Fakta
- 6 stk. 1.032,-
Vejrhøj Rosé Klipping ØKO
- 6 stk. 1.032,-
215,-
286,67 pr. l.
6 stk.
1.032,-
172,- pr stk.
Spar 258,-
Beskrivelse
Det er ved at være nogle år siden, vi kunne slippe af sted med at trække på skuldrene og hævde, at dansk vinproduktion aldrig for alvor ville komme til at bidrage til velsmagen. Klimaet var umuligt, de mulige druesorter var alt andet end estimerede og de fleste, der valgte at begive sig ud på nye eventyr, var glade amatører, der kiggede frem mod en nærmest ubestigelig læringskurve.
Som bekendt gør øvelse mester og ved at satse på, mousserende, hvid, rosé og godt hjulpet af klimaforandringer, som efterhånden gør det muligt at høste velmodnede druer hvert andet år, er der i dag ikke så langt mellem snapsene. Ja, der er endda en god håndfuld vingårde, som producerer vine med deres egen ret. Vine som allerede er blevet en skattet del af tilbuddet på den voksende flok at restauranter, der har sigtekornet rettet mod den nordiske fortælling, og øver sig i at blive stolte af det der ” cool climate viticulture”.
En af vingårdene er Vejrhøj, der producerer økologiske, prisvindende vine fra små 4 ha. på (efter danske forhold) stejle sydvendte skråninger i det smukke morænelandsskab nedenfor bronzealdergravhøjen Vejrhøj i Odsherred.
Det er Nina og Niels Fink, oprindeligt begge uddannede nationaløkonomer, der står bag. De faldt for beliggenheden, og da de ønskede at skifte både gear og retning, valgte de at skippe deres gode jobs for at satse på vin avl. De allierede sig med den tyske ønolog Jens Heine Meyer og her, hvor deres rejse har varet i over 10 år, producerer i de ikke bare gode vine. De er også blevet rollemodeller for iværksætteri i hele Odsherred.
Det meste handler om Solaris og dermed hvidvine og mousserende vine, men Nina og Niels har også plantet en lille smule Cabernet Cantor, Muscaris og Bolero, som denne Klipping Rosé er funderet på. Tre nyere i vide kredse ukendte druer, som tilhører de sygdomsresistente såkaldte PIWI-sorter, der letter det økologiske landbrug.
Alle stilke fjernes forud for presningen hvorefter mosten får lov til at trække med drueskinnet (ikke kernerne) fra den pigmentrige Cabernet Cantor indtil man rammer den ønskede rosa pink nuance. Herefter gæring uden fremmede gærstammer i en lille rustfri ståltank fulgt af 6 måneders modning i brugte franske fade frem mod en let filtrering og aftapningen på flaske.
Der er ikke så mange danske rosévine på markedet, og derfor er det heller ikke så svært at blive talt med blandt de bedste herhjemme. Men Klipping Rosé kan også begå sig på den internationale scene, hvor der efterhånden ikke er mange tilbage der ”tør” fadlagre deres lyserøde vine.
Ren og frisk, saftig, mildt krydret og lige med de snert af restsødme, der skal til for at tæmme syren. Interessant og ikke mindst opløftende, at Nina og Niels er nået så langt med nærmest historieløse druesorter.
Bonus info:
- Druen Cabernet Cantor har trods navnet ingen relation til Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc og Carménère. Derimod er der tale om en blå druesort udviklet på Weinbauinstitutet i Freiburg i 1989. Et kryds mellem Zarya Severa og Muskat Ottonel der igen er krydset med Merzling og til sidst med Seibel 70-53.
- Druen Muscaris har trods navnet intet til fælles med den blå Rhône drue Muscardin. Derimod er det en grøn druesort som er udviklet på samme Staatliches Weinbauinstitut i Freiburg i 1987 ved at krydse Solaris og Muskateller.
- Druen Bolero (Geisenheim 8221-3) er skabt i 1982 af Helmut Becker, mens han var professor på Hochschule Geisenheims Institut für Oenologie. Et kryds mellem Geisenheim 6427-5 (Redberger x Reichensteiner) og Seibel 70-53.
Producent
Det er ved at være nogle år siden vi kunne slippe af sted med at trække på skuldrene og hævde at dansk vinproduktion aldrig for alvor ville komme til at bidrage til velsmagen. Klimaet var umuligt, de mulige druesorter var alt andet end estimerede og de fleste der valgte at begive sig ud på nye eventyr, var glade amatører der kiggede frem mod en stejl, stejl læringskurve.
Som bekendt gør øvelse mester, og ved at satse på mousserende, hvid og rosé og godt hjulpet af klimaforandringerne, som i det mindste hvert 3-4. år har gjort det muligt at høste rimeligt modne druer, er der i dag blevet knap så langt mellem snapsene. Ja, der er endda en god håndfuld producenter, som producerer vine med deres egen ret. Vine som allerede er blevet en skattet del af tilbuddet på en række af de gode restauranter, der har sigtekornet rettet mod den nordiske fortælling.
En af dem er Vejrhøj Vingård, der nu producerer prisvindende vin fra 3 ha. på stejle sydvendte skråninger i det smukke morænelandsskab nedenfor bronzealdergravhøjen Vejrhøj i Odsherred. Det er Nina og Niels Fink, oprindeligt begge uddannede nationaløkonomer, der står bag. De faldt for beliggenheden, og da de længe havde ønsket at skifte gear og retning valgte de at satse på vin avl. De allierede sig med den tyske ønolog Jens Heinemeyer og her, hvor deres rejse har varet i 10 år, producerer i de ikke bare gode vine. De er også, takket være deres medlemsskab af Sjællands Udviklingsalliance og deraf følgende økologisk arealtilskud, blevet rollemodeller for den voksende flok af landmænd, der tænker på biodiversiteten og satser på at øge det økologiske areal i Danmark.
Efterhånden som vinstokkene har fået lidt alder er produktionen i de gode år kommet op forbi 10.000 flasker fordelt på op til 10 forskellige vine, der de første år blev opkaldt efter gamle nordiske mønter, men nu også udstyres med mere sigende navne så som "Gylden" (en orange vin) og "Nøgen" (uden tilsatte sulfitter).
Solaris er, ligesom på så mange andre danske vingårde, den primære drue, men derudover er der plantet Souvignier Gris, Muscaris, Cabernet Cantor, Bolero, Hibernal og Phönix. Alt sammen druer som de færreste forbinder med store oplevelser. Men tiderne skifter.
Vejrhøj Vingård blev en del af Løgismosefamilien i juni 2022. Du kan se de vine vi aktuelt har i sortiment her
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter