Fakta
- 6 stk. 5.329,50
Volnay Clos de la Bousse d'Or 1. Cru BIO
- 6 stk. 5.329,50
1.045,-
1.393,33 pr. l.
6 stk.
5.329,50
888,25 pr stk.
Spar 940,50
Anbefalinger
Jyllands-Posten
91++
Niels Lillelund - April 2025
Jasper Morris Inside Burgundy
90-93
Fair density of crimson purple, with quite a different bouquet, thought the fruit is ripe there is a greener edge to it, some strawberry and a tenser style of raspberry, quite a firm finish and no sucrosity. This comes over a little awkwardly today while still delivering the expected concentration of fruit. Jasper Morris - October 2020
Allen Meadows - Burghound
91 Outstanding
Allen Meadows - April 2021
Beskrivelse
Clos De La Bousse D'Or er et monopol på lidt mere end 2 ha., som godt kan få en til at fundere lidt over, hvorledes det gik til at Bousse blev til Pousse. En historisk gåde, som den vin glade franske forfatter Laure Gasparotto i øvrigt fabulerede over tilbage i 2001 og måske fandt svaret på i hendes for vininteresserede fascinerende bog "Pousse d'or ou Bousse d'or?".
Der er tale om en Premier Cru omkranset af en velbevaret mur mellem Rue de la Barre og Rue d’Amour lige udenfor Volnay og bare et par 100 meter fra Domaine de la Pousse d'Or. De ældste vinstokke er plantet kort efter den anden verdenskrig, og så igen efter 1956, hvor frosten fik næsten halvdelen af vinstokkene til at bukke under, og selvom der er rækker med langt yngre vinstokke er gennemsnitsalderen høj.
Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, der pløjes regelmæssigt med heste forspand for at lufte og berige jorden.
Høsten er manuel med en soignering af drueklaserne allerede i vinmarken og endnu en på vingården inden alle stilke blev fjernet og druerne fik en tur gennem den optiske sorteringsmaskine, som var blevet købt i 2013. Druerne og mosten blev derpå kølet ned for udblødning i en lille uges tid inden gæringen blev sat i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Under gæringen blev der arbejdet med "punch Downs" morgen og aften, og efter ca. 4 ugers maceration blev den fyldt på fade (30% nye) hvor den modnede i 14 måneder uden omstikninger undervejs. Herefter aftapning på flaske i det tidlige forår 2021 uden klaring og filtrering og med behersket svovltilsætning.
Da Bourgogne eksperten Allen Meadows var forbi i april 2021 for at smage vinene fra 2019 sammenfattede Benoît Landanger årgangen således: “2019 er en fantastisk årgang, men med udbytter på kun 20 til 22 hl / ha. var den kvantitativt meget nærig. Vi plukkede fra den 11. september, og modenheden på de forskellige parceller var faktisk ret ensartet med potentielle alkoholer, der lå og svingede mellem 13,5 og 13,8% plus to vine, som kom op forbi de 14%. Den højeste alkoholprocent, som vi fik i 2019. Jeg er virkelig overordentlig tilfreds med resultaterne og i betragtning af hvor varm vækstsæsonen var, så er vinene overraskende fokuserede og transparente.”
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, hvor vi hos Løgismose - ligesom mange andre - taler om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4.
Her oplever vi Funkiness 1: Forvent ingen eller meget begrænsede naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde på hele Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourmand, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogne.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue, han havde tjent på at frasælge familiens ortopædiske forretning for at fokusere på kirurgiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's plan at investere i Languedoc-Roussillon, men da Gérard Potel døde i 1997, og hele domænet kom til salg slog han til, hvorefter Patrick Landanger måtte erkende, at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Han allierede sig med Hubert Rossignol og i begyndelsen af de nye millennium blev de et af de stærkeste og mest progressive teams i hele Bourgogne. Der kom væsentlige tilføjelser til porteføljen først i Corton og Puligny-Montrachet, senere fulgte større opkøb i Chambolle-Musigny og senest har man også haft musklerne til at købe markante parceller på Les Echezeaux og Charmes Chambertin. Samlet betyder, at Domaine Pousse d'Or i dag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med Premier og Grand Cru status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
I alt omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 7 Grand Crus, 3 Monopoler og 11 Premier Crus, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste generationer", at det ikke betyder noget, at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejendomsfordeling i Bourgogne.
Patrick Landanger oplevede den glæde, at hans søn Benoit delte sin fars passion for bæredygtigt produceret Bourgogne, og allerede inden Patrick på vandretur i Schweiz med hustruen Maria første gang faldt omkuld var Benoit meget aktiv på domænet i Volnay samtidig med, at han var ved at blive kørt i stilling som bestyrelsesformand i Le Groupe Landanger.
Patrick Landanger faldt for sidste gang 2023, og i dag er Benoit Landanger den 11. ejer af Domaine Pousse d'Or, siden det blev etableret kort efter den franske revolution i 1789.
“My wish remains to continue to make the highest quality of wine possible and have the purest nectar of all the plants in the vineyards. To achieve it, we are working with biodynamism and with each vintage we are thinking of what we can do better. We are always looking for incremental gains, no matter the time and cost – this is really our philosophy.” Benoit Landanger til The Buyer i februar 2022
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Volnay ligger mellem Pommard og Meursault på Cote de Beaune i Bourgogne. Appellationen har lidt over 200 ha beplantet med vinstokke, hvoraf ca 130 ha fordelt på 30 navngivne marker er klassificeret som Premier Cru. Jordbunden er særligt rig på veldrænet kalksten i Premier Cru markerne, som endvidere er placeret i et bredt bånd midt på skråningen med den bedste soleksponering til følge. Kun rødvin på Pinot Noir kan produceres indenfor appellations reglerne. Volnay er sammen med Pommard og de røde vine fra Grand Cru marken Le Corton blandt de mest eftertragtede rødvine fra Cote de Beaune, men trods nærheden til Pommard, er vinene afgjort forskelligartede. Volnay er kendt for lette, aromatiske og generelt blødere udgaver af Pinot Noir end de maskuline og kraftfulde vine fra Pommard.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter