Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserAlle vineDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenTemaerBrunchNem hverdagBagningFrokostTapasBarenSnacksJul med LøgismoseDen søde juletidJulefrokost med LøgismoseOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- ButikkerButikken på Nordre ToldbodLige nu i butikkenÅbningstiderEvents på Nordre ToldbodJul på Nordre ToldbodNytår på Nordre ToldbodBestil mad fra Nordre ToldbodBestil nytårsmenuBestil julemiddagenProducenter i butikken
- 6 stk. 7.624,50
Toscana Sangiovese Sezzana - Magnum 150cl
- 6 stk. 7.624,50
1.495,-
996,67 pr. l.
6 stk.
7.624,50
1.270,75 pr stk.
Spar 1.345,50
Anbefalinger
Robert Parker - The Wine Advocate
94
The 2006 Sezzana is a twin of the Sassontino, but not an identical one. Although the grape used is the same (100% Sangiovese from 45-year-old vines), this vineyard site sees heavier soils with gravel and bigger stones. The two vineyard sites, Sezzana and Sassontino, are located six kilometers apart. This wine shows more muscle power and perhaps more longevity. It is structured and determined with firm character and a lot of fruit substance and fiber at its core. Monica Larner - August 2018
Beskrivelse
Da Rivetti-brødrene tilbage i 2001 købte 65 ha. og en noget faldefærdig vingård i de upåagtede bakker mellem Pisa og Volterra, var der mange der rystede på hovedet. Var det virkelig alt hvad det kunne blive til, når nu den succesombruste familie fra Piemonte skulle til at føre sig frem i Toscana?
Giorgio Rivetti's korte svar var et "ja", og da de første vine ramte markedet stod det klart, at Giorgio Rivetti ikke blot var kommet til Toscana for at vise "the establishment", at de kun behøvede de 2 klassiske druer Sangiovese og Colorino for at brillere. Han ville også vise, at vinstokkene ikke nødvendigvis behøvede at have rødderne plantet i Chianti Classico, Montepulciano og Montalcino for at levere frugt til mindeværdige vine.
Den første vin i det nye sats var denne Sezzana, som i 2001, 2003 og 2004 blev modnet på nye barrique og frigivet det 3. år efter høsten. Giorgio Rivetti og hans assisterende vinmager og administrator i Toscana Mirko Bessi mente imidlertid ikke, at de havde ramt den "colpiscilo proprio nel sedere" (lige i rumpetten). Derfor besluttede de at udskyde frigivelsen af en del af 2004-årgangen, og i 2005 justerede de på fadlagringen samtidig med at de lagde sig fast på, at Sezzana fremadrettet skulle være en af de forsvindende få vine, der først frigives, når den nærmede sig sit zenit.
At der skulle gå samfulde 8 år ekstra år, havde de ikke drømt om og slet ikke planlagt. Men sådan blev det, og da de tilbageholdte flasker fra 2004 endelig blev markedsført, var det med en lille ekstra label med teksten "Ten Year Release of Excellence". Disse magnumflasker fra 2006-årgangen er således først frigivet i foråret 2018.
Frugten kommer fra knap 2 ha. lige udenfor kurbyen Casciane Terme, hvor de omkring 35 år gamle vinstokke, der står på en sandet sydøst vendt skråning rig på marine aflejringer, har været kultiveret økologisk og i fuld respekt for naturen og dens rytmer lige siden Rivetti-brødrene tog over. Høsten er manuel med en soignering af klaserne allerede inden den 10 km. lange tur til vingården i plastkasser. Her foretages endnu en soignering af klaserne inden alle stilke fjerner hvorefter druerne forvandles til vin i temperaturkontrollerede rustfri ståltanke. Den malolaktisk gæring og den efterfølgende 24 måneder lange modning frem mod aftapningen på flaske sker i små og mellemstore franske fade (50% nye og 50% én gang brugte), og derpå følger så flaskemodningen i mindst 100 måneder.
Stadig masser af mørke bær, men især tobak, lakrids, peber, efterårets svampe og tørrede urter. Fyldig, tør og qua sine tertiære aromaer naturligvis kompleks.
Producent
Giorgio Rivettis nærmest magiske trylleri først med Moscato, siden med Barbera og nu også med Nebbiolo og Sangiovese har taget verden med storm.
Giorgio producerer aromatiske, frodige og koncentrerede vine, der skaber umiddelbar begejstring straks de frigives til salg. Men det er også vine, der på forunderlig vis belønner dem, som vælger at vente på de ekstra dimensioner og de mere subtile aromaer, som flaskemodningen til overflod bringer til La Spinetta's røde topvine.
Det er næsten for godt til at være sandt, men anmeldelserne i den internationale presse har dokumenteret det gang på gang, og det er ganske vist: La Spinetta er i dag placeret helt oppe i toppen af hierarkiet ikke bare i Piemonte, men i hele Italien.
Rejsen mod tinderne begyndte i 1977 da Giuseppe og Lidia Rivetti producere de første 7.000 flasker Moscato d'Asti fra vinmarkerne på toppen af bakken La Spinetta. Vinen som i dag hedder Bricco Quaglia satte nye standarter for, hvor forfriskende en sød vin kunne være, og den dannede grundlaget for de lykkelige investeringer, som senere fulgte.
- I 1985 så markedet de første røde Barbera vine fra Asti.
- I 1989 fulgte Le Pin på Nebbiolo, Barbera og Cabernet Sauvignon, som et blændende eksempel på, hvad man kunne levere i den mere rummelige Langhe appellation.
- I 1995 kom så den første Barbaresco med det nu legendariske næsehornslignende væsen på etiketten, og siden er det gået stærkt.
- I 2000 blev der tilkøbt 8 interessante ha. i Barolo.
- I 2001 fulgte nærmest ved en tilfældighed 65 ha. med vinstokke og olivenlunde i Toscana.
- I 2011 blev det interessante Piemonte baserede Vermouth, Liquori og ikke mindst Spumantehus Contratto indlemmet i familien.
- 2018 blev nogle hektar erhvervet i bakkerne nede omkring Tortona i det allersydligste Piemonte med den unikke genopstandne druen Timorasso.
I de senere år har Spinetta ved at tilbageholde en del af Barolo og Barbaresco-produktionen, ved at tappe særlige Riserva udgaver på magnum flasker og ved at tilbyde pakning i særlige OWC-trækasser (Original Wood Casas) formået at bevæge sig ind i det såkaldte Fine Wine-univers, der oprindeligt var et fransk fænomen centeret omkring Bordeaux og Bourgogne.
La Spinetta spurtede således fantastiske 194 pladser frem på Liv-Ex listen i 2021, og tronede pludselig som nr. 8 i Italien og nr. 40 i det hele taget på listen over denne verdens mest interessante og efterspurgte vinhuse. En position som de ikke helt kunne forsvare i 2022, men alligevel…
Alt i alt er La Spinetta historien om en helt fantastisk rejse frem mod flere end 150 ha. med egne vinmarker, produktion af en bred vifte af appellerende vine fra 4 forskellige platforme, som nu til sammen begaver markedet med mere end 700.000 bæredygtigt og/eller økologisk producerede flasker om året.
I Løgismose lagde vi fra land med de mousserende vine fra Contratto i efteråret 2011. Siden fulgte først de øvrige vine fra Piemonte og til sidst også vinene fra Toscana, og i dag bestræber vi os på at føre et af de bredeste og dybeste udvalg af vine fra La Spinetta. Se det aktuelle sortiment her
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter