Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 12 stk. 4.158,-
- 6 stk. 2.524,50
Vin Santo Del Chianti Classico ØKO 37,5 cl
- 12 stk. 4.158,-
- 6 stk. 2.524,50
495,-
1.320,- pr. l.
12 stk.
4.158,-
346,50 pr stk.
Spar 1.782,-
6 stk.
2.524,50
420,75 pr stk.
Spar 445,50
Beskrivelse
Vino Santo fremstilles overalt i Italien, og selve begrebet er ikke beskyttet af den italienske vinlovgivning. Der findes derfor både vine, der er produceret med henblik på hurtig profit, og vine der er produceret i den dybeste respekt for de traditioner, som kan føres tilbage til Toscana i det 14. århundrede.
Badia a Coltibuonos Vin Santo tilhører naturligvis den sidste kategori. Den er skabt på nogenlunde lige dele Trebbiano og Malvasia, der er høstet i bakkerne omkring Monti del Chianti i de sidste dage i september. Druerne tørrer i ventilerede rum inden de i december presses til most og gærer til vin i brugte franske barrique frem for de små ege, kastanje og kirsebærfade på bare 40 til 100 liter, som traditionen tidligere foreskrev.
Fadene fyldes ikke helt, og flyttes lige så snart gæringen er godt i gang til Coltibuonos Vinsantaia, hvor temperaturen følger døgnets og årstidernes rytme. Samfulde 6 år får vinen lov til at modne og undervejs smages der regelmæssigt på vinene i fadede for at trække dem der udvikler sig skævt eller ligefrem får eddikestik ud af ligningen således at det kun er vinen fra de smukkeste fade, der til sidst sammenstikkes og tappes på flaske.
En sjælden toskansk dessert og meditationsvin med raffinerede aromaer af honning, ristede mandler og vanilje, der leder frem mod den fyldige og sødlige smag, der, selvom den er rig på figen, abrikos og kandiseret appelsin, på fornemste vis bliver afbalanceret af en markant underliggende syre, som tilføjer friskhed og elegance til oplevelsen.
Hvis du vil nyde den nu, så glem alt om de små såkaldte dessertvinsglas og skænk i stedet vinen i store Cognac eller Bourgogne glas, så alle de subtile aromaer virkelig kan få lov til at udfolde sig, og nyd den gerne helt enkelt sammen med et par sprøde Biscotte di Prato, som vi også kender som cantuccini. Hvis du i stedet vil vente på at den udvikler sig til et historisk stig meget appellerende klenodie kan du også gemme den langt væk i 10, 15 eller sågar 20 år!
Producent
Det er let at forstå, hvorfor mange rejsende i Chianti området opfatter et besøg på dette historiske romanske kloster fra det 11. århundrede, som højdepunktet på turen. Badia a Coltibuono rummer både et ulasteligt hotel og en glimrende restaurant, og det hele ligger midt i en smuk have, som emmer af historie og romantik.
Vinproduktionen er imidlertid blevet trukket ud af de historiske rammer til et topmoderne vineri, der stod færdigbygget i 1997, og herfra produceres nu en række ikoniske Chianti Classico vine fra Badia a Coltibuono’s omkring 70 ha. med vinstokke, der siden 2003 har været økologisk certificerede.
Badia a Coltibuono (som bedst kan oversættes til: Klosteret med den gyldne høst) blev grundlagt af Vallombrosan munkene i det 11. århundrede, og var i mere end 700 år et berømt centrum for vinproduktion indtil regeringen i 1810 besluttede at sekularisere klosteret og bortauktionere jordbesiddelserne. Det banede vejen for Stucchi Prinetti familien, som i 1846 erhvervede ejendommen og begyndte at tilbagekøbe en del af de oprindelige vinmarker.
I dag formår den 6 generation af familien med respektindgydende kontinuitet at få innovationen til at smelte ind i de historiske rammer. 4 søskende er de i dag: Emanuela (første kvinde nogensinde der blev valgt til formand for den prestigefyldte Marchio Storico del Chianti Classico) har taget det overordnede koordinerende ansvar. Roberto har påtaget sig rollen som chef vinmager, Paolo styrer den fine Coltibuono restaurant og Guido tager sig af hotellet og de forskellige andre overnatningsmuligheder.
Oprindelse
Region
Toscana ligger i den vestlige del af Mellemitalien og flere af landets bedste vine produceres her. De bølgende bakker og pitoreske byer kan mere end at agere kulisse til smukke postkort, og både mad og vin er i højsædet. Det lune Middelhavsklima, regionen nyder, giver optimale forhold for modning af druer. Sangiovese har sin højborg i Toscana, og i distrikter som Brunello di Montalcino og Chianti Classico når den højder, hvis lige ikke findes andre steder i verden. Ved kysten ligger undtagelsen i form af distriktet Bolgheri, der fokuserer på internationale sorter, særligt Cabernet Sauvignon og Merlot. Vernacchia di San Gimignano er tør hvidvin og den velkendte Vin Santo fremstilles også i betydelige mængder på særligt Trebbiano og Malvasia.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter