Fakta
- VinTypeRødvinHvidvinChampagneMousserende vinFine WineRosévinDessertvinPortvinHedvinSherryNaturvinOrangevinAlkoholfri vinSmagekasserLykkekasserGavekortAlle vineLandFransk vinItaliensk vinSpansk vinTysk vinAmerikansk vinØstrigsk vinPortugisisk vinNew Zealandsk vinGræsk vinDansk vinArgentinsk vinChilensk vinOmråderBourgogneBordeauxRhôneSancerrePiemonteToscanaPomerolRibera del DueroLoireMoselVenetoMarlboroughCalifornienDruePinot NoirChardonnaySauvignon BlancCabernet SauvignonRieslingGrenacheMerlotTempranilloCabernet FrancSyrahNebbioloMalbecSangiovese
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 7.624,50
Volnay 1. Cru Cuvée Général Muteau
- 6 stk. 7.624,50
1.495,-
1.993,33 pr. l.
6 stk.
7.624,50
1.270,75 pr stk.
Spar 1.345,50
Beskrivelse
Det er noget ganske særligt at åbne og nyde vine fra Hospices de Beaune, fordi man sidder med mere end 575 års historie mellem hænderne, og fordi man gerne skulle vide, at en væsentlig del af vinens høje pris går til et godt formål. Et eller andet sted i verden.
Og der er virkelig tale om velgørenhed af dimensioner. Således nåede auktionen i Beaune i 2019 op på en omsætning på næsten 13,1 mio. euro for de 589 fade, der kom til salg, og selvom det er lidt mindre end i 2018 er det alligevel på mange måder et ekstraordinært resultat idet der på grund af lavere høstudbytter var omkring 30% færre fade under hammeren.
Priserne steg i gennemsnit med med 32% for de røde fade og 27% for de hvide og det antages, at de omkostninger, der var forbundet med at producere vinene og føre dem frem til den stemningsfyldte auktion den 3. søndag i november var dækket ind inden halvdelen af fadene havde fået deres hammerslag.
For første gang var Løgismose med, og i samarbejde med Jaffelin bød vi, og fik vi, hammerslag på det ene af de 17 fade Volnay 1. Cru Cuvée Général Muteau, som kom under hammeren. Vinen i fadet er nu færdigmodnet og vekslet til 264 ikke helt almindelige flasker samt 12 magnumflasker, som vi ikke uden stolthed og helt eksklusivt sætter til salg i Danmark.
Vinen er opkaldte fter den franske general Paul-Jules Muteau (1856-1927), der virkede som stabsofficer for Général Foch under 1. verdenskrig og siden blev medlem af Légion d’Honneur (Grand Croix). Kort før sin død testamenterede han Domaine de Laborde-au-Château til Hôtel-Dieu og med fulgte en håndfuld små fremragende parceller i Volnay, som alle senere - da appellation controllé systemet kom op at køre på skinner - landede i Premier Cru. Der er således tale om en cuvée sammenstukket af frugt fra 15-60 år gamle vinstokke på tilsammen 1,5 ha. på de 4 Premier Cru marker Frémiets, Taille Pieds, En Caillerets Dessus og Carelle sous Chapelle.
De kultiveres af et par af de ca. 25 vinbønder, som er ansat til at kultivere de 60 ha. som Hospice de Beaune efterhånden disponerer over, og de arbejder under et regime som befinder sig et sted mellem økologi og det lidt løsere franske "lutte raisonée" som tillader, at man griber ned i værktøjskassen med konventionelle bekæmpelsesmidler når naturen driller. Det blev ikke nødvendigt i 2019 hvor man efter en lidt uregelmæssig blomstring havde en ubesværet vækstsæson og til sidst høstede smukke sunde druer med masser af naturligt sukker og også passende mængder frugtsyre.
Druerne er plukket i hånden og lagt i plastikkasser inden turen til Hospices de Beaune’s nye vineri. Her er der sket en sortering på det såkaldte "table de trie" forud for vinifikationen som Roland Masse beskriver som "traditionel". Hos Hospice de Beaune vil det sige en blid pneumatisk presning uden at stilkene fjernes fulgt af direkte gæring i nye 228 liters Bourgogne Fade. Så helt traditionelt er det alligevel ikke!
Vinen er smagt af os og andre interesserede købere forud for den berømte auktion mens den malolaktiske gæring stadig var i fuld sving og efterfølgende har vi fået hammerslag på vinen søndag den 17. november inden vi ilede hjem for at tage imod den nye Beaujolais.
Med ved smagninger forud for auktionen var også den berømte Master of Wine og Bourgogne ekspert Jasper Morris, som gav vinen i fadet følgende ord med på vejen: "A fine even purple colour with a graceful yet intense nose, the oak showing a slight lactic touch today which soon starts to integrate with the ripeness of the grapes, just adding a touch of cream. Indeed it does harmonise in the glass which retains a lively fruit that rapidly outweighs the barrel. The finish has a pleasing light red fruit touch which really lingers.”
"The best tasting experience I have had since 40 years tasting Hospices de Beaune wines from barrel".
Bernard Burtschy (Revue du Vin de France, Gault & Millau og Le Figaro) om smagningen af vinene fra fad forud for 2019 auktionen i Beaune.
Producent
Når man nyder vin fra Hospice de Beaune er det "Con Amore", og dermed noget ganske særligt. Når flasker åbnes, sidder man med mere end 575 års historie mellem hænderne vel vidende at en del af den altid høje pris går til driften af et hospital og andre gode formål et eller andet sted i verden.
Og der er virkelig tale om velgørenhed af dimensioner. Således satte auktionen i Beaune i 2018 ny rekord med en omsætning næsten 14,2 mio. euro, og det blev antaget, at de omkostninger, der er forbundet med at producere vinene og føre dem frem til den stemningsfyldte auktion der altid afholdes, den 3. søndag i november allerede var dækket ind inden halvdelen af fadene havde fået deres hammerslag, ved den vel nok mest berømte velgørenhedsauktion af alle.
Historien starter tilbage i 1443 da Hospice de Beaune med det ikoniske flisebelagte tag (en senere tilføjelse) blev opført og donationerne til de værdigt trængende så småt begyndte at tage form. Den årlige auktion og ritualerne omkring den, som vi kender dem i dag, begyndte i 1859, og i mange år var de obligatoriske smagninger af fadprøver forud for auktionen et af de vigtigste pejlemærker når den nye årgangs profil og kvalitet skulle fastslås.
Donationerne til Hospice de Beaune fortsætter. Således fik i 2011 et lille hjørne af Grand-Cru Echézeaux (Côte de Nuits), i 2015 et parcel på Premier Cru Côte de Léchet (Chablis) og senest i 2017 fulgte 0,2 ha. af det fine Lieux-dits Les Reuchaux i Puligny-Montrachet.
Sammenlagt betyder det at Domaine de Hospice de Beaune disponerer over mere end 60 ha. hvilket gør det muligt at producere omkring 800 fade fordelt på omkring 50 forskellige vine svarende til mere end 220.000 flasker i gennemsnit om året.
Arbejdet ledes af en såkaldt regisseur (vinmager) og et hold på omkring 25 vinbønder som arbejder under et fælles regime for alle de mange parceller, der befinder sig et sted mellem økologi og det lidt løsere franske begreb "lutte raisonée", som tillader, at man griber ned i værktøjskassen med konventionelle bekæmpelsesmidler når naturen driller.
Frugten fra alle parceller plukkes manuelt og sorteres når den rammer den moderne vingård i udkanten af Beaune hvorefter den forvandles til vin på det som Roland Masse – der var regisseur fra 1994 til 2014 - beskrev som "traditionel vis”. (Han er nu pensioneret og erstattet af den første kvinde på posten Ludivine Griveau). Helt traditionelt er det imidlertid ikke al den stund at (næsten) alle vinene fyldes på nye fade som så godt som alle sendes af sted til deres nye ejere kort efter auktionen i november.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Volnay ligger mellem Pommard og Meursault på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen har lidt over 200 ha beplantet med vinstokke, hvoraf ca 130 ha fordelt på 30 navngivne marker er klassificeret som Premier Cru. Jordbunden er særligt rig på veldrænet kalksten i Premier Cru markerne, som endvidere er placeret i et bredt bånd midt på skråningen med den bedste soleksponering til følge. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres indenfor appellations reglerne. Volnay er sammen med Pommard og de røde vine fra Grand Cru marken Le Corton blandt de mest eftertragtede rødvine fra Cote de Beaune, men trods nærheden til Pommard, er vinene afgjort forskelligartede. Volnay er kendt for lette, aromatiske og generelt blødere udgaver af Pinot Noir end de maskuline og kraftfulde vine fra Pommard.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter