Fakta
- Vin
- Spiritus & Drikke
- Smagekasser
- Mad
- Gavekurve & Grej
- Events
- Tilbud
- InspirationLæs om vin & madRejseguide til vin og madMit bedste mad & vin tipVinproducenterVin & MadVin & OstRåvarefokusKokketipsBarskabetVinvidenOm LøgismoseBocuse d'Or DanmarkHistorien om LøgismoseKlub Løgismose Vin & MadSmag, holdning og håndværkBag om LøgismoseLøgismose MejeriLøgismose kyllingen
- Opskrifter
- Butikker
- 6 stk. 1.759,50
Les Hauts du Tertre
- 6 stk. 1.759,50
345,-
460,- pr. l.
6 stk.
1.759,50
293,25 pr stk.
Spar 310,50
Anbefalinger
James Suckling
89
A juicy, fruity red with chocolate, leather and hints of tobacco, as well as plums. Medium body, round and easy tannins and a flavorful finish. Februar 2020
Beskrivelse
Dette er den altid appellerende 2. vin fra 5. Cru slottet Du Tertre. En vin som i disse år nyder godt af, at Frédéric Ardouin og konsulenterne Jacques Boissenot og Denis Dubourdieu er optaget at løfte 1. vinen op i den absolutte superliga blandt andet ved hjælp af en gradvis omlægning til økologisk landbrug. (foreløbig er halvdelen af de 52 tilplantede ha. inddraget). Det smitter af på Les Hauts du Tertre, som hidtil hovedsageligt har været funderet på frugten fra de yngste vinstokke, men nu inkluderes også en del Cabernet Sauvignon, som tidligere blev vurderet fin nok til Du Tertre, ligesom andelen af Cabernet Franc er løftet for at give vinen en lidt friskere profil.
Druerne er håndplukkede og efterfølgende håndsorteret inden et optisk sorteringsanlæg til sidst sorterer de mindste (umodne) druer fra. Vinen gærer og modner derpå fuldstændig som 1. vinen. Det vil sige gæring i miks af de 24 træfade, 10 betontanke, 16 rustfri ståltanke der varierer fra 1.000 til 18.000 liter i størrelse samt 4 cement-æg, der i teorien skulle være med til at skærpe mineraliteten i vinen. Herefter ankommer vinen i hele 20% nye og resten 1 og 2 gange brugte barrique uden brug af pumper. Den modner 12 måneder med 3 omstikninger og en klaring med friske æggehvider i forbindelse med den sidste omstikning hvorefter den efter en let filtrering tappes på flaske.
Dejlig duft af solbær, ribs og kirsebær med fine florale indslag, tjære, kakao samt friske og tørrede krydderurter. Derpå nærmest mild og omfavnende i munden hvor den charmerer med sin friske, vibrerende frugtsmag og sine afrundede tanniner og de gode længde på eftersmagen.
Der er mange ænder og gæs på spil nord og øst for Bordeaux - også mange som ikke slutter deres liv med 8-10 dages traumatisk tvangsfodring - og Bordeaux vinene giver med deres fine syre fedmen fra anden fremragende modspil. Prøv for eksempel Les Hauts du Tertre til ciderbraiserede andelår med bacon, lynstegt spidskål, fennikel og ny kartofler.
Producent
Du Tertre refererer til en bakketop og Château du Tertre ligger da også på et lille grusbjerg, der peaker i svimlende 22 meters højde i den allersydligste del af Margaux. Mod nord er der udsigt til Cantenac-Brown og mod øst er naboerne blandt de mere kendte slotte D'Angeludet og Giscours.
Château du Tertre gemmer, selvom det nuværende majestætiske slot blot er fra 1800-tallet, på en velbevaret historie, der strækker sig helt tilbage til 1200-tallet, hvor jorden var ejet af Pierre I d’Arsac, som tilhørte en af Médocs ældste familier ”La seigneurie d’Arsac”. Via arv og giftermål på kryds og tværs forblev Château du Tertre relateret til den sammen adelige familie i næsten 400 år, men herefter ledte giftermål udenfor klanen til at forbindelsen til La seigneurie d’Arsac blev kappet.
