Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 688,50
Treviso Prosecco Brut Zharpì - ØKO/VEGAN
- 6 stk. 688,50
135,-
180,- pr. l.
6 stk.
688,50
114,75 pr stk.
Spar 121,50
Anbefalinger
Anthony Gismondi on Wine
16+
Perlage is one of Italy’s first organic sparkling wineries. In the local dialect, zharpì is a term transcribed as vine pruning, reflecting this wine’s connection to the vineyard and those who work the vines. This Glera is clean, fresh, and shining, with crunchy green apple, green melon, and grapefruit pith, finishing tart and snappy with a tangerine twist. Not your typical sweet prosecco; give this a go. Treve Ring - Maj 2021
Beskrivelse
Gnistrende ren og farlig let drikkelig Prosecco, der ud over at være økologisk også var en af de første Prosecco vine, som flagede med, at den også var vegansk. Altså at Perlage dokumenterede, at druerne, mosten og til sidst vinen på intet tidspunkt havde været i kontakt med animalske proteiner, der ellers hyppigt anvendes i den konventionelle produktion især i forbindelse med klaring og filtrering af vinen.
Vinen blev introduceret i foråret 2015 og fik med det samme stor opmærksomhed, fordi den adresserede den voksende skare af veganere, og måske også fordi restsukkeret i denne Brut udgave blev holdt nede på 10 g., hvilket betyder, at vinens profil er lidt friskere og mere tør end man almindeligvis oplever i en Prosecco. Navnet Zharpì er lokal dialekt i Treviso, og afledt af Zharpir hvilket betyder ”beskæring af vinstokke”, og skal minde os om, at det med et omhyggeligt arbejde i vinmarken også er muligt at efterstræbe det superlative på de lidt fladere kalkholdige marker, der ligger nedenfor de berømte skråninger i Valdobbiadene og Cornegliano.
Bag vinen står brødrene Ivo og Claudio Nardi, der sammen med deres far Tiziano, som vi desværre mistede i 2022, helt tilbage i 1985 valgte at opgive det konventionelle landbrug og begyndte at dyrke deres vinstokke økologisk. Dermed blev Perlage, det vi på godt dansk kalder firstmovers, og siden også det naturlige forbillede for den voksende skare af vinbønder, som prioriterer biodiversiteten. Og i dag har Perlage taget det 2-3 skridt videre end snart sagt alle andre vingårde, ikke bare i Prosecco-land, ikke bare i Veneto, men i hele Italien.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
En Prosecco lige efter vores hjerte – ikke for sød og tung, men med friske, livlige bobler, toner af fresia, grøn melon og røde æbler. Anvendeligheden er stor, og den blide syre giver den et særligt venligt, ja charmerende udtryk. En fornøjelse solo, men også som ledsager til en aspargesrisotto, til grillede croutoner med mozzarella og basilikum og meget, meget mere.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage, vi kender i dag, tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af, hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses- og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater, som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Vinene fra Perlage har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2014. Du ser det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Treviso er både navnet på en by og et større område i Veneto i det nordøstlige Italien. Treviso er kendt for Prosecco og indenfor området ligger de fashionable DOCG’er Asolo og Conegliano Valdobbiandene, hvor noget af det fineste Prosecco produceres. Treviso er en DOC, der ligeledes producerer Prosecco på Glera druen, og vinene repræsenterer den klassiske Prosecco smag med toner af melon, blomster og pære samt en fint balanceret mousse, der ikke fremstår aggressiv.
Næringsdeklaration
0 kJ / 0 kcal
Indeholder sulfitter