Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 9.435,-
Chablis La Forest 1. Cru
- 6 stk. 9.435,-
1.850,-
2.466,67 pr. l.
6 stk.
9.435,-
1.572,50 pr stk.
Spar 1.665,-
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
93 Outstanding
Like the Montée de Tonnerre this is overtly floral in character on the lightly spiced nose that displays additional aromas of mineral reduction, iodine, lemon peel and pear. There is a really lovely sense of verve suffusing the powerful yet reasonably refined larger-scaled flavors that culminate in an almost chewy bone-dry finish thanks to the abundance of sappy dry extract. This muscular effort isn't as refined as the Montée de Tonnerre but it's just as complex and persistent. Allen Meadows - November 2020
Robert Parker - The Wine Advocate
93
William Kelley - April 2020
Jasper Morris Inside Burgundy
90-94
Jasper Morris - Maj 2019
La Revue du Vin de France
17,5
Guide vert 2020
Beskrivelse
Vincent Dauvissat driller os lidt når han kalder denne vin for ”La Forest” i det denne midterste del af Montains i følgere regulativerne rettelig burde hedde ”Forêts”, men sådan er der så meget.
Der er tale om en sydøstlig eksponering i et ret fladt terræn hvor vinstokkene får masser af morgensol, men stort set må undvære eftermiddagssolens varme hvilket forklarer at vinene er overordnet er slankere og ofte også mere komplekse end vinene fra de omkringliggende Premier Cru marker. Vinstokkene har været dyrkes efter økologiske og biodynamiske principper siden 2002 og høsten er manuel med en soignering både i marken og foran vingården inden der praktiseres helklasepres og gæring uden fremmede gærstammer i en blanding af rustfrit stål og gamle fade. Vinen modner ligeledes i en blanding af stål og fade inden den endelige cuvée sammenstikkes og efter en let filtrering tappes på flaske i ugerne op til den næste høst.
Med hele 4,5 ha. på Premier Cru marken La Forest tilplantet i 1960’erne og omkring 30.000 årlige flasker, er dette den bedst kendte af Vincent Dauvissat's vine. Efter at have mistet omkring 2 ha. i en arvestrid (bl.a. 0,7 ha. på Le Clos og 0,3 ha. Les Preuses) er der 12,5 ha. tilbage, og det bliver til omkring 70.000 flasker om året fordelt på følgende 7 vine: Petit Chablis, Chablis, Chablis 1er Cru Sêchet, Chablis 1er Cru La Forest, Chablis 1er Cru Vaillons, Chablis Grand Cru Les Preuses og Chablis Grand Cru Les Clos.
Sammen med Raveneau, er vinene fra Vincent Dauvissat de mest eftertragtede i hele Chablis. Hele produktionen er hvert eneste år forudbestilt, og når vinene bliver frigivet, bliver de distribueres til ”abonnenterne”, hvor de mest loyale belønnes med nogle få ekstra flasker efter et sindrigt system, som administreres af Vincents datter Étinette. Resultatet er, at hovedparten af vinene ender på vinkortet på en række af Frankrigs bedste restauranter, mens de udenlandske importører pænt må finde sig i at blive nedprioriteret.
I modsætning til Raveneau er fadbehandlingen afdæmpet, og i stedet er det den tårnhøje syre og den salte mineralitet, der er i centrum, og vinene fremstår som usminkede kærlighedserklæringer til Chablis unikke terroir, som ingen endnu har formået at klone. Vinene er født knivskarpe og intenst aromatiserede og de kan, mens de er helt friske, virke en kende barske for de uforberedte. Men hvis de kombineres med de rette match på tallerkenerne, går alt tidligt op i en højere enhed, og så gør det jo ikke noget at oplevelserne senere bliver endnu større. Vinene fra Domaine Vincent Dauvissat berømmes for at være nogle af de mest holdbare ikke bare i Chablis, men i hele Bourgogne.
Vincent Dauvissat om 2018-årgangen ifm. Allen Meadows besøg i oktober 2019: "2018 was a much more pleasant surprise than the frost damage we dealt with in 2017. We had an early start to the growing season and while we had yet another frost scare the vines came through it largely unscathed. The flowering passed very well which of course generally makes for a plentiful fruit set. Despite the fact that the summer was exceptionally hot and dry my vines didn't really suffer much hydric stress. We chose to begin picking on the 3rd of September and brought in very ripe and remarkably clean fruit, in fact it's rare to have a crop quite so clean everywhere. Volumes were excellent, in fact I would put them at roughly one-third higher than a normal one. Potential alcohols were impressively high at around 13.5% and while acidities were correct if not better than that. Interestingly for a moderately high yield vintage the level of dry extract is palpable and confers a sappy and even at times a chewy character to the wines. The alcoholic fermentations unfolded very slowly though the malos terminated relatively rapidly. As to the style of the 2018s, I would describe as a mix of 1947 and 1959."
Producent
Der er plads til både begejstring og forvirringen, når det kommer til Domaine Vincent Dauvissat. Begejstring, fordi de næsten uopdrivelige vine fra denne kulturproducent så godt som altid er så dybe og subtile, at ordet fremragende forekommer utilstrækkeligt, og forvirring fordi nogle vinene også markedsføres under Domænenavnet Dauvissat-Camus på trods af at vinene i flaskerne 1:1 er identiske.
Så langt så godt, men der er også stadig flasker i omløb, hvorpå der står Domaine René et Vincent Dauvissat, og så er det også sådan, at Domaine Vincent Dauvissat ikke må forveksles med Caves Jean & Sébastien Dauvissat, Domaine Jean Dauvissat Père & Fils og Domaine Agnès & Didier Dauvissat.
Det er ikke altid nemt at navigere i Bourgogne, men skulle man være i tvivl, kan man altid lige skimte til prisskiltet. Vincent Dauvissat ligger i Bourgognes eksklusive elite, og i Chablis er det kun de ligeledes uopdrivelige vine fra François Raveneau, der er endnu dyrere.
Det var Vincents bedstefar Robert, der som en af de første tappede sin egen vin i Chablis tilbage i 1931, og efter ham var det Vincents far René, der skabte respekten omkring familienavnet. Vincent arbejdede skulder ved skulder med sin far i en årrække, og generationsskiftet, der formelt fandt sted i 1989 var nærmest umærkeligt. Og sådan er det også nu, hvor datteren Étiennette (i overført betydning) fylder mere og mere i kælderen. Den 4. generation er også kommet på plads.
Vincent har de sidste 25 bevæget sig i en stadig mere bæredyftig retning, og de sidste 10 år har der reelt været tale om biodynamisk landbrug, selvom Vincent slet ingen planer har om at tage kontakt til de organisationer, der tjener på at certificere driften. Overalt er der tale om manuel høst, og i kælderen er der og tale om lav intervention, hvilket blandt andet betyder helklasepres af druerne, gæring uden temperaturkontrol og fremmede gærstammer i emaljeret stål og overvejende brugte fade fulgt af modning i den temperatur, som årstiderne bringer fulgt af aftapning uden klaring, som regel også uden filtrering og med kun behersket forsikring med svovl.
Domaine Vincent Dauvissat kultiverede indtil 2019 14,7 ha., men en arvestrid har betydet, at man har måttet vinke farvel til 2,2 ha. (blandt andet 0,7 ha. på Le Clos og 0,3 ha. på Les Preuses) og fremadrettet vil der således blive endnu mere rift om vinene. Hvis dette da overhovedet er muligt.
Aktuelt er besiddelserne fordelt som følger:
- Grand Cru Les Clos 1,0 ha.
- Grand Cru Les Preuses 0,8 ha.
- Premier Cru Forest 3,7 ha.
- Premier Cru Vaillons 1,3 ha.
- Premier Cru Séchet 0,4 ha.
- Premier Cru Montée de Tonnerre 0,3 ha.
- Chablis 3,3 ha.
- Petit Chablis 1,1 ha.
- Irancy 0,6 ha.
Løgismose har haft en eller flere vine fra Vincent Dauvissat i sortiment on-and-off siden 2015. Vi køber dem ikke direkte, men derimod, når vi engang imellem får dem tilbudt på det åbne marked. Du finder de vine vi aktuelt kan tilbyde her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chablis er et historisk vinområde i det centrale Nordfrankrig. Rent administrativt tilhører Chablis Bourgogne, om end området geografisk ligger tættere på Champagnes sydligste vinmarker og distancen til det centrale Bourgogne, Cote d'Or, er ca 100 km. Af samme årsag er klimaet i Chablis køligere, og appellationen dækker udelukkende hvidvin lavet på Chardonnay. Jordbunden i de centrale og bedste marker er domineret af den fossilholdige Kimmeridge ler, mens randområderne har større forekomster af Portlandian jord, der overordnet set anses for ikke at kunne give samme høje kvalitet i den færdige vin som Kimmeridge leren. I Chablis findes 4 appellationer: Chablis Grand Cru, Chablis Premier Cru, Chablis og Petit Chablis, og som det er sædvane for Bourgogne, er status afgjort af markernes beliggenhed og jordbundsforhold. Vinene er sjældent fadlagrede (med undtagelse af visse Grand Cru vine), og fremstår med lettere krop og mere syre end de hvide Bourgognevine fra Cote d'Or .Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter