Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 17.824,50
Chassagne-Montrachet Dent de Chien 1. Cru
- 6 stk. 17.824,50
3.495,-
4.660,- pr. l.
6 stk.
17.824,50
2.970,75 pr stk.
Spar 3.145,50
Anbefalinger
Allen Meadows - Burghound
95 - Don't miss! Outstanding
This too is carrying just enough reduction to partially mask the aromas of floral and citrus. The intense, even racy, and very rich medium weight flavors possess a succulent mid-palate that contrasts with the overtly mineral-driven, powerful and hugely persistent finish. The intensity really builds from the mid-palate and this beauty also has the potential to reward a decade plus of keeping. Highly recommended. Allen Meadows - Juni 2022
La Revue du Vin de France
tidligere
2019-årgangen: 17 point - Guide vert 2022
2018-årgangen: 16 point - Guide vert 2021
2017-årgangen: 17 point - Guide vert 2020
Beskrivelse
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, kom hjem til gården i 1993 og har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og trække produktionen i en mere bæredygtig retning, og i hele det nye millennium har pilen kun peget i en retning, og det er opad!
Jean-Pierre er således i dag kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter lige fra den indledende Aligoté og hele vejen op til denne næsten uopdrivelige Premier Cru fra Dent de Chien, der efter årtiers stridigheder ved en domstolsafgørelse tilbage i 1921 blev ekskluderet fra det såkaldte "Vrai Montrachet" (ægte Montrachet) og angiveligt derfor heller ikke opnåede status af Grand Cru, da hierarkiet blev lovfæstet i 1937.
Bare 0,64 ha. fordelt på 2 små parceller adskilt fra det sydvestligste øverste hjørne af Le Montrachet af en lille grusvej, som har fået navnet Dent de Chien angiveligt fordi de små spidse kalkrige sten i jordoverfladen angiveligt ligner de blottede tænder på en hund, der ikke lige er i det fineste humør. Jean-Pierre er, trods sine blot 0,22 ha., den største blandt de 5 vinbønder, der kultiverer denne Premier Cru, og da vinstokkene er plantet tilbage i 1935 er udbyttet så lavt, at der sjældent er frugt nok til at fylde det 5. fad!
De gamle vinstokke kultiveres uden eller med meget beskeden anvendelse af herbicider, insekticider og fungicider, og da klaserne igen i 2020 var noget nær perfekte gik de nærmest fri af sortering inden de røg direkte i pressen. Herefter fulgte en kold bundfældning inden mosten blev forvandles til vin i en lille rustfri ståltank ved temperaturer, som aldrig oversteg 19 grader. Herefter blev den unge vin fyldt på fade (75% nye) hvor den modnede i 12 måneder frem mod en let filtrering, sammenstik af den endelige cuvée og aftapningen på flaske en af de sidste dage i oktober 2021.
Der er mange sjældne vine i Bourgogne. Dette er en af dem, og Jean-Pierre markerer, at vi her er helt oppe på den høje klinge ved at forsyne flaskerne med en særlig (virtuos) label, alt imens, der er så heldige at få lov til at smage vinen drøfter, hvorvidt den i sit rige, mineralske og storslåede udtryk bedst forveksles med Chevalier-Montrachet eller selve Montrachet.
Den anerkendte Bourgogne ekspert Allen Meadows var forbi i april og juni 2022 for at bedømme vinene, og i den forbindelse opsummerede Jean-Pierre Cournut sit syn på 2020-årgangen således:
”2020 er en af de sjældne årgange, hvor vi havde en vækstsæson som overflødiggjorde enhver form for indgreb, i det frugten i al væsentlighed udviklede sig og blev perfekt. Et kuriosum er, at vi begyndte at plukke Pinot før Chardonnay. Vi høstede fra den 20. til den 25. august og frugten var fejlfri, så næsten ingen sortering var påkrævet. Udbyttet varierende mellem imponerende 45 og 50 hl. for de hvide, og noget lavere og knap så imponerende for de røde. Den potentielle alkohol varierede også. For de fleste vines vedkommende mellem 12,8 og 13,3 %, med én vin stak af og kom helt op på 13,9%. En justering i forhold til min almindelige praksis var, at jeg reducerede den samlede vattingtid for de røde til mellem 15 og 19 dage i stedet for mine sædvanlige 25. Jeg ville virkelig bevare så meget friskhed, som jeg kunne. Det lykkedes jeg med, og jeg tror ikke, at 5 til 7 dage ekstra ville have tilføjet noget gavnligt. 2020 er en fremragende årgang i både hvid og rød. Hvis du kunne tage tager det bedste fra 2018 og 2019 og lægge det sammen, ville du få noget, der nærmer sig 2020."
Producent
Château La Maltroye syner ikke af meget, når man kommer spadserende ned gennem den lille snævre Rue de la Murée i centrum af Chassagne-Montrachet. En høj mur, en stor tung sort støbejernsport som skærmer for nysgerrige blikke og så bare en lille marmorplade ovenover klokken, som fortæller, at vi er på rette sted.
Ikke desto mindre er udtrykket "Château" ganske berettiget - i hvert fald i Burgundisk forstand. Giver man sig tid til en tur ud i vinmarken på den anden side af bygninger åbenbares et vidunderligt sirligt restaureret hus fra det bedre borgerskab bygget i attenhundredetallet på resterne af en udbrændt bygning fra det 15. århundrede. Og nok så vigtigt: Der er bygget ovenpå den smukke velbevarede hvælvede kælder fra samme periode. Om aftenen, når bygningen bliver belyst i varme gyldne nuancer, fornemmer man for alvor herskabeligheden.
Det er Jean-Pierre Cournut som både er ejer, vinmager og på sin vis 3. generation af familien på Château de la Maltroye. ”På sin vis” fordi ejendommen inklusive 9 af de nuværende 15 ha. i 1940 blev købt af Marcel Picard, som efter hans første hustrus død fandt sammen med Jean-Pierres bedstemor Anna Stoeckel, som medbragte sønnen André (Jean-Pierres far) fra sit første ægteskab.
På muren, der delvis omkranser Premier Cru marken Clos de Maltroye, som oprindelig var slottes frugthave, finder man en henvisning til "Picard-Stoeckel Proprietaires". Men bindestregen viste sig at være skrøbelig, og i 1980'erne udkæmpedes en opslidende strid mellem de to familier, som endte i retten, men egentlig først fandt sin afslutning, da Picard-fløjen valgte at sælge deres andele.
André Cournut var også Air France Pilot, men formåede at engagere sig i både slottet og familiestridighederne i omkring 20 år indtil helbredet begynde at svigte, og han i 1993 lod next generation komme til. Det var kort tid efter, at den endelige overtagelse af ejendommen var faldet på plads.
Jean-Pierre Cournut, der oprindeligt er uddannet ingeniør og i en årrække arbejdede for Dassault-Aviation, har siden brugt sin viden fra sit fag til at implementere en række tekniske forbedringer i kælderen og produktionen, og i de år der er gået, er han blevet kendt og respekteret som en af de mest perfektionistiske og detaljeorienterede vinmagere på hele Côte-de-Beaune. Det ses på bygningerne, det fornemmes i kælderen og det smages i vinene, hvor de hvide i enhver forstand glimter og hvor hans passionerede arbejde med Pinot Noir får os til at forstå, hvorfor det engang var de røde vine som dominerede i Chassagne-Montrachet.
Splittelsen i familien har imidlertid sat sine spor. Jean-Pierre Cournut har ikke nogen next generation til at videreføre livsværket, og i 2023 rygtedes det, at han var ved at miste gnisten. Rygter der blev til vished, da han valgte at dele hele 2023-høsten mellem Pierre-Yves Colin-Morey og Pierre Vincent Girardin.
Data & fakta:
- Druesorter: Chardonnay og Pinot Noir
- Praksis: Bæredygtig såkaldt sustainable farming, men ingen medlemskaber af interesseorganisationer. Udelukkende naturligt gær, behersket chaptalisering og anvendelse af svovl.
- Kunstgødning: Nej
- Plantebeskyttelse: Kobber og svovl
- Manuel høst: Ja
- Tilplantet areal: Omkring 15 ha. heraf 2 i Santenay, resten i Chassagne-Montrachet. 40% af den samlede produktion er rødvin hvilket er usædvanligt i Chassage-Montrachet.
- Årlig produktion: Omkring 70.000 flasker fordelt på 18 forskellige vine
- Certifikater: Ingen
- Relation: En del af Løgismose familien siden marts 2021
Labels:
Grand Cru:
- Bâtard-Montrachet Grand Cru
Hvide Premiers Cru vine:
- Chassagne-Montrachet La dent de Chien 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Romanée 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Grandes Ruchottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Morgeot Vigne Blanche 1. Cru
- Chassagne-Montrachet Les Chenevottes 1. Cru
- Chassagne-Montrachet 1. Cru (Assemblage)
- Santenay 1er Cru « La Comme 1. Cru
Røde Premier Cru vine:
- Chassagne-Montrachet Clos du Château de la Maltroye 1. Cru (Monopôle)
- Chassagne-Montrachet Clos Saint Jean 1. Cru
- Chassagne-Montrachet La Boudriotte 1. Cru
- Santenay La Comme 1. Cru
Øvrige vine:
- Chassagne-Montrachet Blanc
- Chassagne-Montrachet Rouge
- Bourgogne Blanc
- Bourgogne Aligote
- Bourgogne Rouge
Se vores aktuelle udvalg fra Château La Maltroye her
Oprindelse
Region
Bourgogne ligger centralt i det østlige Frankrig med hjertet koncentreret mellem byerne Dijon og Lyon. Overordnet set deles det fra nord til syd ind i: Chablis, Cote d'Or med Cote de Nuits og Cote de Beaune, Cote Chalonnaise, Maconnais og Beaujolais. Området har fastlandsklima og de korte somre kan gøre druemodning udfordrende. Jordbundsforhold er af særlig stor betydning her og små udsving kan give anledning til enorme prisforskelle i den færdige vin. De to hoveddruer er Chardonnay og Pinot Noir, og mange de bedre vine fra Bourgogne kan udvikle sig adskillige år i flasken. I Maconnais dyrkes den grønne drue Aligoté endvidere, mens Beaujolais stort set kun fokuserer på den blå drue Gamay.
Distrikt
Chassagne-Montrachet er en kommune appellation på Cote de Beaune i den sydlige del af Cote d'Or. Chassagne referer til byen af samme navn og Montrachet til en af kommunens fineste marker, Le Montrachet. Appellationen ligger mellem Puligny-Montrachet og Santenay og dækker ca 300 ha. Der produceres både rød og hvidvin på henholdvis Pinot Noir og Chardonnay og hvidvin udgør ca. 2/3 dele af produktionen. Kommunen er generelt bedst kendt for hvidvine og i den nordlige del findes 3 Grand Cru marker (kun hvidvin), 2 af dem deles med Puligny-Montrachet. Chassagne-Montrachet har desuden 50 marker klassificeret som Premier Cru. Vinene er typisk fadlagrede og de hvide rummer en kombination af fedme, elegance og mineralitet, som gør dem blandt de mest eftertragtede hvide Bourgognevine.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter