Fakta
- 6 stk. 6.094,50
Champagne Cuvée 1522 Rosé Extra Brut
- 6 stk. 6.094,50
1.195,-
1.593,33 pr. l.
6 stk.
6.094,50
1.015,75 pr stk.
Spar 1.075,50
Anbefalinger
Din Vinguide v. Thomas Rydberg
92
Måske en af de bedste rosé Champagner, jeg har smagt, med en dybde og en kompleksitet jeg sjældent finder i denne type af Champagner. Thomas Rydberg - November 2021
Jancis Robinson
17,5
Jancis Robinson Juni 2019
Vinous by Antonio Galloni
93
Antonio Galloni - Marts 2021
Robert Parker - The Wine Advocate
94+
Deep aromas of red berries, spices, bitter orange, plums and fresh bread. Medium to full-bodied, deep and vinous, it's layered and concentrated, with bright girdling acids and delicate structuring phenolics. Long and penetrating, it's as fine a rendition of this cuvée as I can remember tasting. William Kelley - September 2021
Beskrivelse
De særlige Champagner med navnet Cuvée 1522 er en hyldest til det år, hvor familien Philipponnat bosatte sig i landsbyen Ay, omgivet af nogle af de bedste vinmarker i hele Champagne distriktet.
I de lokale arkiver fremgår det, at den fjerne forfader Apvril le Philipponnat i 1522 købte parceller med vinstokke på den blide bakke "Le Léon" mellem Ay og Dizy, og den dag i dag er det naturligvis stadig druerne herfra, som dominerer i Cuvée 1522. Således er vinen sammensat af Pinot Noir fra Le Léon og Chardonnay fra Grand Cru marker omkring Mesnil-sur-Oger på Côte de Blancs, som siden tilsættes 8% Pinot Noir fra Clos des Goisses, der er gæret til rødvin, og således tilfører vinen dens sarte lyse orangerøde nuance.
Halvdelen af basisvinene gærer og lagret på gamle fade for at tilføre ekstra kompleksitet og både i fadene og i de rustfri ståltanke blokeres den malolaktiske gæring i en stræben efter ekstra friskhed og ekstra holdbarhed i den endelige vin. Efter den fornyede gæring modner vinen 84 måneder i flaske sammen med gærresterne og bliver herefter degorgeret til Extra Brut med en dosage på bare 4,25 g/l.
Resultatet er en kobberfarvet Champagne med ekstraordinært fine og livlige bobler. Den er pikant krydret i næsen.Raffinerede strejf af espelette peber, som smelter fint sammen med noter af kirsch, kirsebær og modne ferskner inden man overraskes over den meget aromatiske smag, hvor fylden balanceres af storartet friskhed i finishen. Cuvée 1522 er en oplevelse i alle de årgange hvori den frigives. I 2012 er oplevelsen ligefrem ekstraordinær.
En sofistikeret Champagne rosé, som smager herligt uanset om den nydes ved frigivelsen, eller når den har fået lov til at samle yderligere kompleksitet i 5-10 år. Bare så dejlig!
Producent
Champagnehuset Philipponnat ligger i Mareuil-sur-Ay nærmest i skæringspunktet mellem de tre førende produktionszoner, Côte des Blancs, Vallée de la Marne og Montagne de Reims og fra husets egne 20 ha. - alle klassificeret som Premier Cru og Grand Cru – samt fra frugt fra en række betroede og trofaste vinbønder producerer man i dag i omegnen af 700.000 flasker fordelt på foreløbig 13 forskellige cuvéer, herunder to årgangsvine, mærket Cuvée 1522 (til ære for familiens ankomst til Champagne), tre enkeltmarks cuvéer og signatur cuvée Clos des Goisses.
Familien Philipponnat stammer oprindeligt fra Tyskland, men de kan dokumentere at de har været aktive i Champagne distriktet i hvert fald siden 1522 hvor gamle optegnelser dokumentere at Apvril de Philipponnat erhvervede nogle parceller i en lieu-dit, der hed og stadig hedder "Le Léon". Op gennem generationerne har familien beskæftiget sig med landbrug, vin avl og har endda været leverandør til Ludvig XIV's kongelige hof, men alligevel var det først i 1910 at Pierre Philipponnat tog skridtet fuldt ud og etablerede Champagnehuset Maison Philipponnat, så når man i 2022 fejrer de første 500 så er det familiens tilstedeværelse i Champagne og ikke produktionen, det gælder.
Juvelen hos Philipponnat er Clos des Goisses, der rejser sig dramatisk over Marne-kanalen i en vinkel på mellem 30° og 45°. 5,5 ha. (3,5 ha. Pinot Noir og 2 ha. Chardonnay) med en fuldstændig sydlig eksponering som sammen med eksponeringen betyder at middeltemperaturen ligger mere end 1,5°C over gennemsnittet for regionen. Det betyder at Philipponnat hvert eneste år siden 1935 har kunnet høste exceptionelt modne druer og forvandle dem til en af de mest ikoniske Champagner. En årgangs Champagne som indtil Krug lancerede Clos des Mesnil i 1979, var den eneste enkeltmarks Champagne og dermed i et halvt århundrede den eneste terroir drevne Champagne på markedet.
Den respekterede amerikanske Champagneskribent Peter Liem kalder Clos des Goisses "helt uden tvivl den bedste vinmark i hele Champagne.", og den britiske British Champagneekspert Tom Stevenson er i synk, når han skriver at "der ikke kan herske nogen tvivl om, at Clos des Goisses kan prale af det mest distinkte mikroklima og mest udtryksfulde naturlige terroir i Champagne”.
I 1997 blev huset en del af Lanson- Boizel Chanoine Champagne Group (Champagne Lanson, Chanoine Frères, De Venoge, Boizel, osv.), da René Philipponnat (chef de cave gennem 3 årtier for Moët & Chandon) vurderede at der skulle en kapitalindsprøjtning til hvis Champagne Philipponnat skulle forbindes med andet og mere end Clos des Goisses, og da Lanson-BCC efterfølgende valgte at lade Renés søn Charles Philipponnat drive virksomheden videre blev det ligesom i familien.
Charles Philipponnat er 16. generation i familien og han får nu æren for at Champagne Philipponnat befinder sig i det der er blevet kaldt den 2. guldalder (den første var i perioden 1913-1962, hvor Louis Boland var chef de cave og begavede sin samtid med det der dengang blev kaldt essensen af Pinot Noir fra Montagne de Reims)
Under Charles og kældermesteren Thierry Garnier regime er vinene ikke bare blevet mere intense, de er også friskere blandt andet fordi man nu kun bruger mosten fra det første pres. Samtidig er der kommet mere dybde og kompleksitet til stede fordi årgangsvinene nu modner længere på (næsten neutrale) fade inden tirage og fordi den vigtige ”vin de reserve” til basis cuvéer nu kommer fra et solare-system, som efterhånden rummer vine fra flere end 15 årgange. Og endelig er flaskemodningen sat op således at 3 år er minimum og årgangscuvéerne ofte nyder godt af 5, 7 og nogle gange 10 års modning frem mod disgorgement.
Champagne Philipponnat er således steget helt til tops blandt de såkaldte Grandes Marques et Maisons de Champagne, og vi tør godt hævde at kun få andre Champagne huse kan være med her når det kommer til kvalitet og karakter i de enkelte cuvéer. Og det gælder hele portofølgen fra de ikoniske vine fra Clos des Goisses og frem til den fantastiske trio Royale Réserve Brut, Non-Dosé og Rosé; som skal tælles med blandt de fineste non-vintage champagner på markedet i dag.
Champagne Philipponnat har været en del af Løgismose familien siden 1987
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Vallée de la Marne udgør sammen med Montagne de Reims og Cote de Blancs den centrale del af dyrkningsområdet for druer til Champagne. Vinmarkerne ligger på begge sider af Marne floden og dækker et areal på ca 8000 ha. Længst mod øst i dalen tættest på Montagne de Reims er Pinot Noir dominerende, mens Pinot Meunier dominerer beplantningerne i resten af dalen. Jordbunden er generelt præget af Micraster kalk samt mergel, og Vallée de la Marne rummer to Grand Cru kommuner, Ay og Tours-sur-Marne (sidstnævnte kun for Pinot Noir).