli 2022
Jancis Robinson
17
Tom Parker MW - September 2022
Wine Spectator
98
Bruce Sanderson - April 2023
Beskrivelse
Solaia er flagskibet hos Antinori, Toscanas historiske og måske mest berømte producent, og vinen er det gyldne barn af samarbejdet mellem Piero Antinori og den legendariske ønolog Giacomo Tachis, hvis magiske touch også har beriget andre Supertoscanere, som for eksempel Sassicaia, Tignanello og Sammarco. For blot at nævne et par stykker.
Vinen debuterede i 1978 som en blanding af Cabernet Sauvignon og Cabernet Franc, men allerede i 1982 begyndte Toscanas moderdrue Sangiovese at blande sig. Druerne kommer udelukkende fra et særligt hjørne af den 147 ha. store Tignanello ejendom. Eller lidt mere end et hjørne, for efterhånden som vinen fik verdensomspændende succes er arealet, der adles til Solaia, vokset til mere end 20 ha.
I starten var vinen et eksperiment, som kun blev eksponeret på hjemmemarkedet i årene efter Antinori familiens brud med Sassicaia, men siden er vinen vokset både i kvalitet og kvantitet, og i dag er den en af de mest ombejlede italienske vine. Et gevinstgivende nummer på den internationale fine wine scene og beundret af alverdens vinentusiaster.
Her i 2019-årgangen får Sangiovese for 34. gang får lov til at snige sig op på 20%. Manuel høst i den sidste uge af september for Sangioveses og Cabernet Francs vedkommende og frem til den 14. oktober, hvor de sidste Cabernet Sauvignon druer kom i hus. 100% afstilkning og minutiøs sortering inden den individuelle gæring af de 3 druesorter i 6.000 liters koniske rustfri ståltanke. Herefter 10 måneders modning på nye franske 228 liters fade inden den endelige cuvée er sammenstukket hvorefter vinen er modnet yderligere 8 måneder i en blanding af nye og brugte fade med en klaring med friske æggehvider ca. midtvejs. Herefter er vinen filtreret ganske let og klargjort til aftapning i rustfrit stål.
Solaia 1997 blev kåret som "Wine of the Year" i Wine Spectator tilbage i 2000, og siden er er Solaia blevet et stilikon for de italienske Cabernet dominerede vine med indtil videre 22 prestigefyldte gange Tre Bicchieri i den italienske vinbibel Gambero Rosso og utallige andre lovprisninger.
Solaia 2019 is a deep ruby red color. Impressive on the nose for its aromatic complexity and finesse: notes of small red fruit, especially raspberries and mulberries, lead over to sweet sensations of ripe apricots and red oranges together with light floral hints of roses. Distinct aromas of coffee beans, chocolate and licorice are perfectly integrated and are accompanied by fresh impressions of mint and white pepper that give its generous bouquet a pleasant delicate spicy note. The palate is enveloping, harmonious with an excellent and well-balanced structure. Plush, vibrant tannins contribute to its dense, captivating palate. The finish is exceptionally long and pleasurable with a persistent aftertaste that echoes toasted, and spicy notes perceived on the nose. Renzo Cotarella
Producent
Giovanni di Piero Antinori blev medlem af “Arte Fiorentina” - Firenze 's forenede vinavlere - helt tilbage i 1385, og lige siden har familien Antinori uden afbrydelser beskæftiget sig med dyrkning af druer og fremstilling af vin. 27 generationer på stribe er det foreløbig blevet til nu hvor Marchese Piero Antinori har afleveret stafetten til sin datter Albiera Antinori for at hun sammen med sine to søstre Allegra og Alessia kan løfte familiearven videre.
Og der er noget at løfte på. På godt 50 år har Piero Antinori på en visionær blanding af progressiv nysgerrighed, talent og stædighed forvandlet Chianti for altid og samtidig skabt et familieimperium, som trods voldsomt vokseværk på imponerende vis er forblevet funderet på en næsten fundamentalistisk tro på kvalitet.
Grundstenen blev lagt i 1961 via det legendariske samarbejde med den berømte vinkonsulent Giacomo Tachis. Piero Antinori kalder det den revisionistiske periode hvor forskellige vinfremstillingsteknikker, nye teknologiske muligheder og nye måder at modne vinene på blev endevendt.
Det første nybrud kom i 1968 med vinen Sassicaia, som blev skabt på de "Bordeaux" druer, som Mario Incisa della Rochetta havde plantet i Bolgheri lige efter anden verdenskrig. Siden fulgte i 1971 Tignanello som, ved at smide de grønne druer på porten og samtidig blev modnet på små franske fade, varslede den kommende revitalisering af disciplinen for Chianti Classico, og da man i 1978 havde et lille overskud af Cabernet Sauvignon druer i Tignanello marken poppede den første udgave af Solaia op.
Alle 3 vine blev tidligt verdensberømte og da Piero Antinori samtidigt opgraderede de forskellige Chianti vine fra Santa Cristina, Pèppoli og Badia a Passignano blev fundamentet skabt for en imponerende ekspansion:
1985: Første årgang fra familiens ejendom Castello della Sala i Umbrien
1990: Første årgang fra familiens ejendom Guado al Tasso i Bolgheri
1990: Første årgang fra tilkøbte La Braccesca i Montepulciano
1991: Familien overtager i samarbejde med Eduardo Matte et stutteri i Maipo Valley i Chile og forvandler det til Bodega Haras de Pirque med 150 ha. tilplantet med vinstokke.
1993: Efter grundige forundersøgelser investerer familien i 200 ha. i Napa Valley og etablerer Antica Winery.
1994: Efter 5 års partnerskab erhverves Prunotto i Piemonte
1995: Første årgang fra tilkøbte Pian della Vigne i Montalcino
1995: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Aldobrandesca i Maremma
1998: Første årgang fra Tormaresca som forenede de 2 vingårde Tenuta Bocca di Lupo i Castel del Monte og Masseria Maìme i Salento
2007: Første årgang fra tilkøbte Tenuta Monteloro oppe i Appeninerne bag Fiesole
2007: Første årgang fra tilkøbte Fattoria Le Mortelle i Maremma
2012: Det nye imponerende vineri i Chianti Classico indvies efter 7 års planlægning og byggeri.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter