Fakta
- 6 stk. 1.167,90
Morgon Sans Sulfite
- 6 stk. 1.167,90
229,-
305,33 pr. l.
6 stk.
1.167,90
194,65 pr stk.
Spar 206,10
Anbefalinger
Bourgogne Aujourd'hui
15,5
Christophe Tupinier m.fl. - Oktober 2023
Beskrivelse
Dette er den svovlfri Morgon fra Franck Chavy, der i 2019 begavede os med "Le Meilleur Gamay au Monde" og i 2023 kunne lade sig fejre som "Vignerons de l'année" i Guide Hachette des Vins. Ovenpå den udfordrende 2021-årgang er han her i 2022 tilbage storform!
Franck Chavy holder til i Régnié-Durette, og han er som vinmager observant og nysgerrig. Hans mantra er, at hvis man som vinmager ikke prøver at skubbe til grænserne for, hvad man tror, der er muligt, så kan man lige så godt sælge sine druer til kooperativet. Han fører dagbog over hver eneste lille justering, han foretager, så han kan udvikle på det, der fungerer, og han sammenligner sig selv med kokken på en restaurant og siger: "Hvis kokken kreerer de samme retter år ud og år ind så mister gæsterne langsomt interessen, men hvis kokken derimod investerer sig selv og udvikler velsmagen på tallerknerne, så bliver gæsterne ved med at vende tilbage".
Innovation og kreativitet og deraf følgende nye vine på programmet er derfor en selvfølge på Domaine Franck Chavy, og senest har han vundet fornyet respekt for den nærmest fraværende flaskevarians i denne Morgon, som nu for 5. gang er produceret og tappet helt uden tilsætning af svovl. Der er tale om manuel høst fra de samme parceller, som leverer frugten til Franck Chavy’s øvrige cuvéer fra Morgon. Franck bliver godt hjulpet af et hold af høstarbejdere, som vender tilbage år efter år. Franck går meget op i den phenoliske modning af druerne, og han betaler gerne for et par dages lediggang blandt løsarbejderne, hvis han til gengæld får den perfekte frugt hjem i kælderen.
Alle stilke fjernes forud for gæringen, der startes i lukkede tanke uden fremmede gærstammer og andre kunstgreb, og Franck Chavy praktiser en længere maceration end flertallet, fordi han ikke blot efterstræber gæringens primære aromaer, men også den dybde, finesse og tanninske kompleksitet, som skind og kerner gemmer på. Så der hvor de fleste ville have ladet vinen løbe fra bundfaldet fortsætter Franck Chavy med fodtramp og omrøringer (Pigeage) i adskillige dage, inden vinen får fred og modner 8 måneder tanken frem mod en ilt fri aftapning uden klaring, filtrering eller tilsætning af svovl.
En mørk meget frisk og meget voluminøs Morgon med en forførende aromatisk kompleksitet, som opleves i konstant udvikling efterhånden som vinen får lov til at udfolde sig i glasset. Masser af hindbær, kirsebær, kirsch, sågar fersken og efterhånden mere rund og mere sødmefuld i sin profil. Udviklingen i glasset er i sig selv en oplevelse, og dekantering ville her være direkte syndigt.
Franck mener selv, at fraværet af svovl giver en forstærket terroir-effekt, og for ham giver det ekstra benarbejde de sidste dage af macerationen derfor ekstra god mening i de svovlfri vine.
Da dette er en vin fremstillet med såkaldt lav intervention, og så behersket anvendelse af svovl, at vi nærmer vi os naturvinsfamilien, taler vi i Løgismose - ligesom mange andre - om, hvor "Funky" oplevelsen er. Det er et udtryk for, hvor vidt vinene smagsmæssigt adskiller sig fra konventionelt producerede vine, og for at forventningsafstemme og gøre det lidt nemmere at navigere i dette spændende univers har vi valgt at graduere oplevelsen på en skala fra 1 til 4:
Forvent diskrete naturvinskarakteristika.
Producent
Domaine Franck Chavy er lidt af en velbevaret hemmelighed. En mindre familie vingård som sælger næsten al deres vin til lokale restauranter og til entusiastiske private kunder, som gerne kommer kørende langvejs fra for at få fat i deres ration inden Franck og hans hustru Cyrille igen må melde udsolgt og ægteparret elsker den direkte kontakt til og dialogen med deres kunder, som de altid tager sig god tid til at servicere.
