Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 464,10
Venezia è Bio Rosato - ØKO/VEGAN
- 6 stk. 464,10
91,-
121,33 pr. l.
6 stk.
464,10
77,35 pr stk.
Spar 81,90
Beskrivelse
Dette er den blot anden årgang af de lyserøde vin fra vores ellers boblende økologiske og veganske venner hos Perlage. De har valgt at stjæle lidt af frugten fra deres røde Trevenezie vine og veksle den til denne meget letløbende, læskende og charmerende rosé, der har fået det meget ligefremme navn è Bio.
Der er tale om en ren Merlot-vin skabt på frugten fra 15-20 år gamle vinstokke, der vokser på sletten nedenfor bakkerne mellem Valdobbiadene og Cornegliano. Høsten er manuel og når den ankommer til vineriet i udkanten af Soligo sker der en soignering inden alle stilke fjernes og druerne nænsomt presses til en most, som efter bare et par timers skinkontakt pumpes væk fra drueskallerne for at ramme den helt lyse sarte rosa nuance, som dominerer tidens rosévine. Vinen gærer og modner ved lavtemperatur i rustfrit stål og tappes på flaske i de sidste dage i februar tids nok til, at den helt friske vin kan nå frem til præsentation på vigtige udstillinger i Düsseldorf og Verona. Eller kunne, for i 2020 hvor begge event blev aflyst og udsat, var der ingen grund til hastværk
Vinen kommer med behersket alkoholindhold og en lille restsødme, som løfter frugten, men ellers ikke forstyrrer eller stjæler alt for megen opmærksomhed. Søde jordbær er den mest fremtrædende frugt, mens også ribs, solbærblade og prikkende strejf af moden citrus finder vej og bidrager til underholdningen. Ren, aromatisk og helt ukompliceret i munden. Bare lige sådan som det skal være, når solen skinner, snakken går.
Meget velegnet som det lille glas i utide, som aperitif, og også fin sammen med små hapsere med smagsnuancer fra alle verdens hjørner fordi den lille diskrete sødme sørger for, at vinen ikke "vælter".
Producent
Vi tøvede længe, da vi skulle finde den rette samarbejdspartner i det hastigt ekspanderende mekka for italienske bobler mellem Valdobbiadene og Cornegliano oppe i Venedigs smukke frodige bagland. Vinmarkerne skiftede ejere i et tempo, som ikke oplevede andre steder i Italien. Nye vingårde blev ved med at dukke op, og når først vi blev begejstrede falmede vinene hurtigere end en blomstrende buket fra marken, som ikke fik vand.
Først i 2014 kom vi i mål, da vi besøgte Perlage på Vinitaly i Verona. Vi havde besøgt vingården et par år tidligere men kunne ikke få enderne til at mødes, men nu var vi blevet mere fokuserede på økologi og Perlage’s eksportchef Elena Brugnera havde opdaget at hun ikke lige kunne sparke døren ind til det danske marked fordi de fleste danske importører hun havde mødt bekymrede sig mere om prisen end kvaliteten.
Historien om det Perlage, vi kender i dag, tog sin begyndelse i 1980’erne da de 7 Nardi brødre så småt skulle til at finde ud af, hvorledes de skulle føre det deres forældre (Tiziano og Afra Nardi) have skabt videre, og på et eller andet tidspunkt modnede beslutningen om at begive sig ud på en opdagelses- og dannelsesrejse hvis endemål de ikke kendte. De ville være de første der konverterede til økologisk landbrug i Valdobbiadene og de ville være de første, som producerede økologiske Prosecco vine.
Her mange år senere mindes Ivo og Claudio Nardi, at papirarbejdet var det nemmeste, hvorimod vinstokkene ikke helt var med på ideen. I starten opførte de sig som junkier, der var blevet tvunget til at være clean overnight, og oppe på deres del af den berømte Riva Moretta skråning tog det 10 år de begyndte at druer, der var bedre end de konventionelle.
For Nardi familien og deres ansatte er økologien blevet en passion som rækker langt ud arbejdet i vinmarken og de rammer som den økologiske disciplin beskriver. Så ud over fraværet af fremmede gærstammer og reduktion af sulfitter handler det også om solpaneler der opvarmer vandet, CO2 neutrale kontormiljøer, nye lettere flasker og etiketter, der kan lynes af flaskerne inden de afleveres til genbrug.
De økologiske og biodynamiske certifikater fra Codex og Demeter er således i dag suppleret af en stribe andre certifikater, som dels dokumenterer bæredygtigheden ned til den mindste detalje, dels dokumenterer at Pertage påtager sig et socialt ansvar både overfor virksomhedens ansatte og lokalsamfundet.
Det kan lyde frelst, men det gør ikke så meget, når vinene smager som de gør. Vinene vinder hvert år et hav af priser, ligesom de hædres i de italienske guider og de er stadig alene om at producere en helt svovlfri og vegansk Prosecco.
Vinene fra Perlage har været en del af Løgismose familien siden sommeren 2014. Du ser det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Veneto er en stor og betydningsfuld vinregion i det nordøstlige Italien. Regionen er rig på vintyper, og har gennem de seneste årtier nydt voksende anderkendelse. Der produceres en bred vifte af rødvine fra de lette Bardolinoer ved Gardasøen til de kraftige og alkoholrige Amarone vine fra Valpolicella. I nordøst produceres den mousserende Prosecco på Glera druen, og Soave har for længst slået sit navn fast for blomstrende, friske hvidvine på Garganega og Trebbiano. Der dyrkes i stigende grad internationale sorter som Cabernet Sauvignon, Merlot og Pinot Noir.Distrikt
Veneto IGP dækker hele regionen Veneto og bruges sædvanligvis af producenter, der enten laver vine af druer dyrket udenfor regionens DOC eller DOCG’er eller som vælger at bruge druesorter eller fremstillingsmetoder, som ikke er inkluderet under reglerne DOC og DOCG’erne. Der kan produceres hvid, rød, rose samt søde vine og reglerne herfor er generelt meget liberale med det overordnede tema, at det, der står på etiketten også er det, der er i flasken.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter