Fakta
- 6 stk. 6.094,50
Champagne Sténopé Brut
- 6 stk. 6.094,50
1.195,-
1.593,33 pr. l.
6 stk.
6.094,50
1.015,75 pr stk.
Spar 1.075,50
Anbefalinger
James Suckling
93
September 2018
La Revue du Vin de France
91-93
Guide vert 2019, 2020, 2022
Richard Juhlin Champagne Club
87-88
Ricard Juhlin - Januar 2022
Beskrivelse
Sténopé er resultatet af et usædvanligt samarbejde mellem den berømte, ja vel nok efterhånden legendariske Michel Chapoutier og så Michel Parisot, der på mere end en måde giver den gas som Chef de Caves hos Champagne Veuve A. Devaux, der er prestigebrandet i den mægtige Union Auboise.
Michel Chapoutier har, hvilket han ikke plejer, gået og puttet lidt med sit engagement i Champagne, og vi har endnu ikke helt fundet ud af, hvordan de 2 gange Michel fandt sammen. Men det har givet været festligt, med på den ene side den udadvendte, nysgerrige og frembrusende Michel Chapoutier og på den anden side Michel Parisot, der noget uortodokst giver den gas som kirkeorganist og rider rundt og besøger sine vinbønder på ryggen af en Ducati Multistrada 1260 med Led Zeppelin, U2 og The Who i ørerne.
Mødet (eller rettere møderne) endte ud i, at de aftalte at skabe noget unikt sammen. Noget som the establishment i Champagne ikke helt havde set magen til, og i 2007 hjalp Michel Parisot Michel Chapoutier med at købe de to parceller En Chanseux og Val Bazot nede omkring Les Riceys (syd for Troyes i det ofte undervurderede Côte des Bar), der skulle levere frugt til projektet.
Hensigten var og er at producere en fadlagret årgangs Champagne hvert år, og ikke kun i de bedste år, så den år efter år kunne projicere regionens meget vekslende vækstbetingelser og dermed blive et lille opråb til den store majoritet af producenter, der i konformitetens navn sænker spændingsniveauet i Champagne ved at blande vine fra forskellige årgange og vine fra vist forskellige terroir.
Navnen Sténopé, der er det franske udtryk for et nåleøje, er derfor meget velovervejet, og henviser til de primitive hullinser, som man i fotografiets barndom brugte til at forevige øjeblikket, og som et lille grafisk raffinement er - hvis man kigger godt efter - ét af punkterne i blindskriften på flaskerne netop et nåleøje.
2008 var med bare 3000 flasker en slags test. Her i det 3. forsøg er der dobbelt så mange flasker, men i Champagne er dette stadig meget beskedent og vinen er da også allerede godt på vej til at blive et samlerobjekt. Der er tale om frugt fra Michel Chapoutier 2 parceller, der finder sammen med Chardonnay fra det noget nordligere Montgueux, som nogen (lidt for) kærligt kalder for Champagnes Montrachet.
Michel Parisot anvender kun mosten fra det første nænsomme pres, og gæringen sker i en blanding af små ståltanke og 300 liters bruge fade. Der anvendes ingen kulturgær og alt efter årgangens "temperament" fremskyndes eller undertrykkes den malolaktiske gæring. Vinene modner herefter sur Lie uden omrøringer i 9 måneder, indtil Michel Chapoutier kommer forbi for sammen med Michel Parisot at smage sig frem til og sammenstikke årets cuvée, som efter den fornyede gæring modner mindst 84 måneder frem mod degorgeringen med en dosage, som for 2010-årgangens vedkommende landede på 6g. pr. liter.
En spændende Champagne, men også en Champagne som deler vandene fordi den er mindre stram og mineralsk end referencevinene fra Côte des Blancs, og måske også mindre kraftfuld end de bedste Blanc de Noirs fra Montagne de Reims. I stedet er frugten åbenlyst charmerende og teksturen så cremet og blid, at der her bliver tale om en Champagne i sin egen ret.
Producent
følger
Oprindelse