Fakta
- 6 stk. 5.329,50
Volnay Clos des 60 Ouvrées 1. Cru Amphore BIO
- 6 stk. 5.329,50
1.045,-
1.393,33 pr. l.
6 stk.
5.329,50
888,25 pr stk.
Spar 940,50
Anbefalinger
Jasper Morris Inside Burgundy
90-93
Jasper Morris - November 2018
Allen Meadows - Burghound
91-93 Sweet spot
Allen Meadows - April 2019
Vinous by Antonio Galloni
89-91
Neal Martin - Januar 2019
Beskrivelse
Clos des Soixante (60) Ouvrées er et monopol på 2,4 ha., der ligger omkranset af en lav mur som en del af Premier Cru marken "Les Caillerets" knap en kilometer syd for landsbyen Volnay og bare 200 meter før scenen skifter fra Pinot Noir til Chardonnay - fra Volnay til Meursault. De ældste vinstokke er plantet i 1954, hovedparten i 1956 og resten i perioden fra 1982 til 1991 hvilket resulterer i en gennemsnitsalder i vinmarken i omegnen af de 50. Vinstokkenes passes efter biodynamiske principper. Altså ingen sprøjtning med pesticider, ingen ukrudtsmidler og kun organisk gødning i vinmarken, der pløjes regelmæssigt med heste forspand for at lufte og berige jorden.
Høsten begyndte den første uge i september med sortering allerede i vinmarken og efter alle stilke var fjernet fulgte en tur gennem den optiske sorteringsmaskine, som var blevet købt i 2013. Frugten og mosten blev derpå kølet ned for udblødning i en lille uge inden gæringen blev sat i gang uden tilsætning af fremmede gærstammer. Under gæringen blev der arbejdet med "punchdowns" morgen og aften og efter den malolaktiske gæring var vel overstået blev en del af vinen for 2. gang blev fyldt på to 800 liters terrakotta amphora’er i et forsøg på at skabe en Volnay med fuld fokus på frugt og terroir. Vinen er modnet i omtrent 12 måneder i lerkrukkerne hvorefter den er flyttet over i brugte fade de sidste måneder frem mod aftapning på flaske i februar 2019 uden klaring og filtrering og med meget beskeden svovltilsætning.
Allerede debutårgangen fik tommes up fra de betydende internationale meningsdannere og i 2017-årgangen sker så det forunderlige at Clos des 60 Ouvrées Amphore kniber sig forbi den hidtidige version af vinen. F.eks. noterer Allen Meadows “A cool, airy and decidedly restrained nose combines notes of red and dark pinot fruit, earth and lovely spice nuances. The lilting and vibrant middle weight flavors possess good minerality and a beguiling texture on the balanced and lingering finish.” og kalder vinen et “Sweet spot” samtidig med at han kvitterer med 91-93 point for oplevelsen.
Benoit Landanger om 2017-årgangen: “2017 was an incredible year in Burgundy, from the perspectives of quality, quantity and balance it's great for all the wineries, but particularly so in Volnay, after the short crops of the last years. The policy here is to limit production to 35 hi/ha, but it would have been easy to make at 55 in 2017. So, for us it's not a high quantity harvest, it's a correct quantity harvest.”
Dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvins familien, hvor vi hos Løgismose ligesom mange andre taler vi om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere dette grafisk:
Forvent ingen eller meget begrænsede naturvins-karakteristika.
Producent
Domaine Pousse d'Or udenfor Volnay er en af de mest iøjnefaldende vingårde i Côtes de Beaune. Domainet blev etableret i sin nuværende form tilbage i 1964, da 2 domainer blev slået sammen og vinene fra de dengang 13 ha. blev ført frem til verdensberømmelse af Gérard Potel, der både var gourment, vinkender og en af efterkrigstidens største vinmagere i Bourgogene.
Undervejs fatter forretningsmanden Patrick Landanger interesse for Gérard Potel's projekt, og han køber sig ind på ejendommen for en del af den formue han havde tjent på produktion af kirurgiske og ortopædiske instrumenter. Oprindeligt var det Patrick Landanger's at investere i Midi, men da Gérard Potel døde i 1997 og hele domainet kom til salg slog han til, og Patrick Landanger måtte erkende at han ikke længere blot var en passiv invester, men en Propriétaire Récoltant.
Det førte til væsentlige tilføjelser til porteføljen; i Corton og Puligny-Montrachet og senere et større opkøb i Chambolle-Musigny som betyder at Domaine Pousse d'Or idag disponerer over 18 ha. fordelt på en perlerække af prestigefyldte parceller med premier og grand crus status fra Morey-Saint-Denis og Chambolle-Musigny i nord, over Corton, Pommard og Volnay, og ned til Puligny-Montrachet og Santenay mod syd.
Tilsammen resulterer det i omkring 90.000 årlige flasker fordelt på 16 forskellige labels, der enten er økologisk certificerede eller som det hedder "skabt med så stor respekt for jorden og de næste gennerationer" at det ikke betyder noget at certificeringen af de enkelte parceller blev umuliggjort på grund af den specielle ejemdomsfordeling i Bourgogne.
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.