Fakta
- 1 stk. 2.005,15
Champagne Krug Grande Cuvée Brut 173ème Edition
- 1 stk. 2.005,15
2.359,-
3.145,33 pr. l.
1 stk.
2.005,15
Spar 353,85
Anbefalinger
Vinous by Antonio Galloni
95
Antonio Galloni - April 2025
Robert Parker - The Wine Advocate
94
Kristaps Karklins - Juli 2025
Beskrivelse
Dette er både en historisk og ikonisk vin, der efter mange kritikeres opfattelse overgår alle andre non vintage (NV) Champagner, og spørger man Krug er dette deres ultimative bud på blandingens kunst...
Denne gang intet mindre end 150 forskellige basevine fra 13 forskellige årgange blandes for at skabe denne ekstraordinære vin, som nu helt genialt relanceres hvert år, så man kan genskabe det meste af de hype, der er omkring Vintage Champagne samtidig med, at man hylder blandingens ædle kunst. Det er kontrapunktisk, men fortællingen lykkes.
Her er vi nået til den 173. udgave (!), som er modelleret over 2017-høsten som udgør 69% af drueblandingen som så er blandet med en mosaik af "vin de reserve", fra 13 andre årgange med vine fra 2001-årgangen som de ældste.
De første flasker blev degorgeret i de sensommeren 2024, da Julie Cavil sammen med sit berømte smagepanel (6 personer med ligelig kønsfordeling som altid mødes kl. 11) vurderede, at vinen var klar til at møde verden, og herefter er der produceret en række lot-numre frem mod lanceringen i foråret 2025.
Ambitionen med Krug Grande Cuvée er at opnå den størst mulige kompleksitet og harmoni. Ingen elementer må overdøve hinanden, mundfølelsen skal være rig og cremet men samtidig rumme friskhed og spænding. Opskriften er aldrig den samme, men blandes fra gang til gang, og her i 173ème Édition er det stadig den nu pensionerede legendariske kældermester Eric Lebel, der er arkitekten.
Basevinene gæres på små 205 liters fade, fra skovene i Haute Futaies i det centrale Frankrig. Efter en kortere periode med bundfældning overføres vinene til ståltanke hvorfra en nye Grande Cuvée sammenstikkes i løbet af foråret.
En forførende rig Champagne med en eksotisk karakter af honning, vinteræbler, kandiseret frugt og honningkagekrydderi samt ikke mindst hasselnødder, toast, og brunet sukker. Fyldig med perfekt integrerede bobler, og en herlig lang eftersmag. Mere fyldig end de fleste. Bare luksus med luksus på!
"Older wines from the 2000s add a patina of elegance, roundness and generosity to the final blend." Julie Cavil - Cellarmaster
Hver flaske Grande Cuvée er på flasken påført en ID-kode, og på krug.com kan koden indtastes, hvorefter man kan få informationer om netop den flaske, man har i hånden.
Producent
Champagnehuset Krug i Reims blev grundlagt af tyskeren Joseph Krug, der på linje med en række andre drevne tyskere fra Rhinlandet, så de voksende muligheder for at lave gode forretninger i Champagne.
Han blev først ansat og senere partner hos Champagne Jacquesson. Her modnede ideen om at skabe et mere ensartet produkt som ikke altid afspejlede det dramatisk omskiftelige vejr i denne del af Frankrig. I 1840 finder han sammen med den berømte vinhandler Hippolyte de Vives og i al hemmelighed begynder de at eksperimentere med det vi i dag kender som ”vin de reserve”, og da de i 1843 var sikre på recepten blev ”House of Krug & Champagne” en realitet.
Joseph Krug’s vision handlende om at skabe én Champagne i én ensartet høj kvalitet ved at blande frugten fra flere års høst og så supplere med det, vi i dag kalder en vintage, når en del af høsten ”havde en særlig interessant historie at fortælle”.
Sådan vedblev det med at være helt frem til 1983, hvor Henri og Rémi Krug overbeviste deres far om, at det var på tide af få en rosé ind i familien. Siden fulgte i 1886 lanceringen af den rene Chardonnay fra det lille muromkransede Clos du Mesnil, som familien havde købt i 1971 og i 2008 lanceringen af den rene Pinot Noir fra det endnu mindre ligeledes muromkransede Clos du Ambonnay, som var blevet købt i 1991.
Næsten alle Champagne producenter plejer i dag deres husstil ved at blande frugten fra flere års høst, men ingen har løftet denne disciplin til samme niveau som Krug. Her er der ofte op mod 200 forskellige vine fra de seneste 10 år høst på spil, når den vigtige Grande Cuvée skal sammenstikkes. Bundniveauet er med andre ord imponerende, og kombineret med de relativt beskedne mængder betyder det, at Krug Champagne befinder sig i sin egen liga. En position som blot styrkes ved at man nu hvert år helt genialt relancerer sin non vintage Grande Cuvée og Rosé Brut, og på den måde genskaber det meste af de hype, der er omkring Vintage Champagne.
Henri og Rémi Krug solgte familiefirmaet til Rémy-Cointreau i 1969 og da det hæderkronede Cognac-hus kom i vanskeligheder, blev Krug i 1999 solgt videre til mægtige Moet-Hennessy Louis Vuitton S.A.
Familien har imidlertid fået lov til at forblive i den daglige ledelse, og i dag løfter Oliver Krug i 6. generation arven sammen med den mangeårige kældermester Eric Lebel, som for sin del har spottet det unge og åbenlyse talent Julie Cavil, der siden 2006 stille og roligt er blevet kørt i stilling til at gribe tøjlerne.
Løgismose er såkaldt preferred partner i Danmark for det franske multinationale konglomerat af luksusvarer Moët Hennessy Louis Vuitton, bedre kendt under forkortelsen LVMH. Vi tilbyder derfor altid Champagne fra Krug. Du finder udvalget her
Oprindelse
Region
Champagne regionen ligger øst for Paris og dækker ca 30.000 hektar fordelt på 5 underregioner. Med en lav gennemsnitstemperatur på året, er druemodning vanskelig, og vækstsæsonen er kort med faretruende risiko for frost i blomstringsperioden og regn i høstperioden. Jordbunden er kalkholdig, særlig hvor markerne er placeret på skråninger. Både Pinot Noir, Pinot Meunier og Chardonnay bruges til Champagne ofte i en blanding. Druerne gæres indledningsvis til en tør hvidvin, der inden salg gøres mousserende ved hjælp af Methode Champenoise. Champagne kan både være blandet af flere årgange (Non Vintage) eller være fra en enkelt årgang (Vintage) og vin fra Champagne har en unik status indenfor mousserende vin.Distrikt
Montagne de Reims udgør en af de vigtigste underområder i Champagne regionen. Hovedparten af markerne ligger mellem byerne Reims og Epernay og dækker ca 9000 ha. De bløde bakker når en højde på knap 300 meter og i bakkesiderne findes den eftertragtede Belemnit kalk, hvis grundlag blev dannet for 70 mio år siden, da Champagne lå på bunden af fortidshavet, Pariser bassinet. Hoveddruen er Pinot Noir, som står for ca 60% af beplantningerne, mens resten udgøres af Chardonnay og Pinot Meunier. Der findes en høj koncentration af Grand Cru kommuner i Montagen de Reims her i blandt Ambonnay, Bouzy og Verzenay.
Næringsdeklaration
Indeholder ikke sulfitter
