Fakta
- 6 stk. 1.014,90
Barbera d'Alba Superiore Alméi
- 6 stk. 1.014,90
199,-
265,33 pr. l.
6 stk.
1.014,90
169,15 pr stk.
Spar 179,10
Beskrivelse
Midt i Barolo-distriktet lige ovenfor landsbyen Serralunga d'Alba orkestrerer Paulo Lanzavecchia sammen med sine vinmagere Alberto Cugnetto og Silvia Viberti Villadoria’s portefølje, som efterhånden rummer flere end 25 forskellige vine funderet på druer fra egne vinmarker og også frugt og vine fra mangeårige samarbejdspartnere.
De bukker og takker selvfølgelig, når de indimellem begaves med stjerne drys, men deres primære fokus er - i en tid hvor priserne på Barolo og Barbaresco nærmer sig priserne på vinene fra de gyldne skråninger i Bourgogne - at forblive i øjenhøjde med forbrugerne og levere ”Value for Money”, og det kan kun kaldes en sympatisk strategi.
Hovedretten er selvfølgelig en mindre parade af Barolo og Barbaresco vine, men lidt længere nede i kataloget findes også andre endnu mere interessant prissatte vine. For eksempel denne Barbera d'Alba Superiore, som bliver kaldt Alméi, hvilket på piemontesisk slet og ret betyder ”den bedste”. Druerne kommer fra egne og lejede parceller med 15-40 år gamle Guyot-opbundne vinstokke, der står i kalksten og lerholdigt mergel.
Druerne er håndplukkede ved fuld modenhed med en soignering af klaserne inden alle stilke fjernes og hovedparten af druerne bliver forsigtigt knust inden de bliver pumpet op i thermo-reguleret rustfrit stål. Her forvandles de i løbet af 12-14 dage til vin med hyppige omrøringer og overpumpninger, og efter den unge vin er blevet pumpet bort fra sten og skaller får den lov til at gennemføre sin malolaktiske gæringen inden den fyldes på brugte fade i forskellige størrelser. Her modner den 8-10 måneder inden den endelige cuvée sammenstikkes filtreres og fyldes på flaske.
Det fornemmes at Alberto Cugnetto og Silvia Viberti har efterstræbt et udtryk, der, som der står på flaskerne, er ”Superiore”. Det vil sige lidt mere alkoholrig og lidt mere intens end mange andre, og den mission er de lykkedes med. Mørk rubin i sin glød, og med brombær og blommer, der bliver passet så tæt op af både peber, kanel og vanilje fra fadlagringen, at vinen kræver lidt tid i glasset så frugten kan slippe fri. Herefter ikke direkte intens, men fyldig med venlige tanniner og befordrende syre.
Vi tænker på pastaretter med intense saucer, der har været under vejs det meste af dagen, men selvfølgelig også fin til både rødt, kogt og stuvet oksekød.
Producent
Midt i Barolo-distriktet med udsigt overmod landsbyen Serralunga d'Alba orkestrerer Paulo Lanzavecchia sammen med sin far Daniele og deres 2 vinmagere Alberto Cugnetto og Silvia Viberti en portefølje på flere end 25 forskellige vine funderet på druer fra egne vinmarker samt frugt og vine fra mangeårige samarbejdspartnere.
De bukker og takker selvfølgelig, når de indimellem begaves med stjernedrys, men deres primære fokus er - i en tid hvor priserne på Barolo og Barbaresco nærmer sig priserne på vinene fra de gyldne skråninger i Bourgogne - at forblive i øjenhøjde med forbrugerne og levere ”Value for Money”.
Vingårdens tidlige historie er foreviget i en lille tegneserie som illustrerer hvorledes Danieles bedstefar i sine unge år drømte stort og i årene op mod den første verdenskrig emmigrede til Argentina for at dyrke majs og hvede. Hvorledes han kom til at længes efter Piemonte og vinstokkene og derfor til sidst vendte hjem til tidernes ugunst under og mellem de to krige. Her formåede han livet igennem at holde fanen højt således at den lille tegneserie bliver til et eventyr om "a man, a husband, an adventurer, a soldier, a farmer, a wine grower, a father who had the courage to look for a new way, to keep on dreaming even at the most difficult times", som til sidst bliver respektfuldt bliver kaldt "Senatùr" (piemontesisk for "senatoren") i lokalsamfundet.