Eksport har aldrig stået øverst på ønskelisten så da deres Morgon blev kåret til “Meilleur Gamay du Monde” ved "Concours International du Gamay" i februar 2019 blev den umiddelbare glæde og stolthed hurtigt vekslet til praktiske problemer, da indbakken pludselig begyndte at svømme over med henvendelser. Franck og Cyrille var reelt ikke gearet til eksport og da de gerne ville fortsætte servicere deres private kunder blev det til et "mange tak, men nej tak" til de fleste importører. Således eksporteres der i dag kun yderst beskedne mængder til Sverige, Holland, England, Tyskland, Schweiz, Quebec og Danmark.
Franck Chavy får stadig hjælp fra sin far Antoine, og til sammen er de 3. og 4. generation af vinbønder med vinstokke i bakkerne omkring Villié-Morgon og Régnié-durette, og mens de forskellige årgange og generationer er passeret revy er vinstokkene blevet stående. De ældste vinstokke blev plantet i 1910 og igen i 1960, og fordelt på flere end 20 parceller er der efterhånden tale om 10 ha. i Morgon 2 ha. i Brouilly, 4,5 ha. i Régnié og 1,5 ha. i Beaujolais-Villages appellationen.
Kun under den manuelle høst og i forbindelse med vinterbeskæringen inddrages sæsonarbejderne, ellers klarer den lille familie alt arbejdet selv lige fra den øvrige beskæring af vinstokkene, forbi vinifikationen og frem til markedsføring af vinene. Vinstokkene kultiveres på papiret konventionelt, men da Franck og Cyrille har valgt at blive medlemmer af Vignerons Indépendants har de underskrevet det fælles manifest om udelukkende at producere vine, der respekterer miljøet, samfundet og hensynet til de kommende generationer. Det er således mange år siden kunstige pesticider og herbicider i vinmarken har været en del af agenda og i kælderen er stort set alle manipulations muligheder fravalgt bortset fra en lille smule svovl i forbindelse med aftapningen af flertallet af vine.
Franck Chavy er som person meget udadvendt og som vinmager observant og nysgerrig. Hans mantra er, at hvis man som vinmager ikke prøver at skubbe til grænserne for, hvad man tror, der er muligt, så kan man lige så godt sælge sine druer til kooperativet. Han fører dagbog over hver eneste justering, han foretager sig i forhold til de forskellige vine, for at kunne gentage og udvikle på det der fungerer, og for at kunne kassere det, som var mindre vellykket. Han sammenligner sig selv med kokken på en restaurant og siger "hvis kokken laver de samme retter år ud og år ind så mister gæsterne langsomt interessen, men hvis kokken derimod investerer sig selv og udvikler velsmagen på tallerknerne, så bliver gæsterne ved med at komme tilbage".
Innovation og kreativitet og deraf følgende nye vine på programmet er derfor ikke noget særsyn, men en selvfølge på Domaine Franck Chavy, og senest har han vundet fornyet respekt for den nærmest fraværende flaskevarians i de tre særlige cuvéer af Morgon, Brouilly, Régnié, som produceres og tappes helt uden svovl.
Domaine Franck Chavy har været en del af Løgismose familien siden juli 2021, og du finder de aktuelle vine her
Oprindelse
Region
Beaujolais ligger i forlængelse af Bourgogne mod syd og hører administrativt til denne region trods den slående nærhed til Rhone dalen. Klimaet er lunt indlandsklima og jordbunden er varieret med tydelige indslag af granit især i nord. Hoveddruen er Gamay, men der er også små beplantninger af Pinot Noir, Chardonnay og Aligoté. Basis niveauet formes af Beaujolais og Beaujolais-Villages, mens topniveauet udgøres af de 10 cru'er, som refererer til selvstændige vinbyer med særligt karakterfulde vine. Beajolais Nouveau er en specialitet, der frigives hvert år i november efterfølgende høst og hurtig gæring af druerne. Beaujolais er gennemgående friske og aromatiske rødvine.Distrikt
Morgon er en af de 10 cru’er i Beaujolais i det østlige Frankrig. Det er en selvstændig AOC skabt i 1936. Morgon er med sine 1100 ha en af de største cru’er i Beaujolais og appellationen kendes især for Mont de Py. Cote de Py, som er de nedre skråninger på Mont de Py er en af de mest kendte terroirs i Beaujolais. Jordbunden er en smule anderledes end i resten af Beaujolais, idet der ud over den karakteristiske granit også er schist, ler og vulkanske elementer. Jorden er rig på jern, og vinene fra Morgon er kraftfulde, flæskede og præget af mørke bær ofte med forholdsmæssigt meget tannin. Det er også vine, som i mange tilfælde kan udvikle sig adskillige år i flasken, og er ikke det typiske eksempel på Beaujolais. Gamay er eneste druesort og appellationen inkluderer kun rødvin.
Næringsdeklaration
Indeholder sulfitter