Herefter har Château du Tertre i løbet af 300 år skiftet ejere 20-30 gange, og det er egentligt forunderligt, at slottet var inde i en gylden periode netop da Napoleons embedsmænd op til verdensudstillingen i 1855 skabte den berømte klassifikation. Det er således den daværende ejer Charles-Hugues Henry de Vallandé, der havde købt slottet i 1842, der tilskrives æren for at Château du Tertre havnede i 5. Cru., men da hans søn ikke interesserede sig for arven blev det igen solgt i 1869, hvorefter de hyppige ejerskifter fortsatte. Hele vejen op gennem forrige århundrede har det således været almindeligt kendt, at slottet underpræsterede og at en lang række andre Medoc slotte udenfor 1855-klassifikationen producerede vine, der var både bedre og billigere.
I 1961 blev slottet købt af Gasqueton-familien, som investerede betydelige summer i forsøg på at løfte kvaliteten, men reelt er det først efter at slottet i 1995 blev solgt til Eric og Louise Albada Jelgersma, som også ejede Château Giscours, at vinene for alvor begyndte at brænde igennem. De indsatte den dengang kun 26-årige Alexander van Beek som general manager, og han for sin del ansatte David Fennelly som kældermester, og de 2 blev (som de senere er blevet kaldt) det dream team, som, sammen med den lokale konsulterende stjerneønolog Jacques Boissenot og ikke ubetydelige midler fra Jelgersma-familien, løftede Château du Tertre op på et niveau, hvor vinene i glasset kunne forsvare slottets placering i 5. Grand Cru Classé.
Eric Jelgersma døde pludseligt i 2018 og det ledte frem til at hans 3 børn Dennis, Derk og Valérie skulle disponere. De valgte udelukkende at satse på Château Giscours og dermed kom Château du Tertre nok engang til salg i 2020. Køberen blev en ikke oplyst investor/kapitalfold uden kompetencer indenfor drift af vinslotte og produktion af vin i Bordeaux, som i forbindelse med købet bortleasede slottet på en 25-årig kontrakt med patriarken Joseph Helfrich. Ejeren af Grands Chais de France og de Bordeaux relaterede voluminøse brands J.P. Chenet, Calvet, og Crus et Domaines de France.
Hos Løgismose har vi fulgt Château du Tertre siden Eric og Louise Albada Jelgersma kom til, og da vi også samarbejder med Grands Chais de France er Château du Tertre naturligvis fortsat en del af vores sortiment. Du finder de vine vi aktuelt lagerfører her
Oprindelse
Region
Bordeaux (opkaldt efter byen med samme navn) ligger i den sydvestlige del af Frankrig og breder sig indlands fra Atlanterhavets kyst lang floderne Gironde, Garonne og Dordogne hvor omkring mange af de bedste marker er placeret. Indflydelsen fra havet er stor, og Bordeaux er præget af en del nedbør. Det enorme område er på mange måder varieret, ikke mindst når det handler om vinstile. Mest kendt er Bordeaux for de tørre rødvine på Cabernet Sauvignon og Merlot og de ædelsøde vine på Semillon og Sauvignon Blanc. De bedste vine fra Bordeaux, både røde, tørre hvide og søde hvide er kendetegnet ved at have lang holdbarhed i flasken. Området er præget af lang historie og stor international anerkendelse.Distrikt
Margaux ligger på Medochalvøen på venstre bred af Gironde floden som den sydligste af de 6 appellationer i Haut-Medoc. Appellationen er ca 1350 hektar og er generelt den luneste på venstrebredden. Nærheden til floden giver sig til udslag i højt grusindhold i jordbunden og dermed optimale betingelser for modning af Cabernet Sauvignon. Appellationen inkluderer kun rødvine og de tilladte druesorter er Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, Petit Verdot, Malbec og Carmenere. Vinene er kendt for at være parfumerede og mere frugtige og umiddelbart charmerende end de andre vigtige appellationer på venstrebredden som St. Estephe og Pauillac . Fadlagring bruges i udstrakt grad. 21 slotte i Margaux blev klassificeret i 1855 her iblandt Premier Grand Cru Classé Ch. Margaux og fem Deuxieme Cru Classé slotte, hvilket gør Margaux til den kommune med flest slotte klassificerede i 1855.Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter