Fakta
- 6 stk. 637,50
- 12 stk. 995,-
NV - Perlage - 0,75l
Treviso Prosecco Brut Zharpì - ØKO/VEGAN
- 6 stk. 637,50
- 12 stk. 995,-
125,-
166,67 pr. l.
6 stk.
637,50
106,25 pr stk.
Spar 112,50
12 stk.
995,-
82,92 pr stk.
Spar 505,-
Anbefalinger
Anthony Gismondi on Wine
16+
Perlage is one of Italy’s first organic sparkling wineries. In the local dialect, zharpì is a term transcribed as vine pruning, reflecting this wine’s connection to the vineyard and those who work the vines. This Glera is clean, fresh, and shining, with crunchy green apple, green melon, and grapefruit pith, finishing tart and snappy with a tangerine twist. Not your typical sweet prosecco; give this a go. Treve Ring - Maj 2021
Beskrivelse
Gnistrende ren og farlig let drikkelig Prosecco, der ud over at være økologisk også var en af de første Proseccovine, som flagede med, at den også var vegansk. Altså at Perlage dokumenterede, at druerne, mosten og til sidst vinen på intet tidspunkt havde været i kontakt med animalske proteiner, der ellers hyppigt anvendes i den konventionelle produktion især i forbindelse med klaring og filtrering af vinen.
Vinen blev introduceret i foråret 2015 og fik med det samme stor opmærksomhed, fordi den adreserede den voksende skare af veganere, og måske også fordi restsukkeret i denne brut udgave blev holdt nede på 10 g., hvilket betyder, at vinens profil er lidt friskere og mere tør end man almindeligvis oplever i en Prosecco. Navnet Zharpì er lokal dialekt i Treviso, og afledt af Zharpir hvilket betyder ”beskæring af vinstokke”, og skal minde os om, at det med et omhyggeligt arbejde i vinmarken også er muligt at efterstræbe det superlative på de lidt fladere kalkholdige marker, der ligger nedenfor de berømte skråninger i Valdobbiadene og Cornegliano.
Bag vinen står brødrene Ivo og Claudio Nardi, der sammen med deres mangeårige ønolog Andrea Gallina helt tilbage i 1985 opgav det konventionelle landbrug og begyndte at dyrke druerne økologisk. Siden er Perlage blevet det naturlige forbillede for en voksende skare af druedyrkere, som prioriterer biodiversiteten, men Perlage er fortsat den eneste vingård i området, der både har økologisk og biodynamisk certifikat på alle deres vine.
En Prosecco lige efter vores hjerte – ikke for sød og tung, men med friske, livlige bobler, toner af fresia, grøn melon og røde æbler. Anvendeligheden er stor, og den blide syre giver den et særligt venligt, ja charmerende udtryk. En fornøjelse solo, men også som ledsager til en aspargesrisotto, til grillede croutoner med mozzarella og basilikum og meget, meget mere.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage vi kender i dag tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Oprindelse