Vinbonde var han ikke, men tæt på. Han drev en lille planteskole, hvor han blandt andet forædlede vinstokke, og da hans søn Pietro efter 2. verdenskrig gik landbrugsvejen begyndte opkøbet af små parceller, som i 1959 dannede grundlaget for etableringen af Villadoria. De første vine blev tappet i 1960'erne, og siden har der været tale om en stille, men stædig succes, hvor eksporten efterhånden er kommet at betyde mere og mere, og har dannet grundlag for at man tidligt begyndte at købe både druer og vine for at følge med efterspørgslen.
Produktionen er i dag flyttet til mere tidssvarende bygninger foran det oprindelige Tenuta Cappallotto, som nu huser administration, smagelokaler, 7 ferieboliger og nok så vigtigt nedenunder det hele kælderen, hvor nogen af Barolo vinene fortsat modner.
Data & fakta:
- Ejerforhold: Lanzavecchia-familien under ledelse af Paola Lanzavecchia
- Vinmagere: Alberto Cugnetto og Silvia Viberti
- Etableret: I 1959 da Paola’s bedstefar begyndte at opkøbe vinmarker og i 1964 tappede sine første egne flasker.
- Druesorter: Overvejende Nebbiolo og Barbera, men også Dolcetto og Merlot. Til de hvide Cortese, Arneis og en lille smule Chardonnay, og til de søde Brachetto og Moscato
- Tilplantet areal: 20 ha.
- Vinmarker: Adskillige parceller omkring vingården, der også hedder Tenuta Cappallotto, med udsigt over mod Serralunga d’Alba. Herunder parceller på de 3 berømmede (Menzioni Geografiche Aggiuntive) i Barolo Lazzarito, Meriame og Paradiso
- Årlig produktion: Op mod 600.000 flasker fordelt 19 røde, 4 hvide, 2 søde og 1 mousserende vin. Ca. 30% produceret på frugt fra egne vinmarker, resten på købt frugt eller i samarbejde med associerede vingårde
- Plantebeskyttelse: Konventionelt landbrug, men også med blik for bæredygtigheden og de kommende generationer. Det vil sige behersket brug af syntetiske sprøjtemidler og kunstgødning
- Praksis: Konventionel vinfremstilling med gæring uden stilke i stål og neutrale tanke fulgt for de røde vines vedkommende af modning i store slovonske fade og/eller mindre slovonske og franske fade
- Manuel høst: Både manuel og maskinel høst
- Medlemskaber: Ingen
- Certifikater: Ingen
Løgismose har importeret en mindre udvalg af vinene fra Villadoria siden sommeren 2025. Se det aktuelle udvalg her
Oprindelse
Region
Piemonte ligger i Nordvestitalien og er en af landets mest prestigefyldte vinregioner. Vinmarkerne ligger mellem Alperne i nordvest og Apenninerne i sydøst, og regionen udmærker sig ved at være domineret af lokale sorter som f.eks. Nebbiolo, Barbera, Dolcetto, Arneis og Cortese. Klimaet er gennemgående kontinentalt men præget af nærheden til bjerge, som begrænser nedbørsmængden. Stilmæssigt produceres en bred vifte af typer fra de tanninrige og længelevende vine fra Barolo, de saftige og friske Barbera vine, de lette hvidvine på Arneis og Cortese samt de søde, mousserende fra Asti på Moscato. En stor del af vinene i regionen produceres indenfor DOC og DOCG reglerne.Distrikt
Barbera d'Alba er et vindistrikt i Piemonte i det nordvestlige Italien. Vinmarkerne ligger omkring byen Alba og overlapper de to prestigefyldte distrikter Barolo og Barbaresco. De bløde bakker med ler-og kalkholdig jordbund er optimale for druedyrkning, og Barbera trives i højere grad på de dele af skråningerne, hvor Nebbiolo ikke giver gode resultater. Af samme årsag kan der på samme skråning både dyrkes druer til Barolo og til Barbera d'Alba. Barbera d'Alba skal bestå af min 85% Barbera og de resterende op til 15% af Nebbiolo. I forhold til det andet velestimerede Barbera distrikt, Barbera d'Asti, er Barbera d'Alba kendt for at være mørkere og mere maskulin med mere struktur og syre.Næringsdeklaration
.