Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 810,90
Valdobbiadene Prosecco Brut Canah - ØKO/VEGAN
- 6 stk. 810,90
159,-
212,- pr. l.
6 stk.
810,90
135,15 pr stk.
Spar 143,10
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
91
Eric Giudo - December 2022
James Suckling
89
Oktober 2023
Beskrivelse
Dejlige blide bobler fra Venedigs bagland, der nu er blevet "ægte" Brut efter restsukkeret er blevet skruet ned til blot 8g. Nu som før et charmerende bud på det, der skal i glasset, når man mingeler rundt og venter på, at måltidet eller den helt store fest skal begynde. Men tag ikke fejl: Vinen fungerer også fint sammen med delikate tilberedninger med fisk og skaldyr ligesom den er mere befordrende for mange faste oste end de fleste allesteds nærværende røde vine.
Mild med et diskret lag af hvide blomster, der smukt omfavner de underliggende lag af snart modne æbler og pærer og de fine noter af citrus. Lidt mere tør, lidt fyldigere, lidt mere intens og ikke mindst lidt mere interessant end flertallet af Prosecco-vine på markedet.
100% håndhøstede Glera druer, der presses senest 4 timer efter at klaserne er plukket. Kun den frit løbende most anvendes, og det bliver højest til 65 liter pr. 100 kg. druer. Mosten køles ned og får lov til at sætte sig inden den pumpes fri af bundfaldet og gæringen sættes i gang i rustfrit stål. Efter den første gæring hviler vinen ”sur Lie” i 3-6 måneder hvorefter den tilsættes sukker og udvalgte gærstammer, som Perlage selv opformerer fra deres egne vinmarker. Dette udløser en fornyet gæring og da ståltankes samtidigt lukkes hermetisk dannes de små fine bobler. Det er fuldstændig ligesom i Champagneflasken, bare i en lidt større målestok!
Prosecco er italieneres mousserende vin par excellence og i mere end 15 år den hurtigst voksende industri i den italienske vinverden, hvilket betyder at arealet med Glera vinstokke spreder sig over mægtige områder neden for den oprindelige produktionszone i de smukke bakker mellem Conegliano og Valdobbiadene. Dette er den originale vare, og dermed en vin fra Italiens 44. vindistrikt i den øverste DOCG-kategori, der i 2010 fik det mundrette navn: Conegliano Valdobbiadene Prosecco Superiore.
Bonusinfo: Når det kommer til bæredygtig og økologisk produktion, har Perlage været firstmovers lige siden man begyndte at finde ud af at anvendelsen af pesticider og herbicider måske ikke var helt godt for vinstokkene, biodiversiteten forbrugerne og de næste generationer. Perlage var således først med økologisk produceret Prosecco og senere dokumenterede de også fraværet af animalske proteiner i flere af deres vine inden de veganske symboler begyndte at dukke op på flaskerne. Bag dette opstillede Nardi-brødrene også mål for miljømæssig og social bæredygtighed i produktionen, overfor medarbejderne og overfor lokalsamfundet og siden 2016 har Perlage været en certificeret "B Corps" virksomhed og dermed en del af "B THE CHANGE" bevægelsen som efterhånden omfatter omkring 4.000 virksomheder i flere end 70 lande.
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage, vi kender i dag, tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af, hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses- og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater, som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Vinene fra Perlage har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2014. Du ser det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Conegliano Valdobbiadene Prosecco er et distrikt i Veneto i den nordøstlige del af Italien. 3 typer af vine kan produceres, stille, let mousserende (frizzante) eller fuldt mousserende (spumante), og de to sidstnævnte er klart de mest udbredte. Prosecco refererede tidligere til druesorten, men siden 2009 er det officielt et beskyttet navn på linje med Champagne, og druesorten, der anvendes, er den grønne sort, Glera. Moussen skabes på Charmatmetoden, dvs ved 2. gæring på tanke. Conegliano Valdobbiadene anses for at være det fineste distrikt for produktion af Prosecco.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter