Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 708,90
Toscana Sangiovese Colmaia ØKO
- 6 stk. 708,90
139,-
185,33 pr. l.
6 stk.
708,90
118,15 pr stk.
Spar 125,10
Anbefalinger
James Suckling
tidligere
Årgang 2019: 91 point - Juli 2021
Beskrivelse
Det historiske hysterisk velholdte kloster Badia a Coltibuono er en af de ældste vingårde i Chianti Classico, og takket være Stucchi-Prinetti familien tillige en af de mest veldrevne, som begaver os med en stribe elegante klart definerede vine, der hvert år skal tælles med blandt de bedste i Chianti Classico.
Produktionen blev i 1997 flyttet til et nyopført state-of-the-art vineri, som åbnede nye muligheder for Roberto Stucchi og hans daværende vinmager Maurizio Castelli, som besluttede, at de ville udvikle en negociant linje funderet på købt frugt. Projektet er stille og roligt blevet en solid succes og fik forrige år, da produktionen passerede de 250.000 flasker, et serviceeftersyn, hvilket ledte til nyt udstyr og en lille ændring i det navn, hvorunder vinene markedsføres. Serien heder således i dag ”Cultusboni”, hvilket er en sammentrækning af navnet på familiens fine Chianti Classico ”Cultus Boni” og et latinsk udtryk, som både refererer til det gode landbrug og den efterfølgende vellykkede høst.
Samtidigt erstattede denne Colmaia Rosso den hidtidige Cancelli Rosso, og da vinen nu udelukkende produceres på økologiske druer er Roberto Stucchi nu i fuld gang med at lukke munden på dem der undrede sig over at negociant forretningen funderedes på konventionel frugt, når nu Badia a Coltibuono var en af pionererne, da økologien kom på dagsordenen i Chianti Classico, og når Roberto Stucchi var formand for Biodistretto foreningen, der plæderer for 100% økologi i Chianti.
Vinens navn er derfor ikke helt tilfældigt, men derimod Roberto Stucchis eller rettere hans søster Emanuela Stucchi Prinettis polemiske kommentar til debatten. "Colmaia" er således et italiensk udtryk, som betyder noget i retning af at "bygge bro" eller "opfylde en kløft".
Der er tale om frugt fra nogle vinbønder med højt beliggende vinmarker som Roberto Stucchi har samarbejdet med i adskillige år og overtalt til at begive sig ned ad den vej, der handler om bæredygtigt landbrug og leder frem mod økologi, og i 2019 var der frugt nok til at man efterfølgende kunne lancere de første flasker.
Frugten fra de forskellige parceller er ovenpå en meget varm sommer høstet allerede de sidste dage i august. Alle stilke er fjerne hvorefter druerne er blevet knust forud for gæringen med lokale gærstammer i rustfrit stål. De forskellige vine har fået til at gennemgå den malolaktiske gæring hver for sig inden den endelige cuvée er sammenstukket i december og modnet yderligere 6 måneder frem mod en let filtrering, aftapningen på flaske.
En transparent og dejlig kirsebærrød vin som skænkes med en herlig frisk Sangiovese duft, hvor en kerne af søde blommer, syrlige ribs og tranebær veloplagt spiller op til den mellemfyldige, let krydrede, saftige og fint fokuserede smag. Prægtig, nærmest text-book Sangiovese, når fadlagring ikke er en option!
Producent
Det er let at forstå, hvorfor mange rejsende i Chianti området opfatter et besøg på dette historiske romanske kloster fra det 11. århundrede, som højdepunktet på turen. Badia a Coltibuono rummer både et ulasteligt hotel og en glimrende restaurant, og det hele ligger midt i en smuk have, som emmer af historie og romantik.
Vinproduktionen er imidlertid blevet trukket ud af de historiske rammer til et topmoderne vineri, der stod færdigbygget i 1997, og herfra produceres nu en række ikoniske Chianti Classico vine fra Badia a Coltibuono’s omkring 70 ha. med vinstokke, der siden 2003 har været økologisk certificerede.
Badia a Coltibuono (som bedst kan oversættes til: Klosteret med den gyldne høst) blev grundlagt af Vallombrosan munkene i det 11. århundrede, og var i mere end 700 år et berømt centrum for vinproduktion indtil regeringen i 1810 besluttede at sekularisere klosteret og bortauktionere jordbesiddelserne. Det banede vejen for Stucchi Prinetti familien, som i 1846 erhvervede ejendommen og begyndte at tilbagekøbe en del af de oprindelige vinmarker.
I dag formår den 6 generation af familien med respektindgydende kontinuitet at få innovationen til at smelte ind i de historiske rammer. 4 søskende er de i dag: Emanuela (første kvinde nogensinde der blev valgt til formand for den prestigefyldte Marchio Storico del Chianti Classico) har taget det overordnede koordinerende ansvar. Roberto har påtaget sig rollen som chef vinmager, Paolo styrer den fine Coltibuono restaurant og Guido tager sig af hotellet og de forskellige andre overnatningsmuligheder.